СподелиВ последните няколко години на политическите турбуленции, един от постигнатите

...
СподелиВ последните няколко години на политическите турбуленции, един от постигнатите
Коментари Харесай

Спецслужбите ни станаха изцяло безконтролни. Кой има интерес от това?

Сподели
В последните няколко години на политическите турбуленции, един от постигнатите (д)ефекти е това, че спецслужбите се трансфораха в напълно безотчетни ведомства.

В последна сметка точно тематиката за контролна върху разузнаването, контраразузнаването и службата за защита се оказа една от пречките за реализирането на ротация и това страната ни да има постоянно държавно управление в миг на война на границите на Европа, задълбочаващ се спор в Близкия изток и предстоящите с тях спирания в енергийните доставки.

Миналата година от ГЕРБ и Движение за права и свободи обосноваха отхвърли си да поддържат промени в управленията на службите с войната в Украйна и това, че не е добре тъкмо в този момент да се вършат разбърквания.
В същото време се оказва, че не е проблем в същия този интервал да няма постоянно държавно управление.
Какъв е резултатът от това? Просто е – тотална безотговорност и липса на надзор.

Справка в правната система на Министерския съвет демонстрира, че единствено две служби – Служба „ Военно разузнаване “ (СВР) и Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) са подали годишните си отчети, които са длъжни да внасят по закон.

Нормативната уредба е безапелационна – ръководителите на, Държавна организация „ Разузнаване “ и Националната работа за защита показват на Министерския съвет годишно до 31 март годишен отчет за активността на подчинената им конструкция (Закон за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност, член 22, алинея 3). Военното разузнаване също има обвързване по този период, само че техният отчет се показва от министъра на защитата и по тази причина има обособен текст.

Какво демонстрира анализът. От четирите изброени служби от така наречен „ рамков закон “ за националната сигурност, единствено две са внесли годишните си отчети в Министерския съвет, които са утвърдени.

В последните си дни кабинетът „ Денков “ утвърждава отчета на ДАР (2 април) и на СВР (29 март).

Доклади на ДАНС и НСО не са одобрявани, надлежно – евентуално не са и импортирани. 

Това значи, че утвърдените отчети на първите две служби ще бъдат импортирани за разглеждане в Народното събрание най-рано при започване на юни, когато бъде формиран новият парламент. Реалното им разглеждане от депутатите, което действително е форма на надзор, може да се чака в края на годината.

Какво значи това? Това значи службите да осведомят обществото посредством издание на признатите им отчети за това каква е била средата за сигурност у нас преди една година, тъй като те отразяват активността на службите за предишна година.

Така да вземем за пример предходната година през август от ДАНС разбрахме, че Русия е показала експанзия по отношение на Украйна година и половина по-рано – през февруари 2022 година В същото време, единствено дни преди нашествието на съветските сили в Украйна, виновните институции у нас – и министър председател, и президент, ни уверяваха, че няма заплаха от пораждане на спор в Украйна.

Остава открит въпросът за какво тази година ДАНС към момента не са счели за належащо да се отчетат пред държавното управление в законно открития период и какво следва от това, в случай че не го направи. Очевидно нищо няма да последва – нито за управлението на службата, нито за нейните чиновници, тъй като законът не планува наказания за това.

Губещи обаче са всички консуматори на сигурност – тези, които с налозите си устоят тези служби и които би трябвало да бъдат осведомени от тях.



През последните близо две години да вземем за пример президентът също не съблюдава закона и от това няма последствия –, който би трябвало да заседава най-малко един път на три месеца.

Безотчетността и безконтролността на службите води до това, че те единствено декларативно декларират своята „ неустрашимост “ при отбраната на националната сигурност. Съвсем естествено е, че жителите не може и не би трябвало да знаят секретни детайлности към работата на спецслужбите, само че заслужават най-малкото да бъдат осведомени.

Например в отчета си за 2022 година ДАНС изяснява, че спорът в Украйна основава предпоставки за „ световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност “. Обществеността би трябвало да бъде осведомена дали тези трендове важат и за актуалната година.

Какъв е смисълът от това, да бъдат осведомени в края на годината?

Докладът за 2022 година прави разбор на външнополитическата обстановка (въпреки че като цяло ДАНС дава отговор за сигурността в границите на страната, ДАР е организацията, която следи трендовете зад граница), от който излиза наяве, че поради спора Русия-Украйна е допустима използването на оръжие за всеобщо поразяване. Докладът не прецизира коя от страните има риск да употребява сходно оръжие, като това оставя отворена вратата и за намесата на външни играчи.

Какво знаем през днешния ден? Съществува ли още подобен риск? Той съотносим ли е по някакъв метод към националната ни сигурност? Или просто ДАНС регистрира „ информираност “ по избрани въпроси. Осведоменост, която по принцип всеки заинтригуван, може да получи от профилирани медии онлайн.

В отчета няма и дума за това регистрирани ли са опасности за суверенитета и териториалната целокупност или засечена противоконституционна активност – все отговорности, вменени на службата по закон.

Обаче има доклад за арестувани шпиони в интерес на Русия. Делата по тях са с незнаен излаз все още.

Преди години Министерство на вътрешните работи си поръча ария, с която електоратът трябваше да бъде уверен, че „ родната полиция ни пази “, до момента в който в това време беше ясно, че рецесията в Министерство на вътрешните работи освен, че не се решаваше, само че през днешния ден е още по-дълбока – липса на фрагменти, ширеща се битова престъпност, нерешени случаи на оповестени корупционни практики и така нататък

Същото е и в спецслужбите, които обаче имат „ привилегията “ да не са на първия ред, като Министерство на вътрешните работи и това е много комфортно. Удобно е и за тези, пред които се регистрират. А от (не)внесените отчети пред съответните институции, отговорът на въпроса пред кого се регистрират службите и пред кого – не, е явен.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР