Пчелите са най-важният биологичен вид на планетата за хората, тъй

...
Пчелите са най-важният биологичен вид на планетата за хората, тъй
Коментари Харесай

Сергей Петров: Ако пчелите изчезнат, ще изчезне една съществена част от живота на земята

Пчелите са най-важният биологичен тип на планетата за хората, защото те опрашват 70% от растенията, които ни изхранват. Ако пчелите изчезнат, ще изчезне една основна част от живота на земята. Това сподели Сергей Петров от " Истински мед “, който е уредник на Фестивала " Денят на пчелите “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

Пчелите са толкоз ефикасни в опрашването, че ние сме ги сложили в центъра на аграрната си просвета и сме построили хранителната верига към тях, добави той.

Проблемите в бранша на пчеларството не са малко, призна Сергей Петров.

" Пчелите се отглеждат от пчелари, а когато пчеларите понижават, изчезва и сигурността за храната на бъдещите ни генерации. Затова казусът на пчеларите би трябвало да бъде проблем на всички нас “, акцентира той.

Един от огромните проблеми е потреблението на пестициди в производството на зърнените храни. " Проблемът е в невъзможността да споделяме сред другите участници в селското стопанство “, уточни Петров.

Основният проблем обаче е ниската изкупна цена на готовата продукция. " Имаме една сериозна комплексност и унаследеност. Първоначално продуктът се субсидира и надлежно цената му на пазара е по-евтина. Хората привикват, че медът е нещо, което е на ниска цена, и в следствие, когато парите към пчеларите стартират да стопират или понижават фрапантно, се оказва, че те нямат работещ бизнес модел и надлежно цената, на която се изкупува меда, е извънредно ниска за тях и не разрешава да действат като аграрни производител “, изясни Сергей Петров.

В момента цената за кг мед е сред 15 и 25 лв., а при непосредствено закупуване от аграрни производители тя е и надалеч по-ниска. Според него тя би следвало да бъде над 30 лв..

Каузата на " Истински мед “ е сътвори бистрота и проследимост във веригата на произвеждане и доставки на меда. " Целта е да спестим на потребителите дългия път сред кошера и масата, постоянно да споделяме с същински пчелари и да знаем, че 100% от това, което купуват хората, е същинско “, изясни Сергей Петров.

Характеристиките на меда се дефинират от надморската височина, от растенията, от сезоните. Единственият метод потребителите да бъдат сигурни, че купуват същински мед, е да купуват от сигурен източник.

Когато медът се купува на едро, той постоянно се смесва и в този развой недобросъвестни търговци си разрешават да влагат външни вещества, които не са мед, и надлежно утежняват неговото качество. " Това се случва и с огромна част от меда, който е за експорт, което пък утежнява реномето на българския пчелен мед и българския пчелар “, акцентира пчеларят.

На 18 май за четвърта поредна година ще се организира Фестивалът " Денят на пчелите “, който обичайно се отбелязва на 20 май. Той ще се състои в Южния парк. Откриването е в 10:00 часа. " Започваме с стратегии за децата. Ще има куклен спектакъл, викторини, уъркшопи, където срещаме хората и най-много най-малките с живота на пчелите от близко. Една от изненадите е, че ще могат да видят пчели онлайн, в предпазен стъклен кошер. Ще проведем и семинар с дечицата и ще направи много игри с награди. Ще вършим сапун и свещи от пчелни артикули, а по-мързеливите ще могат да се отдадат на коктейли с вложен мед, бургери и сладоледи “, описа Сергей Петров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР