Как се е зародил животът на Земята - вечен въпрос

...
Как се е зародил животът на Земята - вечен въпрос
Коментари Харесай

Животът на Земята може да се зародил от мълнии

Как се е зародил животът на Земята - безконечен въпрос с фундаментално значение, чийто отговор продължава да бъде открит. Предположенията са в действителност доста, а привежданите доказателства в интерес на другите хипотези са още повече. Всяко съмнение има своите поддръжници и заслужава почитание и внимание.

Едва ли има някой да не знае крилатата фраза, която ни изяснява, че първоначално е бил хаосът. Как от него е основан съвършеният естествен ред, в който всеки представител на живата и неживата природа има своето тъкмо място и предопределение? Това е предмет на догатките поради които проучванията не стопират.

Едно от последните нови изследвания допуска, че първите мълнии, бушували евентуално към милиард години, са имали решаващата роля при запалването на искрата на живота на планетата ни.

Какво е довело до това съмнение?

В основата стои една концепция, почиваща на методите на основаване на стъклоподобни камъни, известни с названието фулгуритни, разследване на мълниите. Фосфорът е детайлът, който се съдържа във всеки фулгурит, а този детайл е главен за основаването на живот. Претопеният силициев диоксид, който се получава при тези процеси, остава заключен в скали, които не се разтворят.

Предположенията са, че Земята е претърпяла безкрайни на брой мълнии в най-ранния интервал на съществуването си, и по този начин е освободила фосфора в реактивно положение, нужен да стартира процесът на основаване на живот. Такъв развой може да започва и на други планети съгласно откривателите от университета в Йейл.

Реактивен фосфор е открит в шрайберзита - неразтворим минерал, в който има метеорен фосфор, краен източник на детайла фосфор, подбуда за съществуването на живот на Земята. Учените назовават този стадий от еволюционното развиване химичен живот. Той в последна сметка е довел до поява на биологичното битие, каквото има през днешния ден на планетата.

 Mълнии

Не се счита за евентуално в ерата, когато животът е правил първите си стъпки на нашата планета, да е имало доста удари на астероиди.

С помощта на техники, присъщи за спектроскопския разбор, е намерено, че шрайберзит може да се образува в стъклени форми, когато гръмотевица удари някои почви, богати на глина.

С компютърни модели е изчислено, че в ранния интервал на Земята са падали от 1 до 5 милиарда светкавици всяка година. За да си го представим, нужно е уточнението, че през днешния ден падат по към 560 милиона светкавици на година. Всичко това подсказва, че фосфорът, който тогава е постъпвал, е бил задоволителен за основаване на живот.

Трябва да се изтъкне и фактът, че фосфорът е единствено един детайл от коктейла, необходим на живота. Освен това мълниите са били съсредоточени на сушата в тропиците, което е основало зони с обилие на фосфор, намиращи се във водни басейни на сушата.

Това е сигнал, който би трябвало да бъде издирван и на други планети, тъй като същите условия може да зародят и на други места.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР