Искаме в резултат на българското председателство на Съвета на ЕС

...
Искаме в резултат на българското председателство на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Искаме да имаме единна, силна, дигитална Европа​

Искаме вследствие на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да имаме единна, мощна, цифрова Европа, съобщи министър Лиляна Павлова през днешния ден по време на полемика " Българските хрумвания за Европа: разговор сред Неправителствени организации бранша и държавното управление ".


Павлова уточни, че председателството може да бъде идея, която не ни дели, а ни сплотява. Тя напомни мотото на председателството - " Съединението прави силата " и означи, че по този начин страната ни насочва обръщение, че би трябвало да сме единни и мощни.

Министърът уточни, че Западните Балкани са един от главните ни цели по време на председателството - тяхната европейска вероятност и явен проект, сигурността и миграцията, свързаността. Тя подчертава и върху тематиката за младежите, която също ще е съществена за председателството ни. Сред останалите основни въпроси са единният дигитален пазар, енергийният съюз, паричният съюз. Европа има потребност от сигурност, непоклатимост и взаимност, можем да допринесем за това, съобщи Лиляна Павлова.

Росен Плевнелиев, президент на България в интервала 2012 - 2017 година, изрази убеденост, че България може и би трябвало да способства за единството и бъдещето на неповторимото семейство на Европейски Съюз, Българското председателство идва в миг, в който се случват исторически процеси, разяснява той. Според него, с цел да бъде сполучливо председателството, би трябвало да си повярваме, че можем да прибавим стойност и да знаем какъв брой високо да вдигнем летвата.

Председателството никога не слага тясно национални ползи на масата на европейските полезности, безапелационен беше Плевнелиев. Очакванията на доста хора в България, че председателството ще взема решение някакви тясно национални проблеми, би трябвало да бъдат разсеяни още занапред, разяснява той и добави, че от нас се чака не да дълбаем по тясно национални проблеми, а да допринесем за общоевропейското бъдеще.

Плевнелиев е убеден, че сме подготвени за председателството. Той означи, че към този момент имаме достижения и даде образец с тематиката за Западните Балкани. Според него гледайки обратно, няма мотиви за ниското ни самочувствие и сме постигнали значително. Той моли всички да се обединим, с цел да може в идващите месеци да покажем най-хубавото от България.

Във видеообръщение еврокомисарят Мария Габриел означи, че бъдещето принадлежи на една сигурна и обвързвана Европа, в която има свободно придвижване на данни, на общоевропейско цифрово пазарно пространство, в което предприемачеството и въображението основават нови работни места, в което стопанската система пораства. Габриел означи, че измежду нейните цели е свободният продан на данни. През 2020 година се чака стопанската система на данни да удвои своя размер и да доближи 739 милиарда евро, сподели тя. Габриел уточни като едно от провокациите цифровите умения, тъй като през 2020 година 90 % от работните места ще изискват такива.

Еврокомисарят обърна внимание и на кибер офанзивите и уточни, че гарантирането на сигурността на хората и персоналните им данни е от основно значение. Борбата с подправените вести също е детайл от тази сигурност, разяснява тя и добави, че и кибер офанзивите, и подправените вести са офанзиви към общоевропейските ни полезности.
Тя означи и въпроса за свързаността като значима част от общата ни сигурност.

В момента достъпът до интернет в границите на Съюза е несиметричен, изключително в случай че съпоставяме по-неразвитите региони с огромните градове, сподели Габриел. Тя разяснява, че свързаността би трябвало да обхване на единствено страните от Европейски Съюз, само че и да подадем ръка на нашите съседи и означи, че Балканите са и неин приоритет. Решенията, които ще вземем през днешния ден, ще дефинират живота на нашите деца и внуци, счита еврокомисарят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР