През последните дни руската армия е постигнали малки териториално, но

...
През последните дни руската армия е постигнали малки териториално, но
Коментари Харесай

Защитници на Харков гневни: Градът бе оставен без защита, руснаците просто влязоха

През последните дни съветската войска е постигнали дребни териториално, само че значими триумфи по границата в Харковска област. Завзети са към 100 км украинска територия, а напредъкът е бил скандално улеснен, описват пред Би Би Си представители на украинската защита.

 

Те са гневни, че в Харковска област не е имало първа отбранителна линия и руснаците просто са влезнали. И повдигат въпроса кой е позволил това.

 

Авторът на репортажа Джонатан Бийл предава от Вовчанск - град в Харковска област, където който руснаците настояват, че към този момент владеят, а украинците отхвърлят.

 

Бийл беседва с Денис Ярославски - пълководец на украинско особено разследващо поделение, взел участие при изненадващата атака на Украйна в Харков през есента на 2022 година, която отблъсква първичната съветска инвазия чак до границата.

 

Днес Денис и хората му са изправени пред вероятността да създадат същото още веднъж.

" През последните дни съветските сили са постигнали дребни, само че обилни триумфи тъкмо по границата в Харковска област. Напредъкът им е единствено на няколко благи, само че е погълнал към 100 км украинска територия. В по-силно предпазената източна част на Украйна на Русия ѝ бяха нужни месеци, с цел да реализира същото ", отбелязва Би Би Си.

 

През последните дни град Вовчанск е подложен на тежки бомбардировки, а няколко хиляди поданици бяха евакуирани.

Денис желае да знае какво се е случило с защитата на Украйна.

 

„ Не е имало първа линия на защита. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без да има минирани полета ", казва той.

 

Показва на репортера видео от запис с дрон, изработен преди няколко дни, на който се вижда как малки колони от съветски войски просто минават границата, без да срещнат опозиция.

По думите на Ярославски официалните лица са твърдели, че се построяват защитни уреди с големи разноски, само че съгласно него тези защитни уреди просто ги няма.

 

„ Или става дума за немарливост, или за корупция. Това не е неуспех. Това е изменничество “, споделя той.

 

Всички знаеха, че това навлизане може да се случи. Както украинското, по този начин и западното разузнаване знаеха, че Русия струпва сили оттатък границата - съгласно оценките тя може да наброява до 30 000 бойци. Президентът Владимир Путин също по този начин беше декларирал обществено задачата си да сътвори буферна зона в Харковска област, с цел да отбрани съветската територия от украински артилерийски удари. Но Украйна наподобява е била зле готова - макар формалните опровержения, написа Би Би Си.

Денис, който приказва от парк в Харков, споделя, че до един час ще се върне на фронтовата линия с хората си покрай град Вовчанск, единствено на 5 км от съветската граница. Съобщава се, че съветските войски към този момент са навлезли в покрайнините на града. Денис споделя, че се притеснява, че скоро той може да се върне в съветски ръце, написа създателят.

 

Хората във Вовчанск се изтеглят. Населението на града преди войната е било към 20 000 души. В началото на войната множеството от тях са напуснали и то е намаляло до 3000 поданици - само че през последните няколко дни напущат още стотици. 

 

В Харковска област Русия употребява прекомерно позната тактичност за нахлуване - трансформира украинските села и градове в руини. Местните управляващи пресмятат, че Русия обстрелва града с към 50 до 60 снаряда на всеки час. Освен това има и плаващи бомби, изстрелвани от съветски самолети на десетки километри от фронтовата линия, надалеч от обсега на лимитираната противовъздушна защита на Украйна, написа Би Би Си.

Повечето от тези, останали във Вовчанск, са възрастни и небогати хора.

 

Откриването на нов фронт тук, в северната част на страната, поставя на ново тестване ограничените ресурси на Украйна. Забавянето на Съединени американски щати при одобряването на по-голяма военна поддръжка докара до дефицит на муниции за украинските войски. Украйна е в положение да изстреля приблизително единствено един артилерийски снаряд против 10 на Русия.

 

Това към този момент постепенно се преодолява благодарение на Съединени американски щати, добавя създателят на репортажа.

 

Но настъплението в Харков акцентира и проблемите, с които самата Украйна се оправя прекомерно постепенно - активизирането на задоволително войски и построяването на съответни отбранителни линии. Подкрепленията, изпратени в Харков, трябваше да бъдат изтеглени от други елементи на фронта и от лимитирани запаси, написа Бийл.

 

Украинските публични лица към момента упорстват, че град Харков не е заплашен от сухопътна инвазия. Но колкото по-далеч напредва съветската войска, толкоз по-вероятно е той да попадне в обсега на съветската артилерия.

 

Денис Ярославски казва, че съгласно него съветските сили ще се опитат да се съсредоточат на изток и да завземат целия Донбас. Но Русия също по този начин се пробва да се възползва от украинските недостатъци по целия 1000-километров фронт. В Харков те са намерили една от тях.

 

„ Разбира се, че съм сърдит. Когато през 2022 година се борихме за тази територия, загубихме хиляди хора. Рискувахме живота си. А в този момент, тъй като някой не е построил укрепления, още веднъж губим хора “, гневи се той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР