Изминаха повече от шест десетилетия, откакто Томас Кун за пръв

...
Изминаха повече от шест десетилетия, откакто Томас Кун за пръв
Коментари Харесай

2024: Сблъсък между много съперничещи си разкази

Изминаха повече от шест десетилетия, откогато Томас Кун за пръв път вкарва термина " смяна на парадигмата ". Въпреки това процесът, разказан от американския историк, при който натрупването на несъгласия и нарушавания на остарели теории води до мъчителното им отменяне, остава настоящ и през днешния ден, написа в собствен разбор на упованията за 2024 година Reuters.     С настъпването на 2024 година последствията от свръхвисоката инфлация, изострянето на комерсиалните спорове и войните слагат под въпрос откритите способи на мислене за света. Това основава неуместна среда за голям брой браншове - от централното банкиране до технологиите, индустриалната политика и енергетиката, а уроците, които експертите ще извлекат през идващите 12 месеца, се чака да повлияят на стопанските системи, фирмите и пазарите за години напред.    Мисленето на Кун, изложено в основополагащата му книга " Структура на научните революции ", се концентрира върху объркания, конфронтационен развой, при който научните теории се трансформират, с цел да се приспособят към новите открития. Макар че концепцията за промяна на парадигмите е необятно прилагана - до степен на корист - в някои области, тя наподобява в действителност подобаваща, когато се преглеждат многото несигурности в днешния изменен свят.   

Всеки опит да се надникне в бъдещето стартира с признание на разнообразието от парадигми, които се борят за превъзходство. Те включват съперничещи си политически идеологии, които ще се сблъскат на идните избори в Съединените щати, Обединеното кралство, Индия, Индонезия, Европейски Съюз и други демократични райони през идващите 12 месеца. Това се чака да се случи, защото политическите водачи все по-често дефинират вота на хората като екзистенциално решение, чийто резултат обаче може да не одобряват за законен. Пример за това са последователите на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, които започнаха акцията за кандидатурата му през 2024 година с ясния отвод да одобряват, че той е изгубил почтено от Байдън на последните президентски избори.   
В съпоставяне с политиката централните банки може да наподобяват бастиони на стабилността. И въпреки всичко шефът на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл и неговият сътрудник в Европейската централна банка Кристин Лагард би трябвало да се ориентират в дълбоките води на несигурността. След като бързо покачиха лихвените проценти в отговор на инфлационен скок, за който мнозина имаха вяра, че е краткотраен, теоретичните основи на паричната политика още веднъж са на дневен ред. Рисковете от нова неточност са високи, което може да сложи централните банки на политическата огнева линия.    Новата действителност на по-високи лихвени проценти също по този начин поражда подозрения по отношение на устойчивостта на държавния дълг, като притиска политическите водачи да преразгледат уговорките си във връзка с разноските и данъчното облагане. Това обаче не значи, че те ще станат по пасивни. Бюрократите са все по-склонни да се намесват в трансграничната търговия, да постановат финансови наказания, да блокират сливания и да примамват бизнеса с данъчни облекчения и дотации. В отговор на това фирмите могат да привлекат повече от тях в управлението си на идващ стадий, което трансформира управляващите и бизнеса в скачени съдове по нова линия, само че би могло да потисне корпоративния дух.    

Междувременно навлизането на самообучаващи се системи, задвижвани от генеративен изкуствен интелект, заплашва с последствия надалеч отвън софтуерната промишленост. Умните чатботове биха могли да покачат продуктивността в една организация и в същото време да унищожат работни места. Надпреварата за превъзходство на терена на изкуствения разсъдък ще провокира битка за надеждни данни, а държавните управления ще се стремят да основат подобаващи регулации, които да предотвратят евентуалното разпространяване на рискова дезинформация. Младите хора може просто да реагират, като прекарват по-малко време онлайн, плануват още анализаторите на Reuters.  
Всички тези нови разкази освен се конкурират със старите хрумвания - от време на време те са в спор с тях. Например стремежът на Съединени американски щати да накарат потребителите да се откажат от колите, които харчат доста бензин, и да се пренасочат към такива, задвижвани от акумулатори, може да се окаже несъответстващ с желанието за понижаване на зависимостта от Китай. А зелените нововъведения, които в един миг започнаха да наподобяват като задънени улици - биогоривата да вземем за пример, могат да се завърнат на сцената.         
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР