Жители на източния черногорски град Беран блокираха пътя в знак

...
Жители на източния черногорски град Беран блокираха пътя в знак
Коментари Харесай

В Черна гора протестират срещу Законопроекта за свобода на вероизповедания

Жители на източния черногорски град Беран блокираха пътя в символ на митинг против законопроекта за свободата на воизповеданията , който в този момент се преглежда в Народното събрание на републиката.

Това заяви портал IN4S, представен от ТАСС.

Съобщава се, че локалните поданици са блокирали входа на града и приканват жителите на страната да се причислят към тяхната акция в своите обитаеми места. Протестиращите дефинират дейностите си като отговор на ограниченията на властта, които блокираха центъра на столицата на страната по отношение на разисквания съгласно законопроект.

По-рано един от водачите на черногорския опозиционен " Демократически фронт " Андрей Мандич прикани своите поддръжници в символ на митинг да блокират улици и пътища в цялата страна. Мандич също прикани и премиера Душко Маркович, който участва на съвещанието на Народното събрание, към разговор с представители на Сръбската православна черква (СПЦ).

Преди гласуването (на законопроекта) полицията блокира редица централни улици в Подгорица . Малко по-късно министър председателят призна, че полицейските ограничения са несъответстващи и забрани на сътрудниците на полицията да работят със мощ към протестиращите.

Поводът за тези митинги е Закона за свободата на вероизповеданията, в който главен миг е инспекцията на легитимността върху собствеността на религиозните здания.

Членовете на ръководещото болшинство гласоподаваха в поддръжка на оферти закон, а срещу бяха от опозиционния Демократичен фронт и СНП . Преди началото на съвещанието пред Народното събрание на митинг се събраха сръбски духовници отпред с митрополит Амфилохие.

Законът планува, че религиозни обекти и земя, издигната или добита от страната до 1 декември 1918 година, да станат държавна благосъстоятелност , в случай че няма доказателства за благосъстоятелност на религиозната общественост върху тези обекти, които сега се употребяват.

Според аналитици, з аконът ще лиши от въздействие Сръбската православна черква , която е определяна от президента Мило Джуканович като най-важният инструмент на великосръбския хегемонизъм в балканската страна .

Черна гора има дълъг държавен живот преди да попадне в лапите на династията на Караджорджевичи след 1 декември 1918 година

Местното православно духовенство изиграва значима роля за основаването на черногорската страна. Водач на националноосвободителното придвижване при започване на 19 век е духовникът княз Данило, който основава теократична страна , в която черногорската черква има голямо значение и тя е водеща във всички сфери на живота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР