Израелските военни призоваха в петък за евакуация на палестинците от

...
Израелските военни призоваха в петък за евакуация на палестинците от
Коментари Харесай

Израел призовава за невъзможна мисия - евакуация на 1 млн. души от Газа за 24 чака

Израелските военни приканиха в петък за евакуация на палестинците от северната част на линията Газа в южната част на Газа, което съгласно Организация на обединените нации ще засегне 1.1 млн. души и може да докара до " бедствено състояние ". Предупреждението беше отправено на седмия ден от войната на Израел против въоръжената формация " Хамас ", която ръководи анклава. Израел стартира въздушни удари по Газа, откакто в събота въоръжени бойци нахлуха в Израел, убиха над 1200 цивилни и бойци и отвлякоха десетки други.

Израел прекъсна доставките на вода, електрическа енергия и гориво за блокираната територия, в която живеят над 2 млн. души.

" ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили) приканва за евакуация на всички цивилни жители от град Газа... от домовете им на юг, за тяхна лична сигурност и отбрана, и да се реалокират в региона южно от... река Газа, както е показано на картата ", съобщи представителят Джонатан Конрикус в онлайн брифинг, представен от Financial Times.
Мисията невъзможна
По-рано Организация на обединените нации заяви, че израелски офицери са я уведомили за проектите, и съобщи, че същата заповед се отнася за личния ѝ личен състав в Газа и за десетки хиляди разселени хора, приютени в обекти на Организация на обединените нации, в това число учебни заведения, здравни центрове и клиники. Тя прикани Израел да анулира заповедта.
Реклама
" Организацията на обединените народи счита, че е невероятно сходно придвижване да се реализира без опустошителни филантропични последствия ", съобщи в изказване представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик, като предизвести, че то може да " трансформира това, което към този момент е покруса, в бедствено състояние ".

Организация на обединените нации съобщи, че ръководителите на екипите на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси и на Департамента за сигурност и сигурност в Газа " са били осведомени от своите офицери за връзка в израелската войска, че цялото население на Газа на север от Вади Газа би трябвало да се реалокира в южната част на анклава в границите на идващите 24 часа ".
Още по тематиката
Тази седмица Израел активизира 360 хиляди резервисти в отговор на офанзивите от 7 октомври и преди предстоящото нахлуване на сухопътни войски в Газа, която " Хамас " ръководи от 2007 година насам. Жителите на Газа не могат да я напущат заради строгите ограничавания за пътешестване, наложени от Израел и Египет, и израелската военна обсада.
Реклама
В четвъртък Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че здравната система на анклава е почнала да се срутва и че броят на жертвите на израелските офанзиви се усилва - от началото на военната ескалация са починали 1354 палестинци, а 6049 са ранени.

През тази седмица главната електроцентрала на Газа спря работа.
Подкрепа от Съединени американски щати, само че с изискване
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи при полагането на клетва на новия боен кабинет в Кнесета в четвъртък, че събота е била " най-ужасният ден от холокоста насам за еврейския народ ", и предизвести, че " предстоят сложни дни ". Началникът на щаба на ЦАХАЛ Херци Халеви заяви, че Израел нанася удари по Газа с " цялостна мощ ", и предизвести, че " Газа няма да наподобява по същия метод " след актуалната война.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който е на посещаване в Тел Авив, съобщи, че Израел има право да се пази, " с цел да подсигурява, че това в никакъв случай повече няма да се случи ", само че също по този начин го прикани да вземе " всички вероятни защитни ограничения, с цел да избегне пострадването на цивилни жители ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР