Тезата е на главния редактор на Капитал Алексей Лазаров -

...
Тезата е на главния редактор на Капитал Алексей Лазаров -
Коментари Харесай

Истинската журналистическа работа на терен ще става все по-ценна - AI не създава, само компилира

Тезата е на основния редактор на " Капитал " Алексей Лазаров - един от членовете на журито в състезанието за чиста публицистика , проведен за седма поредна година от Dir.bg.

Крайният период за изпращане на материали е 30 април 2024 година  Категориите са " Общество ", " Икономика ", " Технологии и нововъведения ", " Култура и изкуство ", " Спорт " и " Истински истории ". Има и специфични награди на журито. В взаимозависимост от подадените материали премиите могат да бъдат за фоторепортаж, видеорепортаж и подкаст, " Зелено перо ", " Гореща точка ", " Млад създател " и " Журналистическо майсторство ". 

Във връзка с състезанието в поредност от изявленията търсим пътя към опазването на чистата публицистика и създателите, които не подвеждат злоумишлено аудиторията и не обслужват персонални, корпоративни или политически ползи. 

Ето какво показа пред Dir.bg Алексей Лазаров, който един от ветераните в " Капитал ", като поредно е бил кореспондент в секция " Медиа и реклама ", редактор на " Медиа и реклама ", политически редактор, заместник-главен редактор, виновен редактор, ръководещ редактор, а от март 2014 година и основен редактор на седмичния " Капитал ". Преди да постъпи на тази служба е бил и негов ръководещ редактор:  

Кога се зароди у Вас ползата към публицистиката? Ако може да разкажете повече за първите си срещи с нея. 

През 90-те медиите бяха врящ казан от независимост и креативност. Заради това имаха и власт - можеха да трансформират ориси и светове. Когато бях възпитаник, летата продавах на една спирка вестник " 24 часа ". Хващах заран първите рейсове от другия завършек на града до печатницата на " Цариградско шосе " и колкото повече наближавах, на всяка спирка рейсовете се пълнеха с хора, които отиваха да взимат вестници за продажба.

  Снимка: Надежда Чипева, " Капитал "

Понякога си говорехме, като най-честата тематика беше какво ще има през днешния ден на първа страница. Колкото по-интересна беше тематиката, толкоз по-бързо щяхме да си продадем вестниците. Тогава те се печатаха в тиражи от стотици хиляди бройки дневно, аз продавах единствено 100 от тях, само че ми беше същински забавно да следя с кои тематики вестниците ми свършваха в девет и с кои колкото да съумявам да ги продам до обяд.

Редакциите тогава бяха магнит за извънредно надарени и способени хора, които макар че в никакъв случай не бяха учили някакъв вид съвременна публицистика, успяваха да създадат доста прогресивни неща единствено с помощта на чисто човешките си качества и нюх. За пръв път разбрах, че ще се занимавам с публицистика по-дълго време, когато попаднах в " Капитал " като стажант и видях среда от същинска независимост, където единствената задача е да се основава стойност посредством смисъл.

Тук е моментът да Ви попитам какво за Вас значи чиста публицистика?

Честна, която стъпва върху ясни правила и споделя по едно и също време забавна и значима история.

Кой беше последният журналистически материал, който Ви впечатли?

Разследването на New York Times за това от какви източници се осведомят правосъдните заседатели по делото против Тръмп. Много хубава концепция, тъй като в големия звук към нас през днешния ден, множеството хора се затварят в балони, които дават отговор на настройките им и в последна сметка стават доста еднопластови и елементарно предвидими. Ако вярно се ориентирам от това какво четат правосъдните заседатели - множеството New York Times и други демократични медии, мисля че е по-вероятно Тръмп да бъде наказан.

Вие сте новият член на журито на Web Report, където дружно с Ваши сътрудници с дълготраен опит би трябвало да отсеете в действителност качествените материали, изпращани от толкоз доста създатели. Какво би трябвало да съдържа една журналистическа разработка, с цел да Ви впечатли?

Да е изчистена, откровена, кардинална и да споделя история. Последното доста липсва в последно време.

В рамките на състезанието, само че и отвън него, постоянно повдигаме въпроса за огромните провокации към специалността ни през днешния ден. Според Вас кои са?

През последните 10 години бизнес моделът на множеството медии на практика се разпадна. Големите малките екрани към момента съумяват да поддържат стабилно равнище на доходи, само че и там следва огромна смяна. Според мен през идващите години все по-голямата част от публицистиката ще бъде финансирана непосредствено от читателите/зрителите, или с обществени средства и щедрост. Това е доста сериозна промяна и огромното предизвикателство ще бъде да се резервира това журналистическо познание, което се предава от човек на човек, а не се учи в университета. Ако го загубим, ще се озовем в обстановка да няма публицисти, а единствено " контент криейтъри ", което ще е супер жалко.

Изкуственият разсъдък заема все по-голямо място в работата ни, само че сякаш още са двупосочни мненията дали е другар или опасност? С какво съгласно Вас той може да облекчи работата ни и да и какво не може да размени?

AI към този момент трансформира извънредно съществено доста процеси по основаване на наличие. Според мен е голяма опция за обособените публицисти. Рисковете са още веднъж за сегашните бизнес модели на медийните компании. От позиция на качественото наличие, което основават публицистите, рискът е тъкмо нула. AI не основава, а компилира. Истинската журналистическа работа - да намериш забавна тематика, тъй като си на терен и приказваш с хора съгласно мен даже ще стане по-ценна, тъй като няма да може да бъде свършена с AI.

С други сътрудници повдигахме тематиката и за Deepfaке технологиите. Как да се оправим съгласно Вас с с дълбоката фалшификация 

Като упражняваме в себе си, децата ни и хората към нас мощно сериозно мислене и просвета за прилагане на информация. Нямам никакви подозрения, че ще се научим, само че и по пътя ще имаме сложни уроци.

За край, какво бихте поискали на сътрудниците, които изпращат най-хубавите си материали в състезанието WebReport до 30 април?

Първо бих им благодарил - като човек, жител и читател/слушател/зрител за това, че се занимават с публицистика. Наградите са добър мотив да помислим за стандартите, които съблюдаваме в работата си, само че същинският триумф е когато намерим и разкажем същински забавна история.

Изисквания и спомагателна информация за присъединяване в:
Конкурсът е отворен за присъединяване в интервала 7 февруари - 30 април 2024 г. Одобрените за присъединяване журналистически материали ще бъдат оповестени в категория " Участници " в уеб страницата на състезанието, където може да бъде открита и цялостната информация за него, условията към материалите и какво още е належащо, с цел да кандидатствате. Подробности можете да намерите и във Фейсбук страницата на Web Report. За да бъдат утвърдени материалите за присъединяване в Web Report, те би трябвало да са написани на верен български език, да подсигуряват за достоверността на информацията посредством препратки и цитиране на истинските източници и да показват своя създател. Важно условие е материалът да е оповестен в интервала 07.02.2023 - 30.04.2024 г.
се провежда с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти .

Партньори на плана: , ,

Медийни сътрудници са Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио " Фокус ", Darik.bg и Дарик Радио , OFFNews.bg, Dnes.bg, списание " Мениджър ", 3eNews, телевизия ММ и организация " БулФото " .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР