Извършва се доста значима промяна. Тя има измерения в политическата

...
Извършва се доста значима промяна. Тя има измерения в политическата
Коментари Харесай

Даниел Смилов: ГЕРБ е във висящо, падащо положение

Извършва се много значима смяна. Тя има измерения в политическата система, само че допускам, че и в обществените системи. На пръв взор се вижда оттегляне при някои от партиите на статуквото, в случай че можем да ги назовем по този метод. Най-вече при ГЕРБ, който беше преобладаваща през последните над 12 години. Това разяснява пред БГНЕС политологът Даниел Смилов.
Партията е във висящо, падащо състояние, не знаем до каква степен ще стигнат процесите там. Има и спад при обичайния ѝ конкурент – Българска социалистическа партия, която на последните избори записва много ниски, съвсем рекордно ниски резултати, без да е била ръководеща партия. Имаме промяна на партийната система, имаме нови играчи, които са във напредък. На първо място това е групировката на Слави Трифонов „ ИТН “, на второ е „ Демократична България “, която записва равнища на поддръжка без казус от десетилетие насам за представители на десницата. Трансформацията е забележима.

„ Въпросът е какво ще се случи оттук насетне. Дали ще имаме повтаряне на ГЕРБ във нов вид, в лицето на партията на Слави Трифонов, тъй като генезисът и на двете обединения е много подобен. Надеждата е „ ИТН “ да не влиза в клиентелистките и корупционни връзки, в които през годините влезе ГЕРБ “, съобщи още доцент Смилов.

Според него има и различен сюжет, по-който могат да се развият нещата след предварителния парламентарен избор на 11 юли и той е мощно фрагментиран парламент, с разнообразни центрове на политическо въздействие. „ Може би това ще е по-добрият вид, най-малко за околните няколко години. Преходът от една преобладаваща към друга преобладаваща партия е обвързван с доста огромни опасности “, счита политологът.

Анализаторът за следващ път затвърди тезата си, че актуалното служебно държавно управление може да послужи за вероятен модел, по който страната може да бъде ръководена без присъединяване на ГЕРБ във властта.

„ Може да бъде и има възможност това да стане, тъй като партиите на митинга нямат традиция да поддържат връзка между тях, връзката сред тях не е толкоз интензивна. В служебното държавно управление те могат да видят подготвен модел, който биха следвали. Има министри, които несъмнено се оправят добре със дилемите си. Има несъмнено и други, които могат да бъдат изменени. Въпросът с министър-председателят постоянно стои в такива договаряния, само че има основа, върху която те биха могли да стъпят “, разяснява още доцент Смилов.

Като нещо положително той оцени решението на „ ИТН “ представителите на партията да стартират да поддържат връзка доста по-интензивно с медиите. „ Сега е моментът за бистрота. Хората би трябвало да са наясно с желанията на тази партия. Те резервират енигмата и съспенса в своето говорене. Имат вид, без да го споделят експлицитно, за това аз няма да се наемам да злоупотребявам какъв е този вид. Общо взето ми се коства, че това ще е някакъв вид, по който ще се гради държавно управление към партиите на митинга. Ако им стигат гласовете независимо, допускам, че няма да се търси друга поддръжка. Ако не им стигат, има вид за държавно управление на малцинството. Ако много гласове не доближават, тогава идващият парламент ще е в сложна обстановка “, счита анализаторът.

Сериозна промяна доцент Смилов следи най-много при огромните партии, които, съгласно него, към този момент не са толкоз огромни, а се състезават за мястото си с други по-малки обединения.

„ В Българска социалистическа партия виждаме неуспеха на „ доктрината Нинова “. Това беше теория, която мога да обобщя с патриотизация на Българска социалистическа партия, с цел да се спре приключването на гласове към обединения като „ Възраждане “ да вземем за пример. Сега хем патриотизацията се случи, хем приключването на гласове не е прекъснато. Напротив, Българска социалистическа партия падна на доста ниски равнища на поддръжка. Партията загуби центристкия си избор, а не завоюва кой знае какво “, разяснява Смилов левицата и добави: „ Не знам по какъв начин ще излезе от тази обстановка, явна е нуждата от друго водачество. Дали ще е отново от Корнелия Нинова или друга фигура, само че тя докара нещата дотук, а обстановката явно не работи в интерес на столетницата “.

Думите на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който разгласи глобения по световния закон „ Магнитски “ предприемач Делян Пеевски за собствен другар, с който са работили дружно за одобряване на демокрацията, доцент Смилов разяснява по този начин: „ Не виждам смяна в позицията на Движение за права и свободи във връзка с Пеевски. Може би единственият колорит беше, че акцентират обстоятелството, че той е от гражданската квота. Лек намек за разграничаване. В самото изявление излиза наяве, че Движение за права и свободи стои, под един или различен метод, зад Делян Пеевски. От тази позиция не виждам нито огромна смяна, нито нещо значително в това изявление. То е предопределено за вътрешната публика, за електората на Движение за права и свободи. Това е огромният проблем, че Движение за права и свободи е привикнало да има корав електорат, който не се въздейства от представянето на самата партия. Това изяснява за какво те могат да си разрешат да не престават да бъдат лоялни към фигура като Делян Пеевски, която носи политически негативи “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР