Малко вероятно е решението на МНС да навреди на Нетаняху

...
Малко вероятно е решението на МНС да навреди на Нетаняху
Коментари Харесай

Ходът на МНС не създава политически риск за Нетаняху, пред него обаче има други проблеми

Малко евентуално е решението на МНС да навреди на Нетаняху измежду гласоподавателите, към този момент то е сплотило доста израелци зад него.

Проблемите за Нетаняху обаче се натрупат на няколко фронта, а политическите вероятности на съдружното му държавно управление в дълготраен проект наподобяват все по-слаби.

Нетаняху, най-дълго заемалият поста министър-председател на Израел и водач на дясната партия " Ликуд ", не стопира да се бори.

" Не съм угрижен за моето бъдеще, угрижен съм за бъдещето на Израел ", съобщи Нетаняху пред Си Ен Би Си в сряда. " Аз ще направя това, което би трябвало да направя, с цел да завърша тази война. "

Той отхвърли като " цялостно изкривяване на действителността " изказванието на прокурора на МНС Карим Хан от понеделник, че като министър-председател на Израел той носи отговорност за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Газа.

Той също по този начин не одобри като съществени рецензиите на министъра на защитата Йоав Галант, който предходната седмица го прикани да се откаже от всякаква военна реокупация на Газа, а кабинетът му пренебрегва опасността на министъра от военния кабинет Бени Ганц, че ще напусне, в случай че Нетаняху не се ангажира с контрактувана визия за Газа след края на спора.

Информацията за настояването на Хан краткотрайно сплоти израелците в отбрана на министър-председателя против това, което президентът Ицхак Херцог дефинира като " едностранен ход ", подхванат недобросъвестно.

Но солидарността надали ще стигне надалеч. Въпреки че водачът на опозицията Яир Лапид осъди изказването на МНС, той също по този начин даде ясно да се разбере, че ще продължи да работи за свалянето на държавното управление на Нетаняху.

Макар че Ганц също застана в отбрана на Нетаняху по отношение на изказването на Хан, двама от помощниците на Ганц обявиха, че опасността от страна на пенсионирания военачалник да напусне кабинета, в случай че Нетаняху не се ангажира с проект от шест точки за Газа и Израел до 8 юни, към момента е в действие.

Заплаха за обединението

Ако Ганц напусне, Нетаняху ще загуби поддръжката на своя най-могъщ политически противник и на неговия центристки блок, който оказа помощ за разширение на поддръжката за държавното управление в Израел и в чужбина.

Премиерът към момента ще има болшинство в Народното събрание с поддръжката на ултранационалистическите партии, които разгневиха Вашингтон още преди войната и от този момент приканват за връщане към цялостна израелска окупация на Газа.

Това би довело до нов напън върху Нетаняху, може да усили напрежението в връзките със Съединените щати и евентуално ще повдигне още веднъж въпроса за това какъв брой такова държавно управление може да оцелее.

" От парламентарна позиция то може да оцелее известно време и ще го направи. Но няма да издържи доста ", сподели политическият анализатор Амоц Аса-Ел. " Войните на всички места в демократичните страни изискват консенсус, те изискват държавно управление, което да бъде следвано от огромна част от обществото, както и от ясното болшинство в политическата система. "

" Едно лимитирано откъм поддръжка държавно управление, като това, което ще остане в Израел след напускането на Ганц, няма да реализира това ", сподели Аса-Ел, откривател в института " Шалом Хартман " в Йeрусалим.

Правителството е изправено и пред компликации в разногласието за нов законопроект за военната работа.

Ултраортодоксалните съдружни сътрудници на Нетаняху са решени да запазят освобождението на студентите от религиозните семинарии от военна тегоба, до момента в който Галант и Ганц считат за по-справедливо национална работа за всички израелци.

Според политически анализатори, в случай че не се реализира съглашение, това може да докара до рухване на държавното управление поради това, което от дълго време е гореща въпрос за израелците, станал още по-чувствителен по време на войната в Газа. Един от министрите, говорейки при изискване за анонимност, сподели, че не чака държавното управление да оцелее.

Популярността на Нетаняху също по този начин е накърнена от пропуските в сигурността по време на осъщественото от " Хамас " нахлуване против Израел на 7 октомври предходната година, което провокира израелската военна атака против " Хамас " в Газа.

Някои анализатори виждат вероятен политически избавителен пояс за Нетаняху във опцията за договорка, която би довела до нормализиране на връзките със Саудитска Арабия.

Белият дом съобщи в понеделник, че Съединените щати и Саудитска Арабия са покрай дефинитивно съглашение за двустранно съглашение в региона на защитата, което след завършването му ще бъде част от широкообхватно съглашение, показано на Нетаняху, с цел да реши дали да направи отстъпки пред палестинците, с цел да си обезпечи нормализиране на връзките с Рияд.

Говорител на Нетаняху не отговори незабавно на питане за коментар.

Превод: Пламен Йотински/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР