Известният чешки режисьор Иржи Менцел е починал на 82-годишна възраст,

...
Известният чешки режисьор Иржи Менцел е починал на 82-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина режисьорът Иржи Менцел

Известният чешки режисьор Иржи Менцел е умрял на 82-годишна възраст, заяви брачната половинка му Олга на страницата си във Фейсбук.

Неговият филм от 1966 година " Строго охранявани влакове " печели " Оскар " в категорията за чуждоезиков филм. През 1985 година Менцел още веднъж е номиниран за " Оскар " - за кино лентата " Селце мое, централно ".

Менцел беше прочут като водач на пробната " нова вълна " в чехословашкото кино през 60-те години на предишния век.

Чешката нова вълна не е хомогенно придвижване с обща стратегия. Според Менцел единственото нещо, което ги сплотява е не че са си поставяли общи цели и задания – а това че харесват едно и също кино. Най-популярната екранизация на Менцел, която се причислява към Чешката нова вълна е филмът от 1966 година „ Строго охранявани влакове “.

Кой е Иржи Менцел?

Роден е на 23 февруари 1938 година в Прага, Чехословакия. Раждането му е изненада, защото майка му не знаела, че чака близнаци. Появява се 15 минути след сестра си Хана.

Тъй като бъдещият режисьор се ражда единствено година преди експлоадирането на Втората международна война, прекарва първите си съзнателни години в големи ограничения и под звуците на бомбардировките над Чехословакия.

Още от дете родителите му отделят време да го водят на разнообразни културни мероприятия. Майка му е била почитателка на операта, а татко му на театъра. Така последователно се развива любовта му към изкуството, като и до през днешния ден споделя, че избира театъра пред киното.

„ Искаше ми се да работя в спектакъл – каквото и да е. Сам не знаех какво по-точно. Нямах никаква визия. Да стъпя на сцената като артист през разум не ми минаваше. Нито можех да рисувам, нито да изсвирвам на някакъв инструмент. Какво му остава на човек, който нищо не умее и желае да е в някой спектакъл? Има единствено една опция: да стане режисьор. “, споделя в свое изявление Менцел.

Решава да кандидатства във Филмовата академия по изкуствата ФАМУ, с желание да се посвети на малкия екран.

Първите фрагменти, които снима във ФАМУ са два къси 16-милиметрови кино лентата в края на първи курс.

Във втори курс се среща се с Яромир Шофър, тогава още студент, който е оператор на всичките му филми без два. Двамата работят дружно над 50 години и поддържат мощна другарска връзка, която прераства и в доста положителни професионални връзки. Първият им взаимен план е документален филм за строенето на панелните блокове като фрагменти от него Менцел употребява за дипломния си филм.

След завършването си през 1961 година, макар желанието му да се занимава с спектакъл, е назначен в малкия екран, където му разпореждат да снима седмичните кино прегледи.

Когато идва време да постъпи в казармата, го разпределят в „ Чехословашко армейско кино “, където би трябвало да приготвя кино прегледи на армейските филми.

Едно от най-важните наличия в живота му след казармата е това на писателя Бохумил Храбал. Повод за запознанството им става решението на приятелите му от ФАМУ всеки да снима по един роман на Храбал и най-после да ги обединят в едно. Менцел приспособява на един мирис „ Смъртта на господин Балтазар “ от 1965 година по новелата „ Перлички на дъното “.

През 1968 година на посетители го кани Морис Ергас, дясната ръка на Карло Понти, и му оповестява, че „ Строго охранявани влакове “ ще бъде публикуван по кината в Съединени американски щати и номиниран за „ Оскар “. Менцел обаче, приема по-възторжено заминаването си за Съединени американски щати в сравнение с номинацията. Според тогавашния правилник, който претендира за номинация в категорията чуждоезичен филм, преди този момент би трябвало да е показван по кината в Америка. Тук доста значима роля има и американския пропагандатор и значително номинацията зависи от него.

„ За да печеля лотарията за „ Оскар “ ми помогнаха две условия. Първото бе, че моите сътрудници и съидейници Кадар, Форман, Хитилова, Немец бяха основали редица положителни филми, които отвориха вратите към света на чешкото кино…Второто събитие бе, че по това време италианците имаха мощно въздействие в американското кино и дистрибуция. Тази година Понти нямаше по-подходящ филм, който да предложи на Академията от „ Строго охранявани влакове “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР