Концепцията за виртуален мозък предполага ново ниво на когнитивна сложност

...
Концепцията за виртуален мозък предполага ново ниво на когнитивна сложност
Коментари Харесай

Новият GPT-5 ще бъде като виртуален мозък


Концепцията за виртуален мозък допуска ново равнище на когнитивна трудност и адаптивност
(снимка: CC0 Public Domain)

Развитието на изкуствения разсъдък приближава момента, в който технологията ще стане сходна на човешкия мозък. Това постижение може да се случи доста по-рано, в сравнение с чакаме.

В скорошно извънредно изявление с Логан Бартлет, шеф и общоприет управител на компанията за рисков капитал Redpoint от Силициевата котловина, изпълнителният шеф на OpenAI Сам Алтман се задълбочи в тънкостите на езиковия модел GPT-4 и загатна за бъдещите проекти за GPT-5, разработван от компанията.

Прозренията на Алтман хвърлят светлина върху развиващия се пейзаж на изкуствения разсъдък и дълбокото влияние, което той е подготвен да окаже върху човешките взаимоотношения и програмирането. Алтман сподели, че възходът на AI ще накара хората да жадуват за човешка връзка.

Той счита, че програмирането е „ най-обещаващата ” област през идващите 12 месеца. Алтман също има вяра, че GPT-5 може да действа като „ виртуален мозък ”, с цел да помогне на потребителите да се оправят с разнообразни задания, отбелязва в репортаж IT Home.

„ Възможно ли е да има базов модел като „ виртуален мозък ”, който демонстрира по-дълбоки качества за „ мислене ” в някои случаи? Или може да изследваме разнообразни модели, само че потребителят да не се интересува от разликите сред тях. Така че към момента изследваме по какъв начин да пуснем тези артикули на пазара ”, сподели Сам Алтман.

Алтман акцентира, че появяването на GPT-4o не е преждевременно решение, а по-скоро кулминационната точка на години софтуерен прогрес и проучвания. Пътуването на OpenAI включва обстойно проучване на огромни аудио и видео модели, рационализиране на методите за образование и възстановяване на успеваемостта на консолидираното на модела. Този акуратен метод акцентира уговорката на компанията да разшири границите на опциите на AI посредством непрекъснати нововъведения и рационализиране.

В полемиката по отношение на GPT-5 Алтман загатна за смяна на парадигмата във функционалността на AI. Това допуска, че той може да работи като „ виртуален мозък ”, с цел да оказва помощ на потребителите в безчет задания. За разлика от своите прародители, GPT-5 се чака да предложи неповторимо и трансформиращо преживяване, евентуално предефинирайки стандартното схващане на AI моделите.

Очакването на Алтман за отличителните характерности на GPT-5 алармира за доста отклоняване от обичайните конвенции за именуване, намеквайки за революционен скок в AI технологията. Помолен за повече информация по отношение на GPT-5, Алтман сподели, че когато продуктът бъде пуснат, той може да се назовава по различен метод и ще бъде „ доста специфичен ” – функционалността ще бъде доста друга от днешната.
още по темата
„ Например, от GPT-1 до GPT-4, имената и функционалностите са релативно обичайни. Когато GPT-5 фактически бъде пуснат, името може да се промени ”, сподели Алтман.

Концепцията за виртуален мозък допуска равнище на когнитивна трудност и адаптивност, което надвишава стандартните AI модели. Това е намек за бъдеще, в което AI безпроблемно се интегрира в разнообразни аспекти на човешкия живот. Изкуственият разсъдък ще предложи също несравнима поддръжка и функционалност.

Разсъжденията на Алтман за възхода на AI подчертаха дълбокото прозрение в човешката душeвност. Това допуска, че с напредването на AI хората от ден на ден ще копнеят за същински човешки връзки. Развитието акцентира също комплицираното взаимоотношение сред технологията и човешките страсти и загатва за бъдеще, в което търсенето на достоверни човешки взаимоотношения става първостепенно на фона на софтуерния напредък.

Твърдението на Алтман, че програмирането е най-обещаващата област през идната година, отразява дълбокото схващане за развиването на софтуерен пейзаж. Без подозрение кодирането и създаването на програмен продукт ще играят основна роля в бъдещето на AI и технологиите.

Прозренията на Сам Алтман за еволюцията на AI, стартирането на GPT-4 и бъдещите вероятности на GPT-5 рисуват завладяваща картина на трансформиращата мощ на изкуствения разсъдък. Тъй като OpenAI продължава да уголемява границите на AI технологията, визията на Алтман за бъдеще, в което AI служи като виртуален мозък, акцентира неограничения капацитет на технологията да революционизира човешкия опит и взаимоотношения.

С всяка итерация, от GPT-1 до GPT-4 и по-късно, траекторията на OpenAI е образец за безсърдечен блян към нововъведения и високи достижения в областта на изкуствения разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР