Както ФАКТИ вече писа фармацевтичната компания Pfizer обяви, че нейно

...
Както ФАКТИ вече писа фармацевтичната компания Pfizer обяви, че нейно
Коментари Харесай

Pfizer подава новото си хапче за спешно разрешение от американските регулатори

Както ФАКТИ към този момент писа фармацевтичната компания Pfizer разгласи, че нейно хапче против Covid-19 е понижило хоспитализацията и смъртните случаи при високорискови пациенти с 89% - резултат с капацитет да промени метода, по който се лекува заболяването, причинявана от ковид, и да промени хода на пандемията, а акциите на компанията скочиха с 11% след новината.

Още детайлности по тематиката разгласява investor.bg.

Производителят на медикаменти разгласи в петък, че към този момент не приема нови пациенти в клинично изследване на лекарството „ поради голямата резултатност “ и възнамерява да подаде откритията за незабавно позволение от американските регулатори допустимо най-скоро.

Резултатите значат, че в този момент има два обещаващи претендента за лекуване на пациенти с Covid-19 при започване на болестта. Миналия месец Merck и сътрудникът му Ridgeback Biotherapeutics подадоха документи пред регулаторите за пробното си хапче, откакто клинично изследване сподели, че то понижава риска от съществено разболяване или гибел на половина при пациенти с лек до сдържан Covid-19.

Акциите на Pfizer нарастнаха с 11% в предпазарната търговия в Съединени американски щати, а тези на Merck поевтиняха с 6,6%. Някои производители на ваксини регистрират спадове, като цената на Moderna понижава с 4,5%, a на немския сътрудник на Pfizer – BioNTech, с 4%.

Хапче, което може да се пие вкъщи при първите признаци, е от витална значимост, с цел да се овладее световната рецесия от Covid-19, стига то да е необятно публикувано. Говорител на Pfizer съобщи, че поръчките пред други регулаторни организации ще бъдат подадени малко след Съединени американски щати.

В изследването на Pfizer измежду 1219 неимунизирани пълнолетни пет дни лекуване с хапчето трагично е понижило равнището на хоспитализация, когато взимането му е почнало от 3 до 5 дни след първите признаци, съобщи компанията. Лекарството – Paxlovid, се свързва с ензим, наименуван протеаза, с цел да спре вируса да се репликира. Някои медикаменти за HIV работят по сходен метод.

Като цяло единствено 0,8% от хората, почнали лекуване в границите на три дни от първите признаци, са стигнали до болница, без нито един да е умрял. В същото време 7% от хората, които са получили плацебо в този прозорец, по-късно са били приети в болница или са умряли. Същите резултати са били получени, когато взимането на лекарството е почнало до 5 дни след първите признаци. Резултатите, които към този момент не са оповестени в медицински вестник, са статистически значими във висока степен, обявиха от компанията.

Нуждата от лекуване на Covid-19 е толкоз остра, че Merck се съгласи да разреши генерични производители да аплайват за лицензи, с цел да създават хапчето му за над 100 страни с ниски и междинни приходи, още преди то да е получило позволение за прилагане в Съединени американски щати. Англия в четвъртък стана първата страна в света, която даде зелена светлина за медикамента.

Сега хапчето на Pfizer, което работи по друг механизъм, очевидно е довело даже до по-добри резултати при високорискови пациенти. Проучването е било спряно по-рано от самостоятелни наблюдаващи, защото резултатът е бил толкоз впечатляващ.

В допълнение към настоящето изследване измежду високорискови пациенти Pfizer тества лекарството и при пациенти със общоприет риск – изследване, което включва някои имунизирани лица, които са се заразили ненадейно.

В трето огромно изследване Pfizer изследва дали лекарството може да бъде употребявано като профилактично лекуване за хора, които живеят със инфектиран с Covid-19, което значи, че хапчето ще бъде взимано, с цел да се избегне заразяване.

Pfizer съобщи, че възнамерява да предлага антивирусната терапия на диференциална цена по време на пандемията. Страните с по-висок междинен и висок приход ще заплащат повече от страните с по-нисък приход, съобщи компанията. Производителят обаче не даде спомагателна информация за цените.

Говорител на Pfizer сподели, че компанията сега чака да създаде над 180 хиляди опаковки от лекарството тази година и най-малко 50 млн. опаковки до края на 2022 година, като 21 млн. от тях ще бъдат създадени през първото полугодие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР