Както БАНКЕРЪ вече , гласуваният на второ четене Законопроект за

...
Както БАНКЕРЪ вече , гласуваният на второ четене Законопроект за
Коментари Харесай

Промените в ЗУТ - зелена светлина за гаражи от кори за яйца

Както БАНКЕРЪ към този момент , гласуваният на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на територията (ЗУТ) изненада неприятно гилдиите на архитекти и еколози. Причината – липса на авансово разискване и оценка на влияние на признатите промени, неприемлив метод на тяхното разглеждане в Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление (с прехвърляне на права на отсъстващи депутати да гласуват), само че най-много фактът, че с тях се нарушават конституционните права на жителите.

„ Последиците няма да се проявят незабавно, само че ще обиден всички “ – разгласи на специфична конференция в Българска телеграфна агенция, която се организира по-рано през днешния ден, ръководителят на УС на Камарата на архитектите в България - арх. Владимир Милков.

Той изясни, че още преди гласуването на измененията на второ четене са били изпратени писма до министър-председателя, до ръководителя на Народното събрание, до министъра на районното развиване и благоустройството плануваните текстове да бъдат снети от разглеждане, само че това не се е случило. Ето за какво от Камарата на архитектите, подкрепени и от други браншови организации, като Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), Съюза на архитектите в България, Съюзът на ландшафтните архитекти, Българска асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Сдружението на архитектите проектанти в отбрана на авторското право в архитектурата, са приели обща декларация с искане за връщане и наново разглеждане на законодателните промени в Народното събрание. Те се обръщат към президента на Република България с гледище да наложи несъгласие на гласуваните промени и да ги върне за наново разискване.

От Камарата на архитектите акцентират, че настояванията им не са политически и не са свързани с идните избори.

А ето къде са главните проблеми - общините се освобождават от своето обвързване да ползват регулацията, да отчуждават, като трансферират този си ангажимент върху плещите на притежателите и най-много на строителите бизнесмени. Това не би било проблем за огромните вложители, само че на по-малките ще се отрази пагубно. Дали това е било предумисъл на законодателя, не би могло да се твърди сигурно, само че предстоящият резултат ще бъде още по-сериозно уедряване на бизнеса на огромните строителни бизнесмени и оскъпяване на капиталовия развой.

Има и други противоречиви моменти в измененията, които арх. Владимир Милков назова популистки. Това е по този начин нареченото разрешаване на строителство без план. Целта била да се облекчи административната тежест. Ще се получи по този начин, че в случай че желаете да си построите заслон и да си извършите главен ремонт на покрива, вие няма да имате потребност от план, а от позволение за градеж, съпроводено от мнение.

Така някой ще си копае бунар на 50 сантиметра от комшията, различен ще си направи курник на оградата, гараж от кори за яйца и найлони.

Трети, с помощта на новия член 24.3, ще има независимост да си постави "покривче ", друго от това на съседа, макар че живеят в една постройка. И всичко това ще се случи на фона на апелите на ръководителя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен и на българския еврокомисар Мария Габриел за нов „ Баухаус “ и за основаване на екологична, устойчива и естетична витална среда за всички, в която виновна роля ще имат архитекти, художници и проектанти.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР