Председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола прие в понеделник

...
Председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола прие в понеделник
Коментари Харесай

Мецола търси преизбиране в ЕП

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола одобри в понеделник номинацията за претендент на Европейската национална партия (ЕНП) за преизбиране на поста, оповестява Malta Indipendent.

" След като разговарях с водача на Националистическата партия и с сътрудници в Европейския парламент, взех решение в името на моята страна да приема номинацията за претендент на Европейската национална партия за ръководител на Европейския парламент. ", написа тя във " Facebook ". 

Мецола беше ръководител на Европейския парламент през последните две години и половина. На изборите за евродепутат, извършени в събота, 8 юни в Малта , тя получи рекорден брой първи преференциални гласове - 87 473.

Първата пленарна сесия от новия парламентарен мандат ще се организира от 16 до 19 юли в Страсбург.

 Номинациите за висшите постове в Европейски Съюз - към този момент ясни въпреки и импровизирано
Номинациите за висшите постове в Европейски Съюз - към този момент ясни въпреки и импровизирано

Урсула фон дер Лайен, Антониу Коща и Кая Калас са най-вероятните претенденти

Припомняме, че водачите на Европейския съюз разискват задачите на политиката за идващите пет години от защитата до стопанската система, както и кого да назначат на най-висшите постове в Съюза.

Неформалното събиране ще бъде първата лидерска среща след изборите за Европейски парламент, които се оказаха и десните националисти, само че унизителни за френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц.

Лидерите би трябвало да обсъдят кои да бъдат идващите ръководители на Европейската комисия и Европейския съвет, както и външния министър. Изглежда обаче, че те към този момент са го решили.

Германката Урсула фон дер Лайен е в отлична позиция да си обезпечи втори мандат като началник на изпълнителната власт на Европейски Съюз, подкрепена от триумфа за нейната дясноцентристка Европейска национална партия.

13 от 27-те водачи на страни от Европейски Съюз са от партии, принадлежащи към ЕНП . С поддръжката на Франция и Германия, тя ще събере нужното квалифицирано болшинство, с цел да бъде номинирана.
 Роберта Мецола е избрана отново за евродепутат в Малта
Роберта Мецола е избрана отново за евродепутат в Малта

Малта има шест места в Европейския парламент.

Въпреки че преди този момент Франция претегляше другите възможности на Фон дер Лайен, с п на 30 юни в страната, свикани от Макрон, в този момент държавното управление избира стабилността в Европейски Съюз.

Бившият министър председател на Португалия Антониу Коща е на път да стане идващият ръководител на Европейския съвет, който ще посрещне срещата на върха на социалистическото председателство през декември.

Естонският министър председател либерал Кая Калас пък може да бъде номинирана за висш представител на Европейски Съюз по външните работи, което би осигурило уравновесено географско и политическо систематизиране на длъжностите в блока.

Лидерите би трябвало да потвърдят избора си на среща на върха на Европейски Съюз на 27-28 юни . Фон дер Лайен въпреки всичко ще се нуждае от поддръжката на Европейския парламент, който гласоподава на първата си сесия от 16 юли.
 Заровете в Екологичен потенциал са хвърлени - има гласове за проевропейско болшинство
Заровете в Екологичен потенциал са хвърлени - има гласове за проевропейско болшинство

Има релативно добра изборна интензивност за европейските избори, уточни Ингрид Шикова

Пълният 27-членен състав на Комисията, в това число ръководителят на външната политика, също се нуждае от парламентарна поддръжка.

Очаква се евролидерите да обсъдят и идващия петгодишен законодателен цикъл с акцент върху общите полезности, защитата и икономическата конкурентоспособност. Те би трябвало да потвърдят своите насоки за " стратегическата стратегия " на срещата на върха в края на юни.

Очаква се скоро водачите да получат отчет от Марио Драги, някогашен италиански министър председател и президент на Европейската централна банка, за поощряване на икономическите вероятности на Европейски Съюз. Миналата седмица той съобщи, че Европейски Съюз се нуждае от по-евтина сила и съюз на финансовите пазари, с цел да насочи частните спестявания към вложения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР