Икононимисти предупреждават, че рецесията, в която ще се потопи еврозоната

...
Икононимисти предупреждават, че рецесията, в която ще се потопи еврозоната
Коментари Харесай

Дълбока рецесия и трудно и бавно възстановяване

Икононимисти предизвестяват, че рецесията, в която ще се потопи еврозоната през идващите месеци, няма да бъде плитка. Същевременно възобновяване се обрисува постепенно и мъчно. В момента обстановката за страните от блока е в допълнение усложнена от нахлуването на Русия в Украйна и наложените наказания против Кремъл. Перспективите са помрачени от продължаващите компликации с вноса на съветски газ и нуждата да се дава финансова поддръжка на семействата и компании, борещи се с енергийната рецесия, написа CNBC.

За идните сложни времена икономистите съдят и по утежняването на потребителското доверие.

То “се срина толкоз зле, че рецесията евентуално няма да е плитка “, сподели Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg.

Данните на Европейската комисия, на собствен ред, демонстрират, че потребителското доверие е спаднало до рекордно ниско равнище през септември. Оттогава леко се е подобрило, само че семействата към момента се опасяват за бъдещето и финансовото си положение.

Според Шмидинг действителният БВП на еврозоната ще се свие внезапно през четвъртото тримесечие на тази година и през първото тримесечие на 2023 година - с кумулативен спад от 1,7%.

В последните седмици Европейската централна банка (ЕЦБ) на няколко пъти посочи признава вероятността от криза в района.

Говорейки по-рано този месец, президентът й акцентира, че „ рискът от криза се е нараснал “. Годишните прогнози за напредък, обаче оповестени от централната банка, към момента не плануват икономическо стесняване в целия блок. В момента те сочат % на Брутният вътрешен продукт от 3,1% тази година и 0,9% през 2023 година Актуализираните данни би трябвало да бъдат оповестени идващия месец.

За Спирос Андреопулос, старши европейски икономист в BNP Paribas, рискът от криза ще се задържи през второто тримесечие на идната година. Той се базира на енергийната рецесия и стягането на паричната политика.

В Европа следва температурите да се намалят. До края на тази година - умерено, само че от началото на идната - стремглаво. Освен това ЕЦБ към този момент на дти пъти увеличи лихвите година. Очакванията са да продължи да го прави. Агресивното повишение на лихвените проценти може да задуши икономическия напредък, защото цената на заема се усилва.

За 2023 година Morgan Stanley предвижда годишно стесняване от 0,2% в еврозоната. Конкретно за Германия, най-голямата икономическа мощ в блока, се обрисува внезапен спад от -0,7%.

От капиталовата банка допълват, че актуалната парична политика стяга финансовите условия, което способства за спада на финансовите разноски. Пазарът на природен газ е стегнат, цените остават високи, инфлацията тежи на облагите на бизнеса и приходите на семействата, което се отразява директно върху вложенията и потреблението.

Каква е прогнозата за излаз от рецесията?

Според икономисти даже еврозоната да излезе от рецесията през първото тримесечие на идната година, ще последват няколко сложни месеца.

„ Очаквам възобновяване да е постепенно “, споделя Марко Вали, основен европейски икономист в UniCredit. Той се базира на по-високите лихвени проценти като един от главните фактори за попречване на по-рязък напредък.

Вали е безапелационен, че 2023 година няма да бъде лесна за еврозоната. На неговото мнение е и Феликс Хюфнер, старши европейски икономист в UBS.

Ако рецесията завърши през второто тримесечие, възобновяване през 2023 година ще бъде „ едва... тъй като играта на запасите ще стартира отначало “, счита той, визирайки наличностите на газ в хранилищата в Европа.  

Европейските водачи съумяха да подсигуряват, че складовете за природен газ са цялостни за тази зима, само че те ще би трябвало да обезпечат нови доставки за идната година, в случай че желаят да спрат да разчитат на съветски въглеводороди – упражнение, което евентуално ще се окаже скъпо, защото световното търсене нараства.

Въпреки компликациите и мрачните вероятности, икономистите акцентират, че обстановката в този момент не е толкоз неприятна, колкото през световната финансова рецесия от 2008 година и пандемията. Еврозоната се сви с 4,4% през 2009 година и с 6,1% през 2020 година Причината за това е фискалната политика, насочена към даване на обезщетения.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР