Посланикът на Русия в Таджикистан бе извикан в министерството на

...
Посланикът на Русия в Таджикистан бе извикан в министерството на
Коментари Харесай

Таджикистан привика руския посланик заради несправедливо отношение към негови граждани

Посланикът на Русия в Таджикистан бе извикан в министерството на външните работи в символ на митинг против несправедливото отношение към жителите на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенцията дефинира случая като необичаен спор сред двете някогашни руски републики, които в този момент са съдружници.

Таджикистанското външно министерство съобщи, че е мощно обезпокоено от зачестилите случаи на съзнателно отрицателно отношение в Русия към жители на страната.   

Министерството не загатна ареста в Русия на няколко мъже, които съгласно Москва са от Таджикистан, след смъртоносното нахлуване против концертна зала в Подмосковието на 22 март. 

В настрана изказване в неделя таджикското министерство заяви, че близо 1000 негови жители, които се пробват да влязат в Русия, са блокирани на московското летище " Внуково " от 27 април насам, " без да им бъдат обезпечени подобаващи санитарни условия ". Също по този начин бе обявено, че 27 таджики са били депортирани, а още 306 са били включени в листата на лицата, които би трябвало да бъдат депортирани от Русия, отбелязва Ройтерс.

" Такива рестриктивни ограничения се подхващат единствено във връзка с жителите на Таджикистан ", се споделя в изказването. Десетки таджики са блокирани и на други московски летища, добави ведомството.

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че Русия краткотрайно е стегнала контрола по границата си като мярка за попречване на тероризма, само че подхваща стъпки за разрешаването на казуса с огромните забавяния по границата.

" Специално подчертаваме, че тези стъпки имат краткотраен темперамент и не вземат поради националността на идващите в Русия ", посочи тя.

Таджикистан е член на доминирани от Русия организации в постсъветското пространство в региона на стопанската система и сигурността и има съветска военна база на своя територия. Икономиката на централноазиатската страна значително зависи от паричните преводи на повече от един милион таджикски мигранти, работещи в Русия, отбелязва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР