Информационната мръсотия в социалните мрежи все повече отблъсква потребителите на

...
Информационната мръсотия в социалните мрежи все повече отблъсква потребителите на
Коментари Харесай

Завръщането на началната страница

Информационната нечистотия в обществените мрежи от ден на ден отблъсква потребителите на интернет

Вниманието на уеб-потребителите, търсещи надеждна информация, от ден на ден се отдръпва от обществените мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Социалните мрежи се преглеждат като все по-малко надеждни, когато става дума за разпространяване на вести, а потребителите все по-често търсят по-старата форма на онлайн информация – положителната остаряла заглавна страница на уеб страница или медия.

Големите обществени платформи от много време работят като цифрови магазини за медийно наличие, предлагащи по малко от всичко – едновременно. Twitter, да вземем за пример, много дълго служеше като “едно гише ” за вести и развлечения измежду мнозина онлайн консуматори.

През 2010-те години изглеждаше общоприето разбирането, че наличието доближава до потребителите най-добре посредством обществени платформи, най-много посредством алгоритмично персонализирани рекомендации. Хората четяха новините, които се появяват в техните излъчвания във Фейсбук или Twitter, носещи се в ефира на обществените мрежи, значително отделени от истинските издатели.

С редки изключения началните страници на уеб сайтове и медии бяха сведени до ролята на билбордове на марките: човек може да ги ревизира пътем, само че основното деяние беше в обществените мрежи.

Бягство от цифровата нечистотия

Сега инфраструктурата за цифрово разпространяване наподобява се разпада. Тя стана по едно и също време неефективна за издателите и отблъскваща за потребителите. Социалните мрежи към този момент са ненадеждни източници на вести, затрупани от дезинформация и подозрително (или най-малкото безстойностно) наличие, генерирано от изкуствен интелект.

Който желае надеждна, тествана информация, към този момент бяга от обществените медии. Заобиколен от виртуална нечистотия, цифровият жител открива, че най-хубавият метод да откри това, което е му прави смислена работа, е да напише URL адрес в адресното поле на браузъра и да посети непосредствено съответен уебсайт.

Много от уеб страниците, в това време, са работили интензивно, с цел да имитират – малко или повече – обществените медии, вграждайки функционалности като непрекъснати актуализации, грабващи образни тласъци и чувство за обществено взаимоотношение. Може би ерата на платформите ни накара да загубим визия кое каква стойност има.

Изграждане на преданост

Редовното вървене в един уебсайт е сигнал за желание и преданост: вместо пасивно да чакаме обществените излъчвания да ни поднесат четиво, можем да потърсим стойностни материали за четене – или видео или аудио – от източници, на които имаме доверие. Директно.

Един образец е Semafor, световна новинарска обява, която започва в края на 2022 година, и която в началото се концентрира върху публикуването на имейл бюлетини. Възходът на бюлетина беше друга тактика за създаване на лоялна публика, без да се разчита на обществени медии: вместо да се пробва да накара читателите да посетят неговия уеб уебсайт, изданието доставя наличието си напряко във входящите пощенски кутии. С течение на времето обаче самият уебсайт на Semafor стана по-голям.

„ Всъщност изглеждаше малко неинтуитивен избор да се каже: „ Ще влагаме в построяването на уеб-страница “, споделя Бен Смит, съоснователят на Semafor. Смит е дълготраен основен редактор на BuzzFeed News – издание, основано за разпространяване на наличие посредством обществени медии. „ Бяхме уверени, че началните страници са мъртви. Всъщност те просто си почиваха “, сподели той.

Друго издание, The New Yorker, започва нова начална страница в края на 2023 година, откакто стигна до сходно умозаключение. Същият извод направи и софтуерният портал The Verge след огромния редизайн на началната си страница преди няколко месеца.

Оказва се, че мнозина си имат своите желани, обичани URL адреси, които вкарват постоянно в браузърите си. Някои са спортни уеб сайтове или най-малкото такива за спортни резултати. Други са новинарски издания. Трети са портали за продуктови съпоставения.

Прави това, в което си добър

Разбира се, началните страници на уеб-сайтовете ще продължат да се преценяват със структурните проблеми на обществения интернет. Фейсбук към момента работи за следене на своите консуматори в интернет и употребява данните, с цел да ги нападна с реклами. Читателите постоянно влизат в новинарски издания със своите сметки в Gmail, което в допълнение утвърждава Гугъл като портал на целия интернет.

Вниманието на потребителите към момента значително се диктува от алгоритмични излъчвания и сходен тип обществени мрежи продължава да дава най-хубавата опция за привличане на нови погледи.

Индивидуалните уеб сайтове, които се пробват да възпроизведат динамичността на обществените платформи, би трябвало да се преценяват с обстоятелството, че работят в доста по-малък мащаб. Лоялната публика явно е характерна и не-голяма; има ограничаване за това какъв брой доходи могат да бъдат получени от сходна посещаемост.

Отдалечаването от трафика на по-широкия интернет наподобява нелогично в този смисъл, само че това може да е единствената жизнеспособна алтернатива, която остава. Ако са в действителност положителни в това, което вършат, това ще бъде оценено.

Един добре пристигнал урок от новото развиване на интернет е, че придържането към това, в което сме положителни, може да бъде по-удачна тактика в дълготраен проект, в сравнение с да се опитваме да създадем наличие, което да е известно и всеобщо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР