Инвеститорите не могат да си позволят да пренебрегнат този месец

...
Инвеститорите не могат да си позволят да пренебрегнат този месец
Коментари Харесай

Пет причини инвеститорите да следят партийния конгрес в Китай


Инвеститорите не могат да си разрешат да подценен този месец националния партиен конгрес в Китай (започнал през вчерашния ден - бел. прев.), на който се чака президентът Си Цзинпин да затегне юздите на втората по величина икономическа мощ в света.

Организиран на всеки пет години, форумът дефинира новия състав на Китайската комунистическа партия (ККП) и ще довърши развой на политическа консолидация, който върви от години.

" Всеки вложител би трябвало да има мнение за Китай, той е пословичният медиатор в световната стопанска система. Китай дава насоки ", споделя Брендън Ахърн, основен капиталов шеф на Kraneshares, която основава търгувани на борса фондове, предлагащи инвестиции в Китай.

Ето пет неща, които вложителите би трябвало да вземат под внимание:

Консолидираща мощ

Срещата ще промени седемчления Постоянен комитет на Политбюро и към 200-членния Централен комитет. С нахлуване на Си във втория му мандат като водач на Китай се чака той да запълни вакантните места със свои поддръжници. Макар Си да пътува из света със статута на глава на суверенна страна, външни лица постоянно подценяват, че китайските президенти исторически са работили като първи измежду съпостави. Президентите на Китай нормално не са диктаторски властелини. Вместо това партията гледа да поддържа изобретателно реализиран баланс на властта измежду противоположните фракции, като обезпечава рамка за политически решения.

Си обаче прекара последните няколко години, изваждайки от строя политическите си съперници. Пленумът може да постави завършек на консенсусния принцип на деяние на партията.

Освен това би придал на Си, който предходната година бе разгласен за " главен водач ", необикновена мощ. В предишното купата е била давана единствено на водачи като Мао Цзедун, създател на ККП, и Дън Сяопин, реформатора, който отвори стопанската система на страната към света.

" При Китай следим засилващата се централизация на власт в ръцете на Си Цзинпин. Определено това значи по-голям надзор над стопанската система и централната банка. Всеки пък, когато имаме подозрения, че Китай ще обезпечи напредък, той го прави ", разяснява Франк Диксмир, шеф на отдела за световните принадлежности с закрепена рентабилност в Allianz Global Investors.

Двигател на международния напредък и комерсиалните потоци

Световният напредък се завръща и огромна част от това е с поддръжката на китайския стопански мотор. Oxford Economics разказва страната като водещия в света знак и буфер за шокове, отбелязвайки 80 % взаимна взаимозависимост сред икономическата интензивност на Китай и световната търговия от 2010 година.

Апетитът на страната към първични материали, с цел да зарежда заводите и строителния си бранш, се отразява на цените в международен мащаб. Резервната банка на Сан Франциско преценя, че до 2025 година увеличаващото се китайско търсене би могло да тласне цените на суровия нефт назад към прага от 100 $ за барел. Търсенето на Китай способства и за 3-годишния най-много в цената на медта в края на август.

Подобреният международен напредък спомогна за подсилване на котировките на активите в Европа и на нововъзникващите пазари. Нещо повече, той обезпечава на централните банки въздуха, от който се нуждаят, с цел да освободят балансите си.

Структурни промени или още от същото?

На предишния конгрес през 2012 година Си бе разказан като рицар в блестящи доспехи, който възкреси триумфа на партията и ще реформира обременената с задължения стопанска система, върху която напън оказват вялите държавни предприятия. Пет години по-късно икономическият модел наподобява не се е трансформирал доста, както акцентира наскоро отчет на Международния валутен фонд, съгласно който Китай реализира неудовлетворителен прогрес в понижаване на големия корпоративен дълг.

Не е ясно до каква степен Си слага акцент върху структурните промени.

" За пазара основният въпрос е дали Пекин ще ограничи кейнсианските си кредитни тласъци и ще възобнови структурните промени. По-бавният стопански напредък ще има логическите си последствия за останалата част от света ", написа Стивън Джен, началник на хедж фонда Eurizon SLJ Capital.

На 21 септември S&P Global Ratings намали кредитния рейтинг на страната, базирайки се на тежкото й дългово задължение. Рейтинговата организация обаче предложи уговорка " малка врата ", заявявайки, че би могла да " вдигне рейтингите на Китай, в случай че растежът на заемите се забави доста и се закрепи много под настоящите нива, а в това време повишаването на действителния Брутният вътрешен продукт бъде поддържано на здравословни равнища ".

Бъдещето на юана

Тази година валутата на страната - юанът - следва печеливша линия по отношение на щатския $, като се изключи отслабването с 6,7 % до минимума от 6,482 юана за $ на 8 септември.
Само че " забележителното завръщане " на юана се дължеше повече на широкообхватната уязвимост на $, в сравнение с китайските основи, твърди Луис Куиджс, шеф на Asia Economics в Oxford Economics. Един по-силен юан би засегнал износа на Китай, въпреки да би трябвало да се означи, че търговско-претегленият обменен курс на валутата не е толкоз висок.

В същото време валутните запаси на Китай, които понижиха внезапно през 2016 година на фона на финансов отлив и старания за закъснение на поевтиняването на юана, набъбнаха до 3,09 трилиона $ към август. Възстановяването пристигна в среда на намаляване на $ през 2017 година и спад на приключването на юани.

" Очаква се конгресът да бъде позитивен за стопанската система и промените ", показва Питър Нг, старши валутен дилър в Silicon Valley Bank. Евентуална анулация на финансовия надзор би направила жънминби (официалното име на юана) по-достъпен за интернационалните вложители.

От друга страна обаче, в случай че доларът възвърне позициите си, юанът би могъл да попадне " под възобновен напън, предизвиквайки още веднъж приключване на капитали. Тогава не можем да изключим в допълнение стягане на контрола върху приключването, с цел да бъдат защитени валутните запаси ", написаха анализатори от Oxford Economics в оценка по-рано тази седмица.

Стабилизиращ се напредък тази година

Някои анализатори настояват, че зад стабилизирането на икономическите данни за Китай стоят политически претекстове в опит корабът да бъде балансиран преди националния партиен конгрес. Официалните данни сочат, че Китай значително е на път да извърши задачата си напредък от 6,5 % за 2017 година, навличайки си насмешки от скептици като мениджъра на хедж фонд Кайл Бас, съгласно който стремглавото разгръщане е неустойчиво.

Икономисти обаче означават, че страната е положила старания да се откъсне от зависимостта от евтините заеми, към които прибегна, с цел да оцелее относително невредима при световната криза от 2007-2009 година. Неотдавна китайските регулатори стегнаха ограниченията във финансовата регулация, с цел да понижат неприятните задължения и рисковете, надвиснали над банковата система.

Има опасения, че щом конгресът завърши, Си ще натисне педала на промените и ще накара дълговите нива да спаднат. Това би могло да натежи на икономическия напредък и да обезцени юана. Има обаче лагер от вложители, които остават оптимисти.

Мнението им е, че " новото/старото управление ще се концентрира върху в допълнение угнетяване на икономическата и финансовата неустойчивост посредством композиция от дълготрайно разширение на ливъриджа, финансови репресии, в това число непоколебим надзор върху капитала и налагане на дисциплинираност на доставките в суровинните браншове ", написаха стратези от компанията за ръководство на облигационни фондове Pimco.

" Ако е по този начин, за разлика от 2015-2016 година, Китай не би бил експортьор на неустойчивост към международните финансови пазари ", допълват те.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР