Какво ядат столетниците от гръцкия остров Икария? Островът, където хората

...
Какво ядат столетниците от гръцкия остров Икария? Островът, където хората
Коментари Харесай

Какво ядат столетниците от гръцкия остров Икария, където хората „забравят да умрат“

Какво ядат столетниците от гръцкия остров Икария? Островът, където хората „ не помнят да умрат “, както споделя един столетник на специалиста по дългоденствие Дан Бютнер, е една от дребното сини зони по света, където хората живеят извънредно дълго.

През 2009 година гръцки лекари и откриватели откриват, че 13% от жителите на Икария, взели участие в тяхното изследване, са на възраст над 80 години, спрямо към 1,5% от международното население и към 4% в Северна Америка и Европа.

Вероятността хората на острова да доживеят до 100 години е 10 пъти по-голяма от тази на американците.

 

Какво ядат столетниците от гръцкия остров Икария, където хората „ не помнят да умрат “ 27.05.24 22:20 Първият в света случай на заледяване на човек, с цел да го върнат към живот в далечното бъдеще! 27.05.24 21:51 Богословът проф. Иван Желев разкри кой митрополит готвят за патриарх 27.05.24 21:23 Гаф на концерт на Лили Иванова, плъзнаха клюки за здравето ѝ! 27.05.24 20:51 Маги от „ Ергенът “ с шокиращи самопризнания за разрушеното си сърце 27.05.24 20:28

 

Ето какво има в един килер, въодушевен от Икария:

Фасул и бобови растения

Те са измежду главните съставки на икарския метод на хранене. Доказано е, че прибавянето им към ежедневния ви хранителен режим усилва продължителността на живота и може да ви помогне да изключите месото от диетата си.

Чесън

Той е най-хубавата естествена съставна част, която придава усет и носи здраве. Във всяка скилидка се крие цяла плеяда от потребни субстанции.

Чесънът прави съвсем всичко по-вкусно. Той се подслажда, до момента в който омеква и се готви, като придава съвсем карамелизиран усет на доста разнообразни храни.

Зърнени храни

Пълнозърнестите храни са неразделна част от диетата в Икария.

Макаронени произведения,

изключително пълнозърнеста паста и безглутенова, високопротеинова паста на бобова основа, като паста от нахут и леща

Билки

На Икария порастват безчет билки и множеството от хората отглеждат няколко саксии с пресни билки вкъщи, даже и единствено на перваза на прозореца.

Повечето фамилии имат долап, цялостен със сушени билки, чиито лечебни свойства се съдържат в знанията, излъчени от потомство на потомство. Основните сушени билки включват:

Дафинови листа
Риган
Чубрица
Мащерка
Мента

Ядки

Ядките са значима съставна част в доста от растителните предписания и обичайно са значима съставна част в гръцката районна кухня. Те порастват в обилие в цялата страна.

Ето няколко от най-популярните – и най-здравословните:

Бадеми
Шам фъстък
Сусамови семена и тахан
Орехи

Маслини

Маслините са съществена част от гръцката диета още от праисторически времена и са един от многото консервирани артикули, които постоянно са на склад.

В Гърция те обичайно се употребяват независимо или в салати.

Зехтин

Зехтинът е определящ за средиземноморската диета и безусловно наложителен артикул в килера.

Много от изгодите за здравето, свързани със средиземноморската диета, а оттова и с диетата на Икария, се дължат на здравословните свойства на зехтина.

Морска сол

На Икария доста хора употребяват морска сол, която се събира в дребните естествени солни басейни, образували се по скалистото крайбрежие на острова в продължение на епохи. Вкусът ѝ е по-добър от този на елементарната трапезна сол, която идва от мините и е мощно модифицирана.

Мед

Това е един от любимците. Ежедневната консумация на мед е една от тайните на дълголетието на островитяните. Медът е антибактериален, богат на антиоксиданти, в това число флавоноиди, и – за разлика от бялата захар или изкуствените подсладители – оказва помощ на организма да контролира равнищата на кръвната захар. Много хора на Икария ядат по една лъжица всяка заран.

Можете да добавите малко мед към чая си или към коктейла за закуска, или да го разбъркате в дресинги.

Сушени плодове

Смокините и стафидите са два сушени плода, които постоянно са на разположение, с цел да бъдат употребявани във всевъзможни солени ястия, изключително в салати и ястия с ориз.

Кисело мляко

Киселото мляко е ферментирала храна, която от хиляди години е част от кулинарния гоблен на Източното Средиземноморие. Традиционното кисело мляко в Икария се създава от козе мляко и има апетитен кисел усет и кремообразна текстура.

Ако киселото мляко от козе мляко не е по усета ви, може да предпочетете гръцкото кисело мляко, което нормално се предлага в американските супермаркети и е също толкоз богато на пробиотици.

Фета и други сходни сирена

Почти всички сирена, които икарийците подготвят и употребяват, се създават от козе или овче мляко, като фета. Голяма част от тях са естествено ферментирали.

 

Източник – CNBC /Превод:SafeNews

 

Още вести четете в: Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР