Изминалата 2020 година беше трудна за редица инвеститори и пазари.

...
Изминалата 2020 година беше трудна за редица инвеститори и пазари.
Коментари Харесай

Инвеститорите тук не се плашат от пандемията

Изминалата 2020 година беше сложна за редица вложители и пазари. Пандемията не подмина и бизнесмените, решили да печелят от недвижими парцели в Дубай. Обемът от инвестиции спадна с 30%, до 8.3 милиарда USD през предходната година против 11.52 милиарда USD през 2019-та. Средната цена на квадратен метър при първокласните парцели регистрира намаляване от 5%, сочат данните от разбор на компанията Luxhabitat Sotheby's International Realty.

Преди пандемията междинните продажни цени в първокласните региони на Дубай поскъпваха с 20%-30% по отношение на пика от 2014 година Очакваше се ревюто Dubai World Expo да подхрани пазара на парцели в емирството през 2020 година, като притегли десетки милиони гости и по този начин нужните задгранични вложения. Въпреки това, мега събитието, което беше планувано за предишния октомври, в този момент е пренасрочено за интервала 1 октомври 2021 година - 31 март 2022 година

Пандемията и отлагането на ревюто доведоха до спад в пазара на жилища в Дубай, като бизнесмените, вложили във високия клас краткотрайно стопираха новите си планове. Emaar – най-големият вложител в града, разгласи през декември 2020 година, че е спрял да построява новите си планове.

Междувременно държавното управление на Дубай сътвори комитет за наблюдаване и контролиране на бъдещите вложения. Властта подтиква купувачите на жилища да получават към този момент приключени парцели, като предлага до 80% финансиране за тях по отношение на 50% за придобиване на начален стадий на градеж.

Правителството покачва и някои финансови условия за създаване на планове отвън градския проект за развиване. На частните бизнесмени може да им се наложи да дават 50% от цената на плана под формата на дялови банкови гаранции, против изискваните 20% по-рано, с цел да завоюват утвърждението на държавното управление.

В същото време вложителите към този момент виждат позитивни трендове на пазара на недвижими парцели в емирството и предвиждат възобновяване на пазара още през настоящата година. Първо обаче би трябвало да се възвърне свободното напредване сред страните. „ Бързото икономическо възобновяване на града, продължаващото развиване на инфраструктурата и бързото внедряване на имунизацията против ковид са измежду факторите, които се чака да подтикват вложенията в недвижими парцели тази година “, споделя Джейсън Хейс, създател и основен изпълнителен шеф на основаната в Дубай брокерска компания LuxuryProperty.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР