Има голяма вероятност България да се възползва от дерогации (частична

...
Има голяма вероятност България да се възползва от дерогации (частична
Коментари Харесай

Екоминистърък: Има малък шанс ЕС да не закрие ТЕЦ-овете

Има огромна възможност България да се възползва от дерогации (частична анулация на признатите нормативни правила - б.р.) по новата европейска инструкция, която планува по-високи екоизисквания към централите. Това заяви по БНР министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той изясни, че новите повишени условия, които са признати от Европейски Съюз, се отнасят до новоизградени централи. За съществуващите централи има повишение с към 1% на условието за пречиствателни системи - от 96% очистката е станала 97%.
Има един член, които е извънредно значим за България. " В него се споделя, че централи, които работят на въглища и имат справедливи аргументи, могат да употребяват дерогации. Това е частичната анулация на законовите условия, свързани с отклоняване от нормите ", добави Димов.

" Има трите критерия, които кумулативно би трябвало да бъдат изпълнени. Първият е техническото положение - българските ТЕЦ-ове от басейна на " Марица-изток " дават отговор напълно на това ", разясни той.

" Вторият е географското състояние, т. е. че имаме български въглища, които се намират в региона. Третото изискване е това да не утежнява екологичната конюнктура в региона, която, за жалост, към днешната дата не се извършва ", уточни екоминистърът.

" Ние имаме два от трите критерия и би трябвало да се оправим с третия аршин, изясни той. Знаете, че в региона на Марица Изток има превишаване на серните окиси, само че тук е още един плюс, който е за България - на процедура директивата дава опция за дерогации единствено когато приказваме за серни окиси, тъкмо случая, в който попадат нашите централи. Т.е. ние имаме доста огромна степен на възможност да се възползваме от тази дерогация, стига да се оправим с третия аршин.

Нено Димов изясни, че директивата към момента не е оповестена, само че операторите на централите би трябвало да стартират своя разбор. Възможността се дава централа по централа и срокът за доказване е 6 месеца от влизането на документа в действие.

" По отношение на превишаването на нормите на замърсяване на въздуха и заплахата на България да бъдат наложени наказания от Европейски Съюз за това, министърът съобщи, че качеството на въздуха непрестанно се усъвършенства. Всяка последваща година индикаторите са по-добри, само че към момента не са достигнали, тези, които би трябвало да бъдат съгласно европейското и в частност българското законодателство.

" Така че наклонността е явна, само че резултатът към момента не е реализиран. За да ускорим тази активност, са подхванати две дейности. Първото е още при предходното държавно управление " Борисов-2 " е подписан контракт със Световната банка, която да направи изцяло проучване за ограниченията, които би трябвало да бъдат признати на държавно равнище, там, където общините не могат да се оправят ", добави той.

" Първият промеждутъчен резултат от това изследване чакаме през есента на 2017 година, а окончателното през зимата на 2018 година Основните източници на замърсяване на въздуха с фини прахови частици ", уверен е Нено Димов.

" В другите градове не е едно и също. Примерно в град като София бих очаквал, въпреки че резултатите към момента не са излезли, че автомобилният превоз е доста по-сериозен от битовото отопление, до момента в който в други евентуално ще е тъкмо противоположното. Но с цел да бъдат подхванати съответни ограничения и ориентирани, ние би трябвало да адресираме казуса за съответния град, който е решителен. Ако битовото отопление е главният проблем, би трябвало да се върви към това примерно въглищата и дървата, които се продават, да са с ниско наличие на сяра и пепел. Не е невероятно да се каже, че цената, която също ще е по-висока, ще се компенсира от калоричността, която ще дават тези въглища ", сподели още екоминистърът.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР