Има масов интерес от чужди инвеститори към страната, а инвестициите

...
Има масов интерес от чужди инвеститори към страната, а инвестициите
Коментари Харесай

Министърът на икономиката с добри новини за страна и за българите, емигрирали през 90-те

Има всеобщ интерес от непознати вложители към страната, а вложенията се връщат като главен дирек на Брутният вътрешен продукт. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов в ефира на Българска национална телевизия. " Данните на уеб страницата на Българска народна банка са предварителни, формалните разбори излизат 15 месеца по-късно. 2016 година имаше държавна рецесия. Винаги в такива моменти вложителите изчакват и не подхващат дейности. Последните 2 месеца на 2017 година те се усилиха. Ако погледнете края на 2016 г, когато имаше всеобщо подаване на оставки, вложенията внезапно спаднаха ", сподели той.

Запитан по какъв начин ще преодолеем несъответствието, защото единствено 1/3 от територията на страната е стопански дейна, Караниколов отговори: " Преди години от вложителите най-вече идваха компании, занимаващи се с логистика. Миналата година сме връчили 31 документа за инвестиция, от които 15 са за райони с ниска интензивност. Фирмите стартират да се оглеждат в райони и места с дисбаланс. България дава спомагателни насърчителни ограничения, в случай че се занимаваш с сходен район. Сега има към 20 капиталови проекта, от които 7 са за райони с ниска интензивност. Работим във Видин, Кърджали, във Враца има положително предложение. Няма по какъв начин
първо да изградим индустриалната зона и след това да притеглим вложители. Важното е, че има интерес ".

На въпрос от къде ще намерим работна ръка, министърът отвърна: " Това към този момент не е единствено в Ввропа, а в международен мащаб. Миналата година бяха променени закона за Министерство на вътрешните работи и закона за миграцията. Бяха направени стъпки и това е най-бързата мярка. Насочили сме се към българските малцинства. Летният сезон го направихме. Няма по какъв начин да викнеш инженер за 3 месеца ".

" Българите, емигрирали през 90-те, се връщат леко полеко и ще се върнат, когато малко увеличим приходите. Около 30 000 българи се върнаха предходната година ", сподели още Караниколов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР