България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси

...
България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси
Коментари Харесай

Радев гарантира продължаване на българските енергийни доставки за Унгария

България ще продължи да бъде благонадежден снабдител на енергийни запаси за Унгария. Това съобщи президентът Румен Радев след диалог с унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок в Будапеща. Енергийната съгласуваност със съседите и построяването на газовите връзки с Гърция и Сърбия работи в изгода и на Унгария, акцентира Радев, представен от БНР.

 
Българската самодейност " Solidarity ring " за транспорт на спомагателни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното реализиране. България и получи достъп до 7 терминала за полутечен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в интерес на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че нуклеарната енергетика е основен фактор за реализиране на енергийна сигурност и на резистентен преход към зелена стопанска система и въглеродно неутрална стопанска система.
Румен Радев, президент на България

Унгарският президент също сложи акцент върху енергийната сигурност:

 
" България играе основна роля в преноса на доставките на съветски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се ускори в бъдеще в това отношение посредством импорт на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това значи безвреден транспортен маршрут. За нас е значимо преносът на природен газ през България да остане постоянен и сигурен ". 
Тамаш Шуйок, президент на Унгария

Двамата президенти разискаха и войната в Украйна, която остава огромното предизвикателство пред Европейския съюз. 

" Всеки ден от тази война значи възходящ риск за световната сигурност. Ние общо жигосваме експанзията на Русия против Украйна и поддържаме Украйна, най-много с филантропична помощ, от първия ден на тази година и сме уверени, че би трябвало час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за нейното преустановяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация ", уточни Радев. 

" Необходимо е неотложно преустановяване на огъня и реализиране на обективен и резистентен мир. И двамата сме обезпокоени от опцията за ескалация на руско-украинската война и изрично отхвърляме последните оферти за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария изрично осъжда съветската експанзия и застава зад суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Продължаваме да оказваме филантропична помощ на нашата съседка ", акцентира Тамаш Шуйок.

В Будапеща двамата държавни глави откриват Българския културно-образователен център, построен с поддръжката на българската и унгарската страна. В новата постройка ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост, която наброява близо 6 300 души. 

Българското малцинство в Унгария е прието през 1993 година като едно от 13-те национални малцинства и има собствен представител в Националното заседание на Унгария. В рамките на визитата Румен Радев се срещна и с унгарския министър председател Виктор Орбан.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР