Изправени пред свития пазар на труда и недостига на работници

...
Изправени пред свития пазар на труда и недостига на работници
Коментари Харесай

„Те уволняват, ние наемаме“ - нов шанс за германската ИТ индустрия

Изправени пред свития пазар на труда и дефицита на служащи с основни умения в региона на софтуерното инженерство, някои немски компании гледат на хилядите съкращения в Силициевата котловина като на опция за набиране на най-хубавите гении в сферата, съобщава Reuters.   Западното крайбрежие на Съединени американски щати постоянно е било съществена дестинация за амбициозни софтуерни инженери, които желаят да работят в най-добре платеното и елитно кътче за своята специалност.

Сега всеобщите съкращения сътвориха запас от търсещи работа, който Германия е подготвена да употребява.   " Те уволняват, ние наемаме ", споделя Райнер Цугехойер, основен шеф по набиране на фрагменти в Cariad, софтуерното дъщерно сдружение на автомобилния производител Volkswagen, представен от медията. " Имаме няколкостотин свободни позиции в Съединени американски щати, Европа и Китай. "   Притеснени от инфлацията и вероятността за криза, компанията майка на Гугъл - Alphabet, Microsoft и притежателят на Фейсбук Meta оповестиха общо съвсем 40 000 съкращения.
  Въпреки че Германия също е на ръба на рецесията, локалните компании се развиват по-бавно през последните години, а в страната се чака голям софтуерен скок.  

Най-силната стопанска система в Европейски Съюз има едно от най-възрастните популации в света, което води до големи неналичия на трудовия пазар.

Според групата на ИТ промишлеността в страната Bitkom 137 000 работни места в региона на ИТ са свободни към днешна дата, показва още Reuters. Затова и държавното управление опростява разпоредбите за имиграция и предлага вероятността за елементарно придобиване на поданство за да изкуши бъдещите квалифицирани имигранти.
" Бих желала сърдечно да ви поканя да се преместите в Бавария ", написа Юдит Герлах, министър на дигитализацията в най-богатия немски район, в собствен пост в LinkedIn, адресиран до неотдавна съкратените в Съединени американски щати експерти.

Като цяло малко европейски компании заплащат заплати, които могат да се конкурират със стотиците хиляди долари, предлагани в най-успешните компании в Калифорния, само че доста организации се надяват, че по-евтиното опазване на здравето и по-ниските разноски спрямо градове като Сан Франциско могат да оказват помощ за привличането на гении.   Някои обаче са скептично настроени. Склонността на немската администрация към усложняване на бюрокрацията може да се окаже съществено предизвикателство, подчертава Reuters. 
" Бюрокрацията в Германия може да бъде непреодолимо затруднение пред множеството висококвалифицирани чиновници, когато се сблъскат с нея за първи път, изключително в случай че не приказват немски ", безапелационна е Диана Столеру от берлинския стартъп Lendis.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР