Инвестиционният директор на Morgan Stanley и главен стратег за акциите

...
Инвестиционният директор на Morgan Stanley и главен стратег за акциите
Коментари Харесай

Стратег от Morgan Stanley очаква само 2% ръст на акциите през 2024 г.

Инвестиционният шеф на Morgan Stanley и основен пълководец за акциите в Съединени американски щати Майк Уилсън е измежду най-големите мечки на Уолстрийт през последните две години.

И макар че много от прогнозите му за пазара през 2023 година се оказаха доста по-песимистични, той остава угрижен за капацитета на възвръщаемостта отсега нататък, написа Fortune.

По това време на идната година, счита Уилсън, S&P 500 въобще няма да се е придвижил доста нагоре, покачвайки се единствено с 2% до 4500 пункта.

Ефектът от годините на инфлация и възходящите лихвени проценти в последна сметка ще подтиснат стопанската система и корпоративните облаги през 2024 година, което ще бъде мъчително за акциите, предизвестява ветеранът от Уолстрийт.

При тази вероятност вложителите в необятни пазарни показатели може да не създадат огромна облага през идната година, само че в писмо до клиентите на Morgan Stanley, представено от Fortune, Уилсън излага няколко метода, по които пазарните играчи могат да подобрят възвръщаемостта си.

Той акцентира обичайните защитни акции в секторите на потребителските артикули и опазването на здравето, които би трябвало да се показват добре, в случай че настъпи криза, както и тези в енергийния и транспортния бранш, които напредват в късната фаза на икономическия цикъл.  

Изненадващо, Уилсън също по този начин в детайли разказва някои по-специфични „ благоприятни условия за напредък “, изключително в региона на изкуствения разсъдък, които биха могли да предложат дълготраен капацитет.

„ Водещите макроданни допускат, че сме в пазарна среда от късен цикъл “, изяснява стратегът, имайки поради интервала преди криза. Това обаче е и среда за сортиране на акции, прибавя Уилсън.

Преди да преминем към избора му на акции за 2024 година, значимо е да разясним в детайли претекстовете зад неговите най-вече мечи вероятности.

Уилсън отбелязва, че стопанската система и фондовият пазар са се оказали по-устойчиви през 2023 година, в сравнение с той е очаквал. През януари той предвижда, че корпоративните маржове на облага ще се влошат и стопанската система ще се бори под тежестта на възходящите лихвени проценти и инфлацията, което докара S&P 500 до 3900 в края на 2023 година Това е надалеч от равнището на показателя от понеделник - над 4400 пункта – поради което Уилсън признава в писмото си, че е бил прекомерно „ мечи във връзка с предстоящата големина на спада “.

Въпреки това той приписва изненадващата мощ на пазара на превъзходството на огромните софтуерни акции, които свършиха „ изключителна работа във връзка с дисциплината на разноските и вземането на дял в стопанска система, поддържана от нападателни фискални разноски “.

Възходът на акциите на софтуерните компании оказа помощ на S&P 500 да се възвърне от мрачната 2022 година даже на фона на необятна криза в облагите на множеството обществени компании, които към момента се борят с инфлацията и възходящите разноски за заеми. Уилсън обаче предизвестява, че това е типично държание в така наречен късен цикъл.

„ Въпросът за вложителите на този стадий е дали водачите на фондовия пазар могат да издърпат изоставащите до тяхното равнище на показване или изоставащите в последна сметка ще надделеят над способността на водачите да продължат да се показват добре в тази предизвикателна макро среда “, написа Уилсън.

Той загатва, че съгласно него по-вероятният сюжет е изоставането на пазара да надделее върху софтуерните водачи, отбелязвайки, че прогнозите за облагата за четвъртото тримесечие както за тези компании, по този начин и за целия пазар понижават – ранна индикация за продължаващ спад през 2024 година, по думите му.  

Уилсън се притеснява също по този начин, че потребителските разноски ще стартират да се забавят, защото фискалните тласъци от ерата на пандемията избледняват и въздействието на повишението на лихвените проценти на Федералния запас през последните 20 месеца натежава „ както върху корпоративните, по този начин и върху потребителските настроения “.

Добрата вест е, че краткосрочната неустановеност би трябвало да отстъпи място на „ възобновяване на облагите “ през 2024 година, когато Фед понижи лихвите, само че това няма да е задоволително, с цел да даде на вложителите възвръщаемостта, с която са привикнали през последните десетилетия. Очакваната от Уилсън годишна възвръщаемост от 2% е надалеч от междинното равнище от близо 7%, което S&P 500 съумява да даде от 2000 година

Разбира се, не всички са толкоз мечи настроени.

Ветеранът пълководец Ед Ярдени, създател на Yardeni Research, има вяра, че S&P 500 ще скочи с над 22% до 5400 до края на 2024 година Според UBS показателят може да се повиши до 4600, малко по-високо от прогнозите на Morgan Stanley.

Все отново Уилсън споделя, че 2024 година може да бъде годината на тържищата. Инвестирането в необятни показатели евентуално ще бъде неефективно, само че след спада на доста акции през 2023 година има „ по-богата опция под повърхността на пазара “ в обособени акции с безапелационни оценки, написа той.

Уилсън има вяра, че вложителите би трябвало да търсят типичен защитни акции. Това са компании, които оферират сериозни услуги, които не са толкоз уязвими от икономическите цикли, в това число потребителски артикули и опазване на здравето. Дори и в най-лошите времена, хората отново ще би трябвало да купуват паста за зъби и да посещават доктор.  Според листата на Morgan Stanley с обичайните защитни акции за 2024 година хората също по този начин ще продължат да пушат.

Ето всички компании в листата на финансовата организация:



В интервала преди рецесията да удари, по този начин наречените " циклични " акции също са склонни да превъзхождат съперниците си. Имайки поради това, Уилсън акцентира самолетните компании, петролните и газовите колоси, както и водачите в аерокосмическата промишленост и защитата, които биха могли да напреднат през 2024 година

Той обаче предизвестява, че тези акции ще стартират да се показват по-слабо от обичайните защитни активи през 2024 година, в случай че рецесията в действителност удари, както Morgan Stanley чака, тъй че вложителите би трябвало да имат това поради.



Накрая Уилсън отбелязва, че въпреки акциите на фирмите в напредък (за които вложителите имат вяра, че ще обезпечат по-добра от междинната възвръщаемост в бъдеще) нормално не се показват добре по време на интервали на възходящи лихвени проценти или рецесии, AI наклонността е прекомерно огромна, с цел да бъде пренебрегната.

Уилсън означи, че технологията евентуално ще увеличи корпоративните маржове и продуктивността на работещите. „ Нашите анализатори виждат, че нововъведенията, основани на изкуствен интелект, подтикват възходящите благоприятни условия за облага и успеваемост на предприятията и предизвикват разпространяването на технологии в цялата стопанска система “, изяснява той.



Освен това, в случай че през 2024 година настъпи криза, това евентуално ще накара Фед да понижи лихвените проценти.

„ Насочването към по-стабилна парична политика следва да бъде градивно за акциите “, написа Уилсън, добавяйки, че „ облекчаването на лихвените проценти би би трябвало да подкрепи корпоративните и домашен настроения, които остават потиснати “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР