Проектът, класиран на първо място в архитектурния конкурс за възстановяване

...
Проектът, класиран на първо място в архитектурния конкурс за възстановяване
Коментари Харесай

Излъчиха победител в конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал в София

Проектът, класиран преди всичко в архитектурния конкурс за възобновяване на Войнишкия мемориал в парка на НДК (на фотографията горе), е на студио " Гебуплан " на арх. Филипа Гугучкова. Второ и трето място не са присъдени от журито, защото останалите четири участника не са получили минималния брой точки за класиране. Това оповестиха през днешния ден от Направление " Градоустройство и архитектура " (НАГ) на Столичната община, което провежда състезанието.

Мемориалът е разположен на мястото, където до 2017 година беше паметникът " 1300 години България ". Спечелилият абстрактен план се приближава до достоверната П-образна комбинация на паметника на починалите офицери и бойци от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, формирали Желязната дивизия, популяризирала се в Сръбско-българската война (1885 г.), в Балканските войни (1912-1913 г.) и в Първата международна (1914-1918 г.). Паметникъ е издигнат през 1934 година и е съборен през 1977 година поради градежа на НДК.

Предвидено е пространство за отдаване на респект и възпоминания, в това число полагане на венци в памет и възхвала на падналите войни. Решение за възобновяване на Мемориала е взето от Столичния общински съвет още през 2014 година, а през 2018 година е извършен архитектурен конкурс, който не съумя да отличи нито един план.
Проектът е класиран преди всичко от жури в състав: доктор Валентина Иванова от Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество учебни заведения, школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство; Марта Георгиева - общински консултант от " Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София " ; арх. Маргарита Трендафилова и Мариана Каракостова - гл. специалисти " Недвижимо културно завещание " в Министерство на културата; инж. Райна Костова-Гиргинова от Камарата на инженерите в капиталовото проектиране; инж. Петър Вълчев - ръководител на Съюза на военноинвалидите; Христо Христов - експерт по военна история от Националния исторически музей; арх. Любомир Петров - началник на отдел " Недвижими културни полезности " в Регионалния исторически музей - София; арх. София Лостова-Топалова - гл. специалист в отдел " Недвижими културни полезности ", Регионален исторически музей - София; арх. Вангел Михалев от регион " Триадица " ; Мария Механджиева - основен юрист в Направление " Архитектура и градоустройство ", Столична община.

За идейният план, класиран преди всичко, създателите ще получат 30 000 лв..
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР