Журналист, който пише по теми като трафика на наркотици, корупцията

...
Журналист, който пише по теми като трафика на наркотици, корупцията
Коментари Харесай

Награда Свободно слово за Оскар Мартинес. Кой е той?

Журналист, който написа по тематики като трафика на опиати, корупцията и проведената престъпност в Централна Америка, живее под непрекъсната опасност, споделя Оскар Маринес пред Дъждовни води. " Тормозът е под формата на клюки от представители на властта и на бизнеса, опити да бъде наказан и пратен в пандиза журналистът, закани за физическо принуждение и даже ликвидиране ", добавя той.

Оскар Мартинес е един от най-реномираните проверяващи публицисти в Латинска Америка. Неговите репортажи нееднократно са предизвиквали сензации. Роден през 1983 година в Ел Салвадор, той е основен редактор на салвадорското онлайн издание " Ел Фаро ". Медията започва през 1998 като план без никакъв бюджет и се развива до една от водещите проверяващи медии в Латинска Америка - знак на самостоятелната и най-много безстрашна публицистика в район, който се счита за един от най-опасните в света.

КритичнатажурналистикаенежеланавЕлСалвадор

Положението на публицистите в Ел Салвадор трагично се е влошило в последните години. Откакто е на власт президентът Наиб Букеле неколкократно е нападал и заплашвал публицисти, които са сериозни към държавното управление. Много от тях той блокира в обществените мрежи и се пробва да ги дискредитира като врагове на народа.

От март 2022 година Ел Салвадор е в изключително състояние, наложено от държавното управление. Конституционните права, като правото на свободно изложение, неприкосновеността на кореспонденцията (дори и в онлайн комуникациите) и правото на свободно сдружаване са краткотрайно отнети на жителите.

Журналистикататрябвада  " осветяватъмнитестранинавластта "

Но Оскар Мартинес не се опасява. " Журналистиката би трябвало да продължи да осветява тъмните ъгли, които властимащите избират да държат в сянка. Вярвам, че би трябвало да продължат да се описват историите, които властта премълчава. Но също по този начин имам вяра, че при сегашните условия публицистиката е изправена пред огромно предизвикателство: личното ѝ оцеляване. Трябва да сме нащрек, да се съпротивляваме и да устояваме на офанзивите, тъй като публицистиката е незаменима сега в Централна Америка ", акцентира Мартинес.

Бягство и миграция от Централна Америка към Съединени американски щати: съществена тематика в работата на Оскар МартинесСнимка: Gregory Bull/AP/picture alliance

Серхио Арауз, заместник-главен редактор на " Ел Фаро ", си спомня за началото на работата на Оскар Мартинес: " Оскар искаше да напише репортаж за миграцията през 2008 година Той се зае доста съществено със задачата - това беше един от първите огромни журналистически планове на медията. Основната му концепция беше да придружи някого по пътя, с цел да опише историята на пътуването. И отдели цялото нужното време, направи го с друга вероятност и с желанието да се трансформира в същински специалист в тази област ", споделя Серхио Арауз пред Дъждовни води.

КнигизамиграциятаинасилиетовЦентралнаАмерика

" След това планът се трансформира в книга с всички материали, които той написа за година и половина, до момента в който следваше миграционните направления и разговаряше с хората ", продължава Арауз. Оттогава Мартинес е написал няколко книги по тематиките за миграцията и проведената престъпност в Централна Америка, измежду които " История на насилието. Живот и гибел в Латинска Америка ".

" Мисля, че Оскар към този момент е пример в испаноезичната публицистика - освен поради книгите си, само че и поради ежедневната си работа в " Ел Фаро ". Ако прочетете последната му книга, ще разберете защо приказвам. Това е доста значим етюд по публицистика за всеки, който желае да разбере журналистическата специалност ", твърди Арауз.

Оскар Мартинес: " Журналистиката е незаменима " Снимка: Alba Amaya/DW

" Признание за смелостта и работата на доста публицисти "

Анжелика Каркамо, ръководител на Асоциацията на публицистите на Ел Салвадор, акцентира смисъла на премията на Дойче Веле за публицистиката в Централна Америка: " Фактът, че премията на Дойче веле за независимост на словото отива в публицист от Ел Салвадор, е самопризнание за смелостта и работата на доста публицисти в страната, които всеки ден усещат напън в живота си. Това е и самопризнание за медия като " Ел Фаро ", която се е посветила на документирането на корупцията и злоупотребите на една политическа власт, която става все по-непрозрачна и се пробва непременно да потисне правото на жителите на съответна информация. Наградата е и апел към Ел Салвадор, който отхвърля да признае смисъла на свободната и самостоятелна публицистика като инструмент за надзор, като вместо това я криминализира и по този метод ускорява корупцията в страната. Важно е премията да се връчва в този подтекст и да не чакаме да вкарат някой публицист в пандиза или пък публицист да бъде погубен, с цел да признаем смисъла на работата му за жителите. "

Връчването на премията на Дъждовни води " Свободно слово "  за 2023 година на Оскар Мартинес ще се състои на 19 юни по време на Глобалния медиен конгрес на Дойче веле в Бон.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР