Има опасения, че те ще ограничат свободата на потребителитеПромените в

...
Има опасения, че те ще ограничат свободата на потребителитеПромените в
Коментари Харесай

ЕС приема нови закони за авторското право

Има опасения, че те ще лимитират свободата на потребителите

Промените в законодателство на Европейски Съюз за авторското следва да бъдат гласувани през октомври

Предстоящи промени в законите за авторското право са на път да трансформират Европейския съюз. Но съгласно Mozilla, разработчик на браузъра Firefox, новите промени в забележителна степен ще повлияят върху свободата на потребителите в интернет.

Европейски Съюз разполага със закони в тази сфера, само че те са остарели и не дават отговор на актуалните условия. Като цяло законите се съблюдават от страните-членки, само че това не значи, че се съблюдават в идентична степен от всяка една от тях.

От една страна, законите за авторското право са много комплицирана материя и постоянно има някой неудовлетворен – било то притежателите на авторското право или хората, които желаят да употребяват предпазени материали.

За някои може да наподобява необичайно, че Mozillа, като неправителствена американска организация, има позиция по тази тематика. Но не за пръв път се случва дадена организация да излезе със мнение по законовата рамка, която може да докара до ограничение на онлайн свободата на потребителите.

Предстои новите промени да бъдат гласувани в Правната комисия на Европарламента на 10 октомври т.г. Това е огромен план, чиято цел е да бъдът контролирани законите в сферата авторското право в целия Европейски съюз.

Но от Mozilla се притесняват, че в този му тип законът ще ограничи правата на обособените консуматори и ще засегне тяхната онлайн независимост. Това изказване е много оспорвано, само че в случай че не сте правист или не сте най-малко малко осведомен със закона, много мъчно можете да разберете какво тъкмо в действителност предлага документът.

Рейгън Макдоналд, старши управител по поликата към Европейски Съюз в Mozilla, разяснява, че някои аспекти на препоръчаните промени и допълнения може доведат до труднопреодолими спънки и правни парадокси. Според него, най-големият проблем е, че всичко, което хората разгласяват онлайн, ще би трябвало да бъде филтрирано, и то по метод, избран от притежателя на авторското право  – а това може да засегне даже персоналните фотоси на хората.

Нещо повече, когато се употребяват данни от нови източници или се употребяват единствено елементи от дадена информация – публикации или авторски материали – даже и да са употребявани в сходство с разпоредбите, по този начин основаните материали могат да попаднат под действието на новия закон.
още по тематиката
А което е още по-лошо, платформи като Wikipedia или Deviantart ще би трябвало да разполагат със лични системи за пречистване на наличието, с цел да подсигуряват, че няма нарушение на закона.

Проектозаконът е наличен на формалната страница на Европейския парламент. Всеки заинтригуван може да изкаже мнението си посредством електронната поща на Европарламента или по телефона.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР