Инвеститорите в големите технологични компании изпращат едни от най-трудните месеци.

...
Инвеститорите в големите технологични компании изпращат едни от най-трудните месеци.
Коментари Харесай

Уорън Бъфет отново се смее последен

Инвеститорите в огромните софтуерни компании изпращат едни от най-трудните месеци. Фондът на Кати Ууд Ark Innovation, който има акции от Tesla, Zoom и Roku, се намали с близо 30% от началото на 2021 година Спекулативните акции като GameStop и AMC също означиха сериозен спад.

Това обаче не важи за Уорън Бъфет и неговата капиталова компания. Вложенията на Berkshire Hathaway в банкови бумаги, както и компании от петролния и енергиен бранш са част от дребното поскъпващи през актуалната година.

По този метод акциите на Berkshire Hathaway нарастват с към 3% за януари, до момента в който софтуерните колоси Microsoft, Фейсбук, Amazon, Apple, Гугъл и Netflix, както и Tesla на Илон Мъск бележат съществени намаления.

Голяма част от портфолиото на Бъфет е построено върху компании от финансовия бранш, в това число US Bancorp, Bank of America и кредитните карти American Express.

Не би трябвало да забравяме и Chevron, която бележи растеж от 10% от началото на 2022 година и е най-добре представящата се компания от 30-те включени в показателя Dow Jones, написа CNN Business.

Apple е най-голяма инвестиция на Бъфет, а книжата на компанията регистрират спад от 5% от началото на годината. Легендарният вложител също има и дребен дял от Amazon, отчел намаляване от 15% от началото на годината. Ето за какво може да се каже, че Бъфет не е избегнал изцяло спада при софтуерните компании. Apple обаче разгласи рекордни продажби за последното тримесечие, а книжата нарастнаха със 7% в петък.

Бъфет и Berkshire не имат Meta, Netflix, Alphabet, а също по този начин не влагат и в Microsoft заради другарството си с Бил Гейтс. Бъфет няма влагане в Tesla, само че за сметка на това направи милиарди от инвестицията си в китайската компания BYD.

Berkshire не е просто капиталова компания. Тя има инвестиции в добре познати бизнеси и марки, като производителят на акумулатори Duracell, боите Benjamin Moore, Fruit of the Loom и железопътната компания Burlington Northern Santa Fe.

Преди всичко Berkshire се е съсредоточила във финансовите услуги, защото има застраховатлената компания Geico, както други компании от бранша.

Бъфет е единственият милиардер от топ 10 на най-богатите хора в света, който усилва своето положение. Това се случва с помощта на обстоятелството, че вложителите се насочиха към финансовите компании, откакто стана ясно, че Федералният запас в най-скоро време ще стартира да покачва лихвите в Съединени американски щати. Макар и на 91-годишна възраст. Бъфет наподобява още веднъж се показва по-добре от множеството вложители.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР