Израел ще отзове посланиците си от Ирландия и Норвегия след

...
Израел ще отзове посланиците си от Ирландия и Норвегия след
Коментари Харесай

Три държави признават независима Палестина. Какво следва от това?

Израел ще отзове посланиците си от Ирландия и Норвегия след решението на двете страни дружно с Испания да признаят независимостта на Палестина.

Мотивите на Осло да признае Палестина като страна, считано от 28 май, са " не може да има мир в Близкия Изток без този акт ", съгласно премиера Йонас Гаар Стьоре.

Норвегия е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и през последните десетилетия неведнъж се е опитвала да спомага за постигането на мир сред Израел и палестинците.

" Зад терора стоят " Хамас " и военни групировки, които са както срещу Израел, по този начин и срещу съществуването на две обособени страни. Палестина има фундаментално право да бъде самостоятелна страна, с всички права и отговорности, които произтичат от това, " споделя той.

Meждувременно испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че страната му също ще признае независимостта на Палестина след седмица на 28 май.

Ирландският министър председател също удостовери, че Дъблин " подхваща нужните стъпки за признаването на Палестина.

" Днес Ирландия, Норвегия и Испания афишират, че ние признаваме страната Палестина и всеки от нас ще предприеме нужното, с цел да влезе в действие това решение, " сподели Симон Харис.

" Изпращам ясно и недвусмислено обръщение към Ирландия и Норвегия: Израел няма да мълчи, до момента в който други някой различен заплашва суверенитета и сигурността му. Днешното решение е обръщение за палестинците по целия свят: " Тероризмът си заплати ", написа в X външният министър на страната Израел Кац.

По думите на Кац след най-жестокото нахлуване на Хамас над евреите от Холокоста насам " тези страни желаят да възнаградят " Хамас " и Иран, като признаят независимостта на палестинската страна ".

Палестинската автономност е основана през 1994 година в границите на първия контракт от Осло сред Организацията за избавление на Палестина (ООП) и Израел. Нейната цел е да постави основите на бъдеща самостоятелна палестинска страна, което по този начин и не се случва.

Групировката " Хамас ",, оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни, завоюва парламентарните избори в Палестина през 2006 година, а през 2007 година принудително пое контрола над линията Газа от интернационално приетата палестинска самостоятелна власт.

Израел отговори на завземането на властта от " Хамас " с обсада на Газа, като ограничи придвижването на хора и артикули към и от територията.

След нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при което починаха 1200 души, а стотици бяха взети и отведени в плен, Израел стартира атака в линията Газа.

" Тази неправилна стъпка на тези страни с изключение на, че съставлява неправда към паметта на жертвите от 7 октомври, пречи и на напъните за връщането на 128-те заложници и оказва помощ на джихадистите на " Хамас " и Иран, като по този метод понижава и възможностите за мир и слага под подозрение правото на Израел на самоотбрана, " споделя още Кац и добавя, че последваща крачка може да бъде отзоваването на посланика на Испания, която следва позициите на Норвегия и Ирландия.

Преди Дъблин да разгласи решението си израелското външно министерство разгласява видео, в което подлага на критика Ирландия и я назовава играчка в ръцете на " Хамас ".

" Фактът, че водачите на " Хамас " ви благодарят, би трябвало да ви даде явен знак, " се показва във видеото.

Голямата част от страните в Организация на обединените нации признават Палестинските територии за страна - повече от 140 от общо 193 страни членки.

В Европейския съюз палестинската страна е приета през 2014 година от Швеция, а няколко други страни, в това число България, са заели такава позиция преди да станат част от европейската общественост.

Общо 50 страни от Организация на обединените нации към момента се срещу сходна стъпка, макар че съгласно част от тях тя би помогнала за разрешаването на спора с Израел.

Русия и Китай са две от петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които изрично се опълчват на признаването на самостоятелна палестинска страна.

Миналия месец Съединени американски щати наложи несъгласие на приемането на Палестина в Организация на обединените нации, до момента в който Франция гласоподава " за ", а Англия се въздържа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР