Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а

...
Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а
Коментари Харесай

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 година желаят да изоставен страната, с цел да практикуват в чужбина поради по-добрите условия на труд. Тези данни от социологическо изследване показа президентът на Румънския лицей на лекарите проф. Даниел Кориу, представен от news.ro.

По думите му, изключително терзание буди фактът, че 80% от интервюираните лекари се опасяват от корист от страна на пациенти и следващо правосъдно гонене.

Проучването е осъществено от социолози от Факултета по социологически науки в Букурещкия университет и е обхванало 8121 лекари, което не е дребна извадка и може да се одобри като представително, разясни той.

Проф. Кориу акцентира, че прегарянето, от което се страдат доста лекари, не би трябвало да се възприема като елементарна отмалялост, а като положение, което може да протече с меланхолия и податливост към самоубийство и към този момент има образци за медици, които фактически са протегнали ръка на живота си.

„ Освен всичко, прегарянето има директно влияние върху качеството на здравната активност. Лекар, който е в положение на прегаряне, към този момент няма същата дарба да комуникира с пациента “, разяснява проф. Кориу, представен от румънски медии.

„ Втората посока, която изследването изследва, беше желанието на сътрудниците да емигрират в друга страна. Част от интервюираните лекари, без значение от възрастта и обществения статус, са декларирали желание да търсят професионална реализация отвън Румъния – това споделят 25% от дамите и 30% от мъжете. Те са безапелационни, че желаят да изоставен здравната система на Румъния. При медиците на възраст под 35 години процентът е доста по-висок – 58% “, показва президентът на Румънския лицей на лекарите.

Третата тенденция на проучването е отдадена на опциите за корист от страна на пациенти и страхът от следващи правосъдни спорове.

„ Близо 80% имат този проблем със страха от корист и декларират, че затова е допустимо да практикуват защитна медицина “, разяснява проф. Кориу.

Той е безапелационен, че резултатите от изследването са мотив за сериозен размисъл и означи, че Колежът на румънските лекари е изработил и внесъл за разискване обособен закон за злоупотребата, само че той е бил блокиран.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР