Индустриалните роботи изпълняват все повече нискоквалифицирани работи в производството. Още

...
Индустриалните роботи изпълняват все повече нискоквалифицирани работи в производството. Още
Коментари Харесай

Преквалификацията на кадрите срещу настъплението на индустриалните роботи

Индустриалните роботи извършват от ден на ден нискоквалифицирани работи в производството.

Още по тематиката
Производството на индустриални роботи доближава върхове

Опасенията за всеобщи съкращения в разнообразни браншове нарастват
22 ное 2017
Швейцарската LEM удвоява производството в България

Целта е до пет години предприятието да прави 30% от оборота на цялата група, или близо 70 млн. евро
13 ное 2017 До 2030 година най-малко 400 млн. работни места ще бъдат окончателно заети от индустриални роботи, които все по-усилено навлизат измежду ниско квалифицираните специалности заради нарасналата си успеваемост и работливост. Тази наклонност поражда терзания за съкращения измежду индустриалните служащи, като за ограничение резултата й ще е нужна спомагателна специализация на кадровия личен състав. Това се споделя в изследване на консултантските организации MGI и McKinsey, оповестява Financial Times.

Според създателите на изследването заличаването на работните места ще зависи от темпото, с което фирмите ще наложат автоматизацията в оперативната си активност, като прогнозите сочат това да стане първо в софтуерно развитите страни.

Все повече действия се роботизират

Темата за навлизането на индустриалните роботи в бизнес бранша от дълго време е на фокус, откакто последните години станахме очевидци на редица нововъведения в областта на технологиите и по този начин наборът от действия, които роботите към този момент могат да правят, се усили. Освен опростени задания от вида на боядисване и сглобяване през днешния ден роботизираните системи се усъвършенстват да могат да ръководят наземни и въздушни машини и да обработват големи количества триизмерна информация за заобикалящите ги предмети. Това е показателно за последователното превръщане на работната среда, като най-ниско квалифицираните специалности са първите пострадали.

По данни на MGI преквалификацията на работната ръка ще е едно от най-трудните неща за осъществяване при идното преструктуриране. Въпреки това придобиването на нови умения се трансформира в незаменима част от пазара на труда, защото има капацитета да сътвори сред 555 и 890 млн. нови работни места в идващото десетилетие, които напълно да покрият потребностите. В резултат 8-9% от служащите към 2030 година ще извършват функционалности, неизисквани досега.

Планетата на роботите

По данни на Международната федерация по роботика производството на индустриални роботи за 2016 година доближава рекордно високи равнища, като това обуславя нараствания интерес на мнозина нови компании от разнообразни браншове по направлението. В числа общата численост на продадените единици е 300 хиляди, като последните са доставени в няколко страни, в това число Съединени американски щати, Япония и Китай.

Пазарният дял на промишлените роботи за предходната година нараства, като това се дължи на засилено търсене в Азия и Европа заради необятния набор от услуги, изпълнявани от тях. Те намират все по-голямо приложение в разнообразни специалности и намаляването на разноските по производството. Приходите от продажби на роботи в международен мащаб доближават рекордните 13.1 милиарда $ за 2016 година, което е растеж от 18%, демонстрират данни на Международната федерация по роботика. През предходната година са били продадени близо 300 хиляди, като три четвърти са доставени в едвам 5 страни – Китай, Южна Корея, Съединени американски щати, Япония и Германия, сочат данните на организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР