Изкуствените подсладители, които заместват захарта в голяма част от напитките

...
Изкуствените подсладители, които заместват захарта в голяма част от напитките
Коментари Харесай

Ето защо без захар не означава здравословно

Изкуствените подсладители, които заместват захарта в огромна част от напитките и храните, могат да доведат до повишение на риска от сърдечно-съдови болести съгласно френско научно проучване, оповестено в „ Бритиш медикал джърнъл “, предават Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Подсладителите се употребяват като заместители на захарта за понижаване на калориите и опция за болните от диабет да се любуват на газираните питиета. Масовото им наличие в състава на храните и напитките обаче не се приема еднопосочно.

Хората, които употребяват прекалено много подсладители, изключително аспартам и ацесулфам калий, рискуват да развият онкологично заболяване съгласно проучвания на разнообразни научни институции, измежду които Парижкия университет. За установяване на риска от развиване на сърдечносъдови болести учените са употребявали същата методология. Сред методите е и детайлно премерване на потреблението на подсладени храни измежду доброволци.

Данните от проучването сочат, че 37% от участниците употребяват приблизително 42,46 мг подсладители на ден. Това се равнява на пакетче подсладител или на 100 мл безалкохолно.

Според изследването аспартамът, сукралозата и ацесулфам калий се свързват непосредствено със болести на сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата система, както и на коронарните артерии. Данните са събрани в интервала 2009-2021 година

„ Тези резултати, паралелно с последния отчет на Световната здравна организация (СЗО), оповестен през тази година, не поддържат използването на подсладители като опция на захарта “, разяснява доктор Матилд Тувие, координатор на проучването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР