Изкуственият интелект (AI) се превърна в революционна технология с потенциал

...
Изкуственият интелект (AI) се превърна в революционна технология с потенциал
Коментари Харесай

Изкуствен интелект: Секторът може да се разрастне с 800%

Изкуственият разсъдък (AI) се трансформира в революционна технология с капацитет да трансформира разнообразни промишлености.

Очаква се пазарният дял на AI да доближи $1.87 трилиона до 2030 година, с растеж от 788.64%. Въпросът за доверието в AI системите обаче става все по-ключов. Доверието в тези системи е друго в обособените юрисдикции, както и комплицирано, и многостранно. Индия е преди всичко по индикатори за доверие в AI, следвана от Китай, Южна Африка, Бразилия, Сингапур и Съединените щати.

AI революционизира технологиите и трансформира промишленостите, а доверието е централен механизъм, посредством който други фактори оказват въздействие върху приемането на изкуствения разсъдък. Търсенето на автоматизация, възходящата наличност на данни и разширението на активността в нови браншове подтикват растежа на AI пазара.

Институционалните процеси, възприеманите изгоди и несигурността по отношение на бъдещото му влияние оказват въздействие върху доверието в AI системите. Високият резултат на Индия във връзка с доверието може да се отдаде на акцента върху цифровата просветеност и софтуерния прогрес, а на Китай – на постоянния му софтуерен пейзаж.

Предизвикателства пред изкуственият разсъдък

Макар че AI носи изгоди, технологията също по този начин е обвързвана с опасности и провокации. Доверието е от решаващо значение за приемането и внедряването на AI в обществото. Няколко участници от софтуерната промишленост показаха угриженост по отношение на вероятните закани от AI, а поддържането на доверието е от решаващо значение за виновното създаване и потребление на AI системите.

Едно от провокациите, пред които е изправен изкуственият разсъдък, е въпросът за пристрастия, дискриминация, операция или противозаконни практики. Някои AI системи се възприемат като пристрастни или дискриминационни, което съставлява риск за тяхното приемане и използване.

За да се избегнат сходни опасности, AI системите би трябвало да се създават и проектират отговорно и транспарантно, като се подсигурява, че са в сходство с публичните правила.

Участниците в софтуерната промишленост приканиха за етично и отговорно създаване и потребление на AI, с цел да се преодолеят тези опасности.

Например основният изпълнителен шеф на Tesla, Илон Мъск предизвести за вероятните рискове от неконтролираните AI системи, които могат да доведат до “унищожаване на цивилизацията ”. Ето за какво поддържането на доверието в AI системите е от значително значение за реализиране на цялостния им капацитет, като в същото време се понижават рисковете, които те съставляват.

Бъдеще на изкуственият разсъдък

Това доверие може да бъде реализирано посредством поощряване на прозрачността, етичното и отговорно създаване и гарантиране на сигурността и надеждността по институционален път.

В умозаключение, AI е нововъзникваща технология, която дава както благоприятни условия, по този начин и опасности. Равнището на доверие в AI системите е друго в обособените юрисдикции, а доверието е централен механизъм, посредством който други фактори оказват въздействие върху приемането на AI. Бъдещето на AI зависи от етичното и отговорно създаване и потребление, както и от обезпечаването на сигурност и надеждност.

Като приоритизираме тези фактори, можем да използваме капацитета на изкуственият разсъдък за революционизиране на технологиите, стимулиране на нововъведенията и трансформиране на промишленостите, като в същото време понижим рисковете и провокациите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР