Индия поддържа световните цени на суровия петрол на достъпни нива,

...
Индия поддържа световните цени на суровия петрол на достъпни нива,
Коментари Харесай

Индия: Светът е благодарен, че купуваме руски петрол

Индия поддържа международните цени на суровия нефт на налични равнища, като купува нефт от Русия.

Това съобщи индийският министър на петрола и природния газ Хардип Сингх Пури пред CNBC в границите на конференцията " Седмица на енергетиката в Индия ".

" Светът е признателен на Индия, че купува съветски нефт.

Ако стартираме да купуваме повече нефт от Близкия изток, цената няма да бъде 75 или 76 $, а ще бъде 150 $ ", добави той.

След началото на войната в Украйна през февруари 2022 година индийските рафинерии изкупуват съветски нефт с отстъпка, а Москва се е трансформирала във водещ източник на недопечен нефт, като на нея се падат към 36% от вноса на недопечен нефт в южноазиатската страна.

В резултат на това вносът на нефт от Близкия изток в Индия спада до рекордно ниско равнище, отбелязва CNBC.

Цените на петрола са под напън поради възходящото напрежение в Червено море и опасенията от разширение на спора в Близкия изток.

Подобна неустановеност нормално води до повишение, само че на фона на рекордния рандеман в Съединени американски щати и продължаващото закъснение на международната стопанска система растежът е стеснен.

Индийският министър съобщи, че не се усеща " в допълнение обезпокоен " дали ще има покачване на цените поради неналичието на наличност или досегаемост на суровината.

Според него, по-високите цени на петрола непроменяемо ще се трансфорат в " самоизпълняващо се знамение ", при което търсенето ще бъде лимитирано.

От отчет на Международната организация по енергетика, оповестен тази седмица, стана ясно, че Индия се обрисува максимален мотор на растежа на международното търсене на нефт в интервала 2023-2030 година

Министър-председателят Нарендра Моди разгласи проекти за увеличение на годишния потенциал за пречистване на нефт с съвсем 80% до 450 млн. тона, което може да се окаже още едно предизвикателство за задачите на Индия в региона на възобновимите енергийни източници.

Страната си е сложила амбициозната цел до 2030 година 50% от търсенето на електрическа енергия да се покрива от възобновими източници, а до 2050 година да премине на 100% към възобновима сила.

Понастоящем 75% от общото количество електрическа енергия в страната се добива от въглищни електроцентрали.

Въпреки това министърът на петрола и природния газ съобщи, че е убеден, че задачите за възобновимите енергийни източници " ще бъдат реализирани изцяло ".

Той добави още, че доста от огромните индийски петролни компании имат цели за нулева чиста консумация през 2035 и 2040 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР