Израелското правителство води интензивни преговори с Румъния, Чехия и Латвия

...
Израелското правителство води интензивни преговори с Румъния, Чехия и Латвия
Коментари Харесай

Израел преговарял усилено с Румъния, Чехия и Латвия за преместване на посолствата им в Ерусалим

Израелското държавно управление води интензивни договаряния с Румъния, Чехия и Латвия за преместването на посолствата на тези страни от Тел Авив в Ерусалим, настояват дипломатически източници, представени от румънската организация Медиафакс.

В края на предходната седмица ръководителят на Камарата на депутатите и водач на ръководещата партия в Румъния Ливиу Драгня съобщи, че " Румъния би трябвало съществено да се замисли " за пренасяне на посолството си от Тел Авив в Ерусалим, базирайки се на " на практика аргументи ", защото " всички централни институции на Израел са в Ерусалим ", напомня Българска телеграфна агенция.

Няма съответни резултати, само че концепцията за преместването на посолствата се проучва от няколко източноевропейски страни, е декларирал за немското издание " Зюддойче цайтунг " представител на израелското външно министерство.

Израелското външно министерство е инициирало контакти с минимум 10 страни, които са изразили интерес да реалокират посолствата си в Ерусалим по образеца на Съединените щати, съобщи Ципи Хотовели, заместник-министър на външните работи на Израел. Според дипломатически източници измежду тези страни попада и Румъния.

Тя загатна неотдавнашното изказване на водача на румънските социалдемократи Ливиу Драгня, че Румъния би трябвало съществено да намерения за пренасяне на посолството си в Ерусалим.

" Засега сме видели единствено началото ", уточни Хотовели, като добави, че решението на Съединени американски щати и Гватемала да реалокират посолствата си може да бъде последвано и от други страни.

Същевременно палестинските управляващи показаха неодобрение от изказването на Ливиу Драгня и извикаха за съвещания румънския представител.

Държавният секретар в палестинското външно министерство Амал Джадо сподели, че сходно решение би представлявало нарушаване на интернационалните регламенти, в това число на резолюциите на Организация на обединените нации, както и че то влиза в несъгласие с формалната позиция на Европейския съюз за статута на град Ерусалим.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР