Изкуството на договаряне, с което президентът Тръмп толкова се гордее,

...
Изкуството на договаряне, с което президентът Тръмп толкова се гордее,
Коментари Харесай

Изкуството на търговската война, което Уолстрийт не разбира

Изкуството на договаряне, с което президентът Тръмп толкоз се гордее, е на път да подведе Уолстрийт и да изтрие борсовите облаги от началото на годината. И освен това, само че и да хвърли света в икономическа рецесия. Тази тематика вълнува от ден на ден вложителите, тъй като те правят оценка идните опасности, без значение че икономическите резултати от митата ще се усетят минимум след няколко месеца.

Apple, да вземем за пример, загуби 100 милиарда пазарна капитализация, тъй като ще се сблъска с нараснали разноски за произвеждане и може да загуби позиции в този бързо възходящ пазар. За доста компании Китай е индустриална база, която има по-скъпа опция някъде другаде.

Разбира се, няма мита на света, които да реалокират цялата промишленост отвън Китай. Тя не е единствено машини, а инфраструктура, обучение, просвета и вложения. Затова вложителите не са се паникьосали още от спорните послания на Тръмп, само че щатските показатели демонстрират, че комерсиалната война към този момент оказва своето отрицателно отражение върху пазара.

Какво се случи на Уолстрийт през май?

Американските показатели стопираха възхода си. Те се покачваха през четирите месеца от началото на годината и направиха един от най-бързите и мощни растежи в историята на Уолстрийт. Може да се спори и какъв брой основателно е това повишаване във връзка с фундамента зад акциите, каквито са вероятностите за стопански напредък и оценка на активите. Технологичните акции изгубиха 8%, а S&P 500 дни преди края на месеца е 6% надолу.

Такъв спад не наподобява доста, когато се съпостави с двете корекции през предходната година. Разпродажбите не са под паника и към този момент се лимитират най-вече от спекуланти и от внимателни вложители, които употребяват момента за понижаване на експозициите си в рискови активи. Големите играчи не бързат да излизат от пазара, което се видя и в по-слабото повишаване на показателя на волатилността VIX по отношение на спада на S&P 500.

Върхът на пазарния цикъл не една точка, а нескончаем развой. Не може да кажем сигурно, коя от двете благоприятни условия се развива сега. Дали спадът през май е поставил завършек на провален опит за нови върхове или е естествена промяна на мощния напредък от началото на годината, който докара до прекупените равнища на показателите.

Двата сюжета наподобяват вероятни и всеки един от тях изисква друга капиталова тактика. Първият е началото на мечи пазар, а вторият ще докара до нови върхове за показателите през тази година, въпреки и без вероятности за повтаряне на растежа от 2017-2018 година

Пазарът на облигации също се държи по-различно от предходната година. Цените на щатските бумаги правят оценка най-малко три понижения на лихвите до края на идната година, само че без суматоха на пазара на рисков корпоративен дълг. Покупките на държавни облигации в известна степен повлияха на отрицателните настроения на Уолстрийт.

През погледа на централните банкери

Те чакат инфлация, която не може да се предотврати и която ще се случи на върха на икономическия цикъл. Затова и не са склонни да смъкват лихвите. Федералният запас се приготвя за бъдещите тласъци, които ще са нужни във фаза на стопански спад. Например, салдото на Федералния запас досега е понижен с близо 200 милиарда $ по отношение на декемврийското съвещание, когато беше оповестен края на лихвеното повишаване и Уолстрийт започва мощния си растеж.

Това значи, че банкерите си оставят пространство за тласъци в бъдеще, даже и да са се огънали под натиска на Тръмп за прекъсване на покачването на лихвите. Те сигурно виждат спорните сигнали за американската стопанска система.

Какво следва пред вложителите?

Да се върнем към двата сюжета за развиване на американските акции. Първият е началото на мечия пазар, за което имаме доказателство в държанието на показателите и последователното закъснение на стопанската система. Това няма да бъде свободно рухване на показателите, само че считам, че Тръмп и Федералния запас ще реагират на всеки по-силен спад, както стана през декември. Но всяко последващо повишаване ще бъде все по-вяло и кратковременно.

Този стадий ще продължи година-две и действително ще се трансформира в мечия пазар, когато бизнесът повярва, че рецесията е неизбежна и няма да има тласък да влага и ще се наложи да редуцира разноски. Същото се случи в края на 2008 година, само че финансовата рецесия ускори срутва на акциите.

Втората опция е по-скоро повтаряне на 1994 година, когато Фед понижава лихвата с по-малко от % и връща стопанската система по пътя на растежа. Тя наподобява не толкоз евентуална като първия сюжет все още, само че не би трябвало да се подценява желанието на Тръмп да изпрати акциите на рекордни стойности, нито способността на вложителите да последват паричните тласъци с нови покупки.

Покупките на облигации и по-доброто показване на отбранителните браншове като комуналния, потребителските нециклични артикули и недвижимите парцели са застраховката за първия сюжет. Златото не се повиши, като това най-вероятно се дължи на постепенния растеж на $ и фокусът към облигациите.

Дали той ще се развива в околните месеци или ще забележим нови върхове на показателите още до края на лятото, ще зависи от метода, по който се държи пазара при първото си възобновяване през юни.

Появата на огромни вложители като продавачи при растежа на пазара и нов скок на VIX ще е знак, че спадът ще продължи през лятото. V-образното възобновяване на акциите от продажбите до момента ще се дължи на възстановяване на икономическите вести, връщане на комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай или подготвеност на Фед на понижава лихвите. В подобен случай най-силно ще се показват финансовият бранш и производителите на чипове, само че сходен сюжет е по-малко евентуален.

*Оригиналният текст е оповестен на уеб страницата на ЕЛАНА Трейдинг.
Цветослав Цачев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР