Заставам зад колегите си от академичната общност в България. Служебното

...
Заставам зад колегите си от академичната общност в България. Служебното
Коментари Харесай

Депутатът доц. Медиха Хамза заставам зад колегите си от академичната общност в България

" Заставам зад сътрудниците си от академичната общественост в България. Служебното държавно управление освен нарушава закона, само че и в честен аспект дейностите му са обидни за цялата сфера на висшето обучение и научните среди ". Това сподели пред публицисти депутатът от СДС-Варна в парламентарната група ГЕРБ-СДС и претендент за депутат доцент Медиха Хамза.

Повод за думите ѝ стана конференция на проф. Лиляна Вълчева – ръководител на синдикалната организация " Висше обучение и просвета " (ВОН) към КНСБ. Вчера с отворено писмо от синдикалната организация обявиха, че на 20 май 2024 година ще стартират митинг, поради неспазване на Закона за висше обучение и неизплатените към момента хонорари в академичната сфера.

Доц. Хамза напомни, че казусът не е единствено в хората, а в образованието като развой. По думите на общинския ръководител на СДС-Варна, има сериозна заплаха висшето обучение да попадне в миг на рецесия.



„ С всеки минал ден фрагментите в областта на висшето обучение са на избрана възраст и пренебрежителното отношение от страна на администрацията към академичната общественост води след себе си риск от изпадането на системата в обстановка на " висше обучение в пенсионна възраст ".

" Неизпълнението на Закона за висшето обучение и с нарушение на Закона за държавния бюджет администрацията визира цялото българското обучение. Процесът не може да върви по този метод, тъй като хората са в основата на това, което се случва -  висшето обучение основава стабилната основа на стопанската система, подготовката на фрагменти и придвижването на страната напред. Смятам, че е извънредно значимо да обърнем внимание на казуса, тъй като образованието ни е построило всички нас, като хора ", сподели още депутатът от Съюз на демократичните сили -Варна доцент Медиха Хамза.



Доц. Хамза е вносител на измененията на Закона за висшето обучение, които бяха признати и обнародвани преди два месеца. В текстовете е записано, че средствата за нарасналите след измененията в закона хонорари за фрагментите в академичната общественост би трябвало да бъдат изплатени до един месец след обнародването им. До този миг, към този момент втори месец, приходи по сметките на университетите у нас няма. Не е изпълнено и покачването на заплатите от 1 януари 2024 година, като за това средствата са заложени в държавния бюджет.

Синдикат КНСБ-ВОН разгласи митинг на 20 май по този мотив. " Това към този момент ще бъде единствено алегоричен митинг, само че в случай че се наложи, ще преминем и към дейни протестни дейности ", предизвести проф. Вълчева.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР