Изкуственият интелект може да замени хората в много професии, но

...
Изкуственият интелект може да замени хората в много професии, но
Коментари Харесай

Скоро ще има човешки квоти срещу роботите

Изкуственият разсъдък може да размени хората в доста специалности, само че това зависи от политиците и бизнеса   Машината сама ще слага диагнози и ще дава предписания, споделя футурологът Мариана Тодорова в изявление за вестник СТАНДАРТ
- Какъв ще е животът ни след пандемията? Имат ли футуролозите прогнози какво ще се промени?
- Ние чакаме пандемията да свърши и се надяваме на оптимистичен сюжет, само че не можем изрично да кажем дали коронавирусът си отива. Имаше няколко сюжета за това какво ще се случва в бъдеще и те още са годни. Единият е, че ще има голям брой повтарящи се талази през избран цикъл от време, само че те ще бъдат по-слаби, тъй като ще има възходящ групов имунитет. Другият, по-песимистичен сюжет, който към момента е годен, е, че ще има увеличаване през избрани сезони, да вземем за пример пролет или есен, заради това, че има вариации или рекомбинации на генетичен материал, ще могат да се надигат нови мощни и смъртоносни талази. Така е било с трите пандемии, които човечеството познава през 20-ти век - испанския грип, азиатския грип и хонгконксия грип. Човечеството би трябвало да следи дали имунизациите не престават да са ефикасни, в случай че има нови разновидности.

Това е в чисто медицински проект, а в стопански и политически проект явно ще има нови трендове. Очевидно вирусът ни трансферира в ерата на " теле " и " онлайн " всичко - освен образование, само че и цифрово практикуване на специалности, и цифрово извършване на покупки. Макар че сега в България и в по-голямата част от света, като се изключи Индия и Бразилия, има фрапантен спад на заразеността, въпреки всичко виждаме, че огромна част и от работодателите, и от потребителските настройки са настроени по този начин, че и

да се работи, и да се пазари онлайн

И това насърчава още по-бързото развиване на роботизацията и изкуствения разсъдък. Една тематика, която аз съществено проследявам. Тя е обвързвана с това, че в идващите 5-10 години някои от специалностите ще изчезнат, а други ще бъдат трансформирани в резултат на възходящата роботизация и нахлуване на изкуствен интелект.
- Какво ще се случи?
- В момента имаме разработка въз основата на невронните мрежи, като роботите са подготвени да вземат решение съответни задания. Могат да вземем за пример да диагностицират болести - има една такава платформа, наречена " Скалата на Уотсън " и тя има успеваемост 85 на 100 по сложени верни диагнози.  Има и сходни платформи за юридически разбор, които на процедура заместват много от юридическата работа. В момента с новите технологии могат умерено да бъдат сменени специалности като офис-асистенти, счетоводители, мениджъри, продавачи в магазини.
- А кой продава?
- В Англия има няколко такива огромни магазини, в които клиентът избира по азбучник това, което би желал да купи. Вкарва баркода и заплаща с приложение, което е обвързвано към неговата кредитна карта. Клиентът не може да напусне магазина, в случай че в картата му няма пари и не си е заплатил. Същото ще се случи и с фармацевтите в аптеките - в Сан Франциско към този момент има няколко роботи-фармацевти, които обслужват клиентите.  

Ще изчезнат евентуално и охранители, и готвачи на бърза храна

тъй като към този момент има и такива роботизирани системи.Това са специалности, които биха могли да изчезнат. Това не значи, че ще изчезнат, тъй като всичко зависи от политическото решение на една страна, защото става въпрос за сигурна безработица, която би се генерирала.
- Точно това щях да Ви запитвам...
- Това е въпрос на политическо и икономическо решение, а също по този начин и на податливост на бизнеса да влага в сходни системи. Всички производства, които желаят асемблиране, композиране и сглобяване на даден артикул като автомобилостроене, машиностроене, в 90 на 100 от случаите могат да бъдат сменени от роботизирани и автоматизирани системи.Но е въпрос на решение на бизнеса дали желае да влага в сходни системи, или желае да резервира човешкия труд. В по-развитите страни това произвеждане ще премине по роботизиран метод.Още повече, че тези системи ще работят 24 часа седем дни в седмицата и няма да имат потребност от заплата, както и от здравни и обществени осигуровки.
- А каква е вероятността пред хората, които остават без тази работа?
- Решението дали дадена специалност ще изчезне зависи, първо, от решение на политическо ниво. Второ, стартират да се разискват тематики като договарянето на " човешки квоти ", тъй че да се резервира човешкият фактор в този тип труд дружно с роботите. Все по-често се приказва и за

повсеместен базов приход и повсеместен най-малък приход

който да даде опция на хора, които са били в този вид работа, да се преквалифицират. Но аз дадох образец с специалности, които изчезват, в доста от тях индивидът ще си сътрудничи с машината. Пораждат се и нови специалности. Има да вземем за пример специалност еколог-дизайнер, който дава хрумвания по какъв начин да създадем артикули от рециклирани отпадъци. Както и управител облачно пространство - доста информация се съхранява в облачното пространство, тя би трябвало да бъде обяснена на хората. Но да се върна към някои по-човешки специалности, които не са свързани с технологиите - Вие виждате, че в последно време се появяват от ден на ден персонални консултанти, коучове, персонални психолози, които оказват помощ на хората в тази динамична среда с експоненциално разрастващи се технологии да се ориентират. Вторият вид специалности са свързани с новия вид меки умения за кариерно развиване, логика на психиката и други.  Нещата не са песимистични, тъй като част от специалностите изчезват, само че и доста нови се появяват.  Новото обикновено за хората би трябвало да стане, че те няма да живеят като нашите родители, които са упражнявали 30 години една и съща специалност и са се пенсионирли с нея.

Трябва да има учене през целия живот

съчетаване на занимания с твърдите умения.Към 2050-та година се чака не ние да аплайваме на пазара на труда за препоръчана работна позиция, а ние да сме тези, които предлагаме характерни услуги или артикули. Креативността, творчеството и компетентността, с изключение на придобиването на цифрови познания, ще бъдат значими.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР