Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключим климатика?

...
Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключим климатика?
Коментари Харесай

Можем ли да спестим, ако изключим климатика на автомобила

Може ли (и колко) да се икономиса, в случай че изключим климатика? Да, може, е късият отговор, само че дали има смисъл, в случай че се движите на автомагистрала и се охлаждате с отворен прозорец?

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим персоналното си транспортно средство. Но всички тези системи употребяват сила, а тя въздейства директно върху разхода на гориво. На фона на цените на горивата на бензиностанцията, въпросът с какъв брой се подвига разходът при включен климатик , още веднъж става настоящ.

Енергията за бордовите системи в автомобила се черпи от генератор, който има директна връзка с коляновия вал на мотора: оборотите му се подвигат, с това и разходът на гориво. Но какви са съответните числа?

Тест, извършен от немския клуб ADAC, демонстрира, че климатикът на Skoda Octavia употребява толкоз сила, за генерирането на която се изразходва 0,43 л бензин на час.

Пестеливата страна на потребителя излиза на напред във времето и доста постоянно по българските автомагистрали виждаме хора, които карат със 130-140 км/ч и отворен прозорец(и).

Няма да разясняваме обстоятелството, че в този случай не можеш да си чуеш личните мисли. Но основаните зони с намалено налягане в автомобила оказват негативно въздействие върху скоростта на придвижване. В резултат на това разходът на гориво се усилва, даже може да надвиши потреблението от климатика.

Руското издания „ За рульом ” е провел собствен тест с дизелов Ford Focus 1,8 TDCi и бензинова Lada Kalina 1,6. При скорост на придвижване 90 км/ч, Kalina изразходва 5,5 л/100 км без климатик. Ако се отвори прозорец, разходът се качва с 0,1 л/100 км. Но при повишаване на скоростта, разходът скача с повече. При 110 км/ч той се усилва д 0,35 л/100 км, при 120 км/ч – с 0,5 л/100 км.

При дизеловия Ford Focus обстановката е идентична. При 90 км/ч разходът се усилва минимално, само че при 120 км/ч и отворен прозорец – нарастването е с 0,4 – 0,5 л/100 км. При 130 км/ч обаче разходът скача с 0,6 – 0,7 л/100 км.

Става ясно, че пестенето на гориво от изключен климатик има смисъл единствено при ниски скорости, до и под 90 км/ч.

Експертите на ADAC прецизират, че има и други способи за спестовност на към 0,5 л гориво, в случай че бъдат изключени други потребители в интериора.

Вентилацията изразходва от 50 до 250 Вт в час, късите светлини на халогенни фарове – още към 150 Вт, чистачките по време на дъжд изразходват към 50 Вт (но пък тях няма по какъв начин да ги изключите, в случай че вали), подгревът на задното стъкло — от 100 до 200 Вт, подгревът на челното стъкло - към 500 Вт в час, подгрев на седалка — 100 Вт. Взети всички дружно, тези потребители подвигат разхода с към 0,4 – 0,6 л/час. През зимата и интензивно прилагане на другите подгреви в автомобила, разходът може да скочи с до 1,5 л/час.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР