Иракските шиитски милиции, които често се използват като пълномощник за

...
Иракските шиитски милиции, които често се използват като пълномощник за
Коментари Харесай

"Духовник във възход" показа, че влиянието на Иран в Ирак е ограничено

Иракските шиитски милиции, които постоянно се употребяват като прокурист за прилежащ Иран, претърпяха проваляне на изборите в Ирак, а шиитски свещеник, който се обособи с възприемането на по-националистически метод, се очерта като най-силната политическа фигура в Ирак. Резултатите акцентират засилващото се разделяне по отношение на несъразмерното въздействие на Иран в страната; съдружниците на Техеран са отслабени в миг, когато Ислямската република желае да възобнови нуклеарното съглашение със международните сили и да стартира разговор с районния си противник Саудитска Арабия.

Това обаче ускорява и напрежението измежду шиитските фракции в страната, което може да усложни още повече предизвикването за Ирак да балансира в съюзите си със Съединени американски щати и Иран в изискванията на американско-иранското опълчване.

Подкрепяните от Техеран милиции през вчерашния ден оспориха резултатите, откакто стана ясно, че броят на депутатите в техния парламентарен блок, обединението " Фатах " ( " Завоевание " ), пада от 48 на 12 - 14. Блокът " Сайрун " ( " Поход за промени " ) на шиитския свещеник Муктада Садр от своя страна усилва мандатите си в Народното събрание с най-малко 20, затвърждавайки статута си на най-големия политически блок в 329-местния парламент.

Сунитската секта на парламентарния ръководител Мохамед ал Халбуси стана втора политическа мощ - каквато през 2018 година беше " Фатах " - а самостоятелните претенденти печелят към 10 места. За пръв път в Народното събрание ще бъдат показани претенденти, свързани с антиправителственото протестно придвижване от 2019 година

Хади ал Амири, водачът на коалиция " Фатах ", дефинира резултатите като " машинация ". Абу Али ал Аскари, върховен функционер на Катаиб Хизбула, едни от най-твърдолинейните милиции, правилни на Иран, твърди, че е имало изборни измами в ущърб на милициите.

Духовник във напредък

Масовото отчаяние от сегашната иракска политическа класа наподобява се е оказало от помощ за политическата коалиция на Садр на изборите, които бяха белязани от рекордно ниска изборна интензивност.
Този 47-годишен просветител, трансформирал се от радикал в популист, се възползва от ширещото се възмущение против несъразмерната интервенция на Иран в Ирак посредством въоръжените милиции.

Садр е запомнен с оглавяването на съпротивата против американските сили, само че през последните години той промени облици си и стартира да се показва като националист, който се бори против корупцията и влошаващите се публични услуги. Макар и да се радва на тесни връзки с иранския политически и набожен хайлайф, Садр подлага на критика обществено както иранското, по този начин и американското въздействие в страната. През последните години той подлагаше на критика потока от иранско оръжие към шиитските милиции в Ирак.

Садр се употребява със благосклонностите на милиони иракчани, в това число на тези, които водиха война в редовете на неговите милиции " Армията на Махди ", още от ранните дни на американската окупация. През 2014 година той прегрупира бойците си под името " Бригади на мира " - " Сарая Салам " - и води борби против " Ислямска страна ".

В понеделник вечер имаше празненства в Садр Сити, безпаричен багдадски квартал, в който живеят към 3 милиона души и който е кръстен на бащата на духовника, аятолах Мохамед Садик Садр, погубен през 1999 година от хипотетични сътрудници на Саддам Хюсейн.

Макар и мнозина да не излязоха да гласоподават, завладени от общото възприятие на незаинтересованост, добре смазаната политическа машина на Садр активизира лоялното ядро от негови почитатели и се възползва от новото изборно законодателство, което раздроби изборните региони. Дори и към момента неокончателни, оповестените резултати съвсем сигурно ще дадат на Садр по-голямо въздействие в държавното управление.

 Муктада ас Садр
© Associated Press

Муктада ас Садр

Поляризиращата роля на Иран

Подкрепяните от Иран милиции, известни под груповото название " Сили за национална готовност " (СНМ), получиха известност и голямо въздействие, откакто изиграха основна роля за разгрома на джихадистите от " Ислямска страна ", почнал през 2014 година. Коалицията " Фатах ", която е формирана от претенденти от СНМ, стана втора политическа мощ на изборите през 2018 година, което беше възприето като индикация за засилващо се въздействие на Техеран в Ирак.

Но въоръжените групировки започнаха от ден на ден да се възприемат и като опасност за държавната власт, а въпросът за оръжията, които са отвън контрола на страната, се трансформира в проблематичен. Когато в края на 2019 година десетки хиляди хора в Багдад и преобладаващо шиитския Юг се разпалиха, ядосани от корупцията и иранското въздействие, иракски милиции участваха в потушаването на вълненията с бойни патрони. Правозащитници ги упрекнаха за поредност отвличания на стачкуващи и млади деятели. Наскоро имаше няколко случая, когато маскирани бойци на шиитски милиции, въоръжени с картечници и ръчни противотанкови гранатомети, намерено прекосяваха с колите си по централните улици на Багдад в злокобна проява на мощ, подчертаваща все по-голямата заплаха, която непредсказуемите милиции, правилни на Техеран, крият за Ирак.

" Партиите, които претендират да съставляват СНМ, бяха осъдени от обществото поради позициите си против придвижването " Тишрин ", сподели Нисан аз Зайер, самостоятелен претендент, наричайки митингите от 2019 година с името на месеца, в който те избухнаха. Аз Зайер беше претендент от листата на придвижването " Имтидад ", участниците в която бяха набрани от редиците на протестното движение; тя събра над 22 000 гласа в южната провинция Насирия, едно от огнищата на демонстрациите.

Ликвидирането на иранския военачалник Касем Сулеймани и командира на иракските милиции Абу Махди ал Мухандис при американски удар с дрон през януари 2020 година породи нов ерес измежду милициите, който ги направи още по-непокорни и задълбочи разликите сред тях.

Какво следва

Резултатът от изборите ще има вътрешни измерения и ще дефинира в забележителна степен връзките на Ирак със съседите му и Съединени американски щати през идващите четири години. Малко евентуално е Садр да успее да сглоби управническа коалиция без околните до Иран политически групировки. Всяка партия или коалиция, която желае да излъчи министър председател и да сформира държавно управление, първо ще би трябвало да събере болшинство от най-малко 165 депутати в 329-местния парламент.

Сглобяването на сходна коалиция обаче най-вероятно ще отнеме месеци. Освен това Иран към момента има доста въздействие измежду няколко шиитски блока и фигури и ще се опита да упражни напън при договарянията.
Съединени американски щати и арабските страни от Залива ще чакат с неспокойствие да схванат дали настоящият министър-председател Мустафа ал Казими ще може да си обезпечи втори мандат.

Ал Казими, някогашен шеф на разузнаването, който е подкрепян от Вашингтон, сполучливо балансираше сред американските и иранските ползи в Ирак. Той също така беше хазаин на няколко кръга договаряния сред районните съперници Иран и Саудитска Арабия за понижаване на напрежението. Сега, до момента в който Садр взема решение дали още веднъж да избра Казими като компромисен претендент, ориста на тези договаряния виси на косъм. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР