И България да има главна акушерка на страната, чийто глас

...
И България да има главна акушерка на страната, чийто глас
Коментари Харесай

България да има главна акушерка на страната, искат от професията

И България да има основна акушерка на страната, чийто глас да се чува в Министерството на здравеопазването, в парламентарната здравна комисия и на европейско равнище. Това бе една от тематиките, по които дискутираха участниците във втория народен студентски конгрес за млади акушерки. Той се организира в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив по случай Международния ден на акушерката, който бе на 5 май, оповестяват от вуза. Събитието бе проведено от Алианса на българските акушерки, взаимно с Катедрата по акушерски грижи на Факултета по публично здраве. Поздравителни адреси бяха получени от президентството и академичното управлението на МУ – Пловдив.

„ Според Глобалната тактика за здравето 2030, в частта за развиване на акушерството, всяка страна би трябвало да има своя основна акушерка. Нужна е смяна в Закона за съсловните организации у нас и образуването на независима организация на акушерките “, сподели по време на откриващата презентация Благовеста Костова, която е измежду доайените на Алианса на българските акушерки, експерт с 40-годишен опит и голям брой документи от европейски и международни конференции и конгреси.

Коментирана бе и неналичието на народен стандарт за акушерска процедура и неспособност за подписване на контракти с НЗОК. Това води до неспособност акушерките да правят действия по отношение на квалификационната си подготвеност и да реализират независимо следенето на обикновено протичаща бременност, както и патронажна грижа в послеродовия интервал. В момента тя е оставена в ръцете на персоналните лекари, които така и така са претрупани, а възобновяване на дамата след раждането е в компетентността на акушерката, разясниха участниците във форума.

Студентите разгледаха Медицинския симулационен подготвителен център и участваха в уъркшопи.

На събитието бяха връчени премиите от оповестявания конкурс за есе на тематика „ Преподавател, който ме въодушевява “, в който взеха присъединяване 30 студенти от специалността „ Акушерка “ от цялата страна. Плакет за първо място получи Невяна Нанева, а премиите за второ и трето бяха присъдени на Ясмина Найденова и Божидара Кузева.

През 2023 година ЮНЕСКО включи акушерската специалност в Списъка за нематериално културно завещание на човечеството.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР