Добър 3.59 е оценката, която държавата получи за грижата си

...
Добър 3.59 е оценката, която държавата получи за грижата си
Коментари Харесай

Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата може да получи Отличен 6 в грижата си за децата

Добър 3.59 е оценката, която страната получи за грижата си за децата и фамилиите в " Бележник 2024 " на Национална мрежа за децата. Така за първи път от 2012 година насам институциите " помръднаха " от приблизително към положително показване за всички 13 издания на годишния мониторингов отчет на мрежата.

Експертното изследване още веднъж се базира на данни от над 25 национални държавни и общински институции, разбора и оценките на 41 създатели и 7 външни оценители, както и на мнението на над 3 200 деца, младежи и възрастни, взели участие в анкетите за тазгодишното издание.

" Това е 13-та поредна година, в която издаваме " Бележник ", като в него има осем съществени области – Участие на децата, Благосъстояние на децата, Семейна среда и различни грижи, Закрила на детето от всички форми на принуждение, Правосъдие за деца, Ранно детско развиване, Детско здраве, Образование, Спорт, просвета и свободно време ". Това сподели за предаването " Нюзрум " по  Радио " Фокус " Белла Дамянова, координатор " Политики за децата " към Национална мрежа за децата.

" Най-слабата оценка през тези 13 години е била през 2018 година – Среден 2,88. Тази година оценката е 3.59, като към този момент приказваме за " Добър ". Бихме могли да си кажем: " Страхотно! Нещата се случват, само че има още доста какво да се прави ". Нека от самото начало да си представяме един пореден развой, мислене с концепцията за продължение на смяна, за стабилизиране и най-много за последователност на политиките, изключително в една доста нестабилна обстановка. Защото сега и в политическия живот още веднъж предстоят промени ", разясни Белла Димитрова.

" Тази година се следи повишение на оценките в множеството области. Една от доста високите е в Спорт, просвета и свободно време – 3.82. Въпреки това в " Бележника " продължава да има доста рекомендации. Ниска обаче е оценката, да вземем за пример, за Благосъстоянието на децата. Делът на хората в риск от беднотия или обществено изключване в България продължава да бъде един от най-високите в Европейски Съюз – към 32%. Нивото на детската беднотия у нас също е доста висок % – към 26%. При Ранното детско развиване оценката също понижава. Това са услугите за най-малките. Оценката, която тази година страната получи по линия на Закрила на детето от всички форми на принуждение, е 3.54. Тук още веднъж има надграждане и прекосяване от " Среден " към " Добър ", описа още специалистът.

Белла Дамянова добави, че представянето на " Бележника " за втора поредна година се е провело в Народното събрание. " С поредност и последователност страната може да стигне до " Отличен 6 " в грижата си за децата ", счита тя.

Според нея рецептата за детско благополучие е да се поддържа блясъкът в очите на децата, да бъдат равнопоставени, да им е обезпечена база за пълностоен живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР