Автор на музиката и текста на парчето е Otis Blackwell

...
Автор на музиката и текста на парчето е Otis Blackwell
Коментари Харесай

Музикална история еп. 81: „All Shook Up“ на Elvis Presley

Автор на музиката и текста на парчето е Otis Blackwell (Оутис Блекуел), композитор от Бруклин, Ню Йорк. Запазен е и неговият първи запис на песента, публикуван през 1977 година. Блекуел написа „ All Shook Up “ през 1956 година в един от офисите на компанията „ Shalimar Music “. В изявление Блекуел твърди, че един път Al Stanton (Ал Стантън), един от притежателите на компанията, раздрусал бутилка кола и предложил на Оутис да напише ария, в която да участва израза „ All Shook Up “. Легендите доукрасяват историята с това, че един път бутилката е била изпусната на пода и че при своето отваряне газираната течност щяла да опръска половината от офиса. И тъй като Блекуел твърдял, че може да напише ария за всичко, Стантън сложил пред него бутилката с разпенената напитка и му споделил: „ Нали можеш да напишеш ария за всичко? Хайде, напиши ария за това. “ Но в случай че тази история не е вярна, другата версия е още по-изфабрикувана. В изявление с Елвис от 28 октомври 1957 година той споделя по какъв начин една нощ си ляга и сънува необикновен сън. Събужда се целият разтресен. „ Обадих се на един другар и му споделих за това.

До сутринта той имаше нова ария, „ All Shook Up “ – декларира Пресли. „ All Shook Up “ може да се преведе като „ Разтърсен от обич “. Разказът на Елвис не е доста сигурна диря и това е обяснимо. Когато Блекуел написа „ All Shook Up “, тя е планувана като продължение на „ Don’t Be Cruel “, също писана от него. И за двете песни Елвис е вписан като съавтор, само че той няма никакво присъединяване в композирането им. Това фиктивно съавторство е по условие на мениджъра му Tom Parker (Том Паркър), с цел да може той да прибира част от приходите от авторски права. Това става причина в по-късни изявленията да се постанова Пресли да изяснява своя принос, въпреки и не всеки път да е имал подобен. В други изявленията Елвис си признава, че няма никаква роля в написването на песента. За да не заподозрат, че Паркър взема пари с машинация, Anne Fulchino (Ан Фулчино), сътрудничка в „ RCA “, написа в обложката към компилацията „ Elvis Golden Records “, в която песента е включена, че в началото Елвис не бил удовлетворен от текста и го пренаписал.

Това е отречено от него по-късно. Независимо от това Елвис получава една трета от приходите от продажби и предавания, а другите две трети се поделят сред Блекуел и артиста David Hess (Дейвид Хес), който също няма присъединяване в писането. Блекуел няма нищо срещу това и за него е задоволително, че е оставил хитови песни след себе си. А и при такива милионни продажби и предавания в радиото, облагите са толкоз огромни, че даже и да вземе единствено една трета, това би било доста повече, в сравнение с цялата сума за което и да е друго парче по това време. Все отново след тази ария съдействието на Елвис с Блекуел е прекъснато, с цел да бъдат избегнати всевъзможни рецензии в бъдеще. А Елвис и Блекуел даже не са се познавали, още по-малко са писали песни дружно. Елвис не е първият, изпял „ All Shook Up “. Песента в началото е записана на 7 ноември 1956 година от към този момент упоменатият Дейвид Хес, подвизаващ се под името David Hill (Дейвид Хил). Подкрепя го „ Ray Ellis And His Orchestra “ („ Рей Елис енд хис оркестра “). Това става причина да му начислят и дял от приходите. В по-късно изявление артистът твърди, че той е измислил заглавието на парчето. Но както постоянно се случва, концепцията се оказва, че е хрумнала на различен човек преди Дейвид. Още през 1956 година Vicki Young (Вики Йънг) записва друга ария със заглавие „ (I’m) All Shook Up “, издадена от „ Capital Records “. Песента е дело на Bill Belman (Бил Белман) и Hal Blaine (Хал Блейн) и е изсвирена от „ Big Dave and His Orchestra “ („ Биг Дейв енд хис оркестра “).

Версията на Елвис на „ All Shook Up “ е записана на 12 януари 1957 година в студио „ Radio Recorders “ в Холивуд, Лос Анджелис. Десетият дубъл е определен за публично издаване. Освен Елвис като вокал, в записа се включва нормалната съпътстваща го тройка музиканти от „ The Blue Moon Boys “ – Scotty Moore (Скоти Мур) – китара, Bill Black (Бил Блек) – бас и D. J. Fontana (Д. Дж. Фонтана) – ударни. Ритъмът на песента не е от перкусии, а от потупване на Елвис върху противоположната страна на китара. Към неговите вокали се причисляват и беквокалистите от групата „ The Jordanaires “ („ Джорданайърс “) – Gordon Stoker (Гордън Стокър) като главен беквокалист, Hoyt Hawkins (Хойт Хокинс), който по едно и също време пее и свири на пианото, и останалите двама – Neal Matthews (Нийл Матюс) и Hugh Jarrett (Хю Джарет). Dudley Brooks (Дъдли Брукс) също е апетитен като пианист в песента.

А Блекуел по-късно приказва, че Елвис копира неговия жанр на пеене от демото. „ Нямам нищо срещу, че той копира толкоз усърдно демо версиите. Реших, че правенето на положителни демо версии е един по-сигурен метод да накарам Елвис да запише моите неща. “ – споделя Блекуел. В друго изявление Гордън Стокър споделя: „ Докато записвах „ All Shook Up “ с Елвис, бях с лице към него на различен микрофон и от самото начало леко припявах „ Yeah-Yeah, I’m all shook up “. Имах дребни съзвучия, които да запиша с него. Разбира се, в днешно време, това става посредством наслагване – първо Пресли ще запише неговите елементи, аз ще направя съзвучията настрана и ще се смесят. Но в тези дни записвахме по едно и също време. През целия запис Пресли се опитваше да ме разсмее. Или ме закачаше, или ми намигаше, или пъхаше пръст в устата ми. Правеше всичко допустимо да ме разсмее.

Ако в миналото си пуснете записа, единствено на едно място, в самия му край, когато споделям „ Yeah-Yeah, I`m all shook up “, ще чуете по какъв начин той ме разсмя в този миг. “ – добавя Стокър. Песента е издадена на 22 март от „ RCA Victor “. От Б страната на сингъла е „ That`s When Your Heartache`s Begin “, която няма необикновен триумф и стига единствено до номер 59 в класациите. В оригинал парчето е на „ Inkspots “ („ Инкспотс “) и Елвис го пее още на пробните си записи за „ Sun Records “ през 1953 година, когато е на 18 години. След триседмично нанагорнище, „ All Shook Up “ оглавява главната американска поп ранглиста на списание „ Billboard “, измествайки от върха „ Butterfly “ на Andy Williams (Анди Уилямс). Песента се задържа цели трийсет седмици в чарта, с което става най-дълго обитавалата ария там. В този интервал Елвис прави серия от шлагери. За интервал от две години песни на Елвис оглавяват класациите на „ Billboard “ петдесет пъти. Хегемонията стартира с „ Heartbreak Hotel “, която е първа осем седмици.

След нея е едноседмичното състезание на „ I Want You, I Need You, I Love You “. После в продължение на 11 седмици първи позиции заемат двата огромни шлагера на артиста „ Don’t Be Cruel “ и „ Hound Dog “, а най-после за още пет седмици първа е „ Love Me Tender “. Хегемонията продължава и през 1957 година. След като „ Too Much “ владее първите места три седмици, идва ред и на „ All Shook up “, която не слиза от върховете осем седмици. Малко по-късно първа става „ Teddy Bear “ и с нея кралят на рока държи първи места още седем седмици. В края на годината още седем седмици Елвис резервира водачеството си в класациите с „ Jailhouse Rock “. Но за какво от самото начало приказваме за ранглисти, а не за една ранглиста? В средата на 50-те списание „ Billboard “ има освен ранглисти в трите съществени жанра (кънтри, поп и R&B), а и за всеки род има по три обособени ранглисти.

Първата подрежда най-продаваните сингли в магазините, втората – най-пусканите песни в джубоксовете, а третата – най-излъчваните песни от диджеите по радиото и на други места. От 12 ноември 1955 година се появява и поп класацията „ Billboard Top 100 “, чиято концепция е да събере резултатите от трите поп чарта в общо класиране. До края на 50-те другите ранглисти са закрити, а главната получава името „ Billboard Hot 100 “ и към този момент включва резултатите от систематизираните кънтри и R&B ранглисти, които не престават да съществуват. Така че, когато приказваме за 50-те седмици, в които Елвис е преди всичко, това може да се отнася за всяка от деветте ранглисти, по три за всеки род, или за главната „ Top 100 “. А нерядко става дума за челно място допълнително от една от тези ранглисти по едно и също време. „ All Shook Up “ да вземем за пример е била първа в съвсем всички ранглисти по едно и също време, без оглед на жанра и метода на разпространяване. Сложно би било да описваме придвижването на всяка ария. Достатъчно е да се ориентираме единствено по главната ранглиста „ Top 100 “. Във Англия песента също става номер едно и задържа позицията седем следващи седмици, трансформирайки се в първата ария на Елвис, добрала се до челно място в локалната ранглиста за сингли. Продажбите на сингъла единствено в Съединени американски щати са над два милиона, с което дребната плоча става третата най-продавана стока в страната за годината.

От „ Billboard “ афишират песента за шлагер номер едно за цялата 1957 година. Това се случва откакто различен шлагер на Пресли, „ Don’t Be Cruel “, е избран от същото списание за шлагер на 1956 година. Така Елвис става първият в историята реализатор с шлагер номер едно за две следващи години. За пръв път Елвис пее „ All Shook Up “ на концерт в „ International Amphitheatre “ в Чикаго на 28 март 1957 година, след което тя не слиза от програмата на пролетното му турне, обиколило Съединени американски щати и Канада.

В текста Елвис приказва, че дотолкоз е разтресен и обезпокоен от новото си влюбване, че това го затруднява даже да приказва. Впрочем същата концепция е възприета и от българската поп група „ Братя Мангасарян “ в парчето им „ Теро-реро “ от 2005 година. „ All Shook Up “ заема номер 352 измежду „ 500-те най-велики песни за всички времена “ на списание „ Rolling Stone “. През 2004 година излиза джубокс мюзикъл с песни на Елвис, наименуван „ All Shook Up “. Сюжетът няма общо с историята на рок легендата и в огромна степен е интерпретация на „ Дванадесетата нощ “ на Уилям Шекспир и с детайли от „ Румео и Жулиета “ отново от същия драматург. Мюзикълът е съпроводен с текст от Joe DiPietro (Джо ДиПиетро), който е и директно виновен за подбора и преаранжирането на песните.

През 2009 година от „ Performing Rights Society “ афишират „ All Shook Up “ за най-излъчваното парче на Елвис на публични места във Англия. Кавъри на парчето вършат и от „ The Beatles “ („ Бийтълс “), само че не е непокътнат ранен запис. Има един от по-късна тяхна сесия от 1969 година, където John Lennon (Джон Ленън) не взе участие. Знае се, че са го изпълнявали още от 1957 година, когато се изявяват под името „ The Quarrymen “ („ Куоримен “). Когато Джон Ленън и Paul McCartney (Пол Маккартни) се срещат, песента е огромен шлагер в Англия. Години по-късно, през 1999 година, Маккартни я издава в албума си „ Run Devil Run “. А Ленън по-късно приказва, че употребяваното от Елвис „ Yeah-Yeah “ въодушевява групата да го включи като част от текста на „ She Loves You “ през 1963 година.

Една от най-известните кавърверсии на „ All Shook Up “ е на диджея и продуцент Adamski (Адамски) от 1990 година, пусната под заглавието „ The Space Jungle “ и стигнала до десето място в английската ранглиста. Две години по-късно Billy Joel (Били Джоъл) пее песента за кино лентата „ Honeymoon In Vegas “ („ Меден месец във Вегас “). Филмът включва и други песни на Елвис от разнообразни реализатори. Кавърът на Джоъл доближава номер 92 в Съединени американски щати и номер 27 във Англия. За същия филм той пее и „ Heartbreak Hotel “. Знае се, че Били е почитател на Елвис от дребен. Когато бил третокласник, той пеел „ Hound Dog “ в учебно заведение и с нея ядосвал ученичките от по-горния четвърти клас. Още до момента в който Елвис е жив, са правени много кавъри на „ All Shook Up “, само че той персонално показва един като най-хубав. Това е версията на Suzi Quatro (Сузи Куатро), записана за дебютния й албум от 1973 година. Нейният вид на песента доближава до номер 85 в „ Billboard Hot 100 “. Твърди се, че Елвис даже се обажда на Сузи и я кани да го посети в имението му Грейсланд, до момента в който е на турне в Мемфис, само че тя отхвърля. Въпреки това по-късно тя продължава да твърди, че е огромна почитателка на Елвис и че той е основен за нейната кариера.

Друга ранна версия е на „ The Jeff Beck Group “ („ Джеф Бек груп “) от 1969 година за албума им „ Beck-Ola “ и с присъединяване на Rod Stewart (Род Стюарт). Свои версии вършат още Dolly Parton (Доли Партън, 1983), Bruce Springsteen (Брус Спрингстийн, 2009) и други. Елвис също има още няколко версии на парчето, всред които кино вид от 1968 година и различен от концерт в Лас Вегас през 1970 година. Освен приноса си за музиката, „ All Shook Up “ оставя и резистентен израз в британския език, с който се разказва човек, на който всичко му трепери от неспокойствие. Феновете на Елвис и до през днешния ден треперят от неспокойствие, слушайки неговата музика, а „ All Shook Up “ е една от многото аргументи той да е част от музикалната история.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР