СподелиПри вчерашната си клетва в парламента в Скопие новоизбраната президентка

...
СподелиПри вчерашната си клетва в парламента в Скопие новоизбраната президентка
Коментари Харесай

Остри реакции след скандала, който сътвори новият македонски президент на клетвата си

Сподели
При вчерашната си клетва в Народното събрание в Скопие новоизбраната президентка на страната Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, сътвори скандал, който имаше необятен интернационален отзив.

Тя назова страната си „ Македония “, което е в несъгласие с Преспанския контракт, където страната приема публично името си Северна Македония по гледище на Гърция.

Думите на клетвата бяха прочетени от ръководителя на Народното събрание Йован Митерски.

Според тях: „ Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Република Северна Македония… ”, само че Силяновска избра да назова страната „ Македония “.

Още преди изборите Силяновска се зарече да не употребява „ Северна “, когато загатва името на страната в формалните си изказвания.

В знак на митинг посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в Народното събрание по време на церемонията,

а Министерството на външните работи на Гърция дефинира държанието на Силяновска като намерено нарушаване на Преспанския контракт.

„ Този акт нарушава очевидно Преспанския контракт, само че и конституцията на прилежащата страна, която беше хармонизирана с интернационалните ѝ задължения “, се акцентира в изказването на външното министерство на Гърция.

„ Гръцкото държавно управление, макар възраженията, които изрази като съпротива при ратификацията на контракта, го зачита като утвърден интернационален контракт, който има преимущество пред всяка друга наредба на закона “, се отбелязва в известието.

Министерството на външните работи в Атина акцентира, че „ Гърция в този смисъл декларира изрично, че по-нататъшният прогрес в двустранните ѝ връзки със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от цялостното използване на Преспанския контракт и основно от използването на конституционното название на страната “.

През 2018 година Атина и Скопие подписаха в Преспа контракт, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „ Република Северна Македония “, а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението ѝ към НАТО и Европейския съюз.

Министърът на правораздаването на Северна Македония Кренар Лога пък написа във Facebook профила си, че „ незачитането на конституционното име на страната прави клетвата на Силяновска оскъдна “.

Според Лога това, което би трябвало да се случи, е „ или повтаряне на процедурата, или длъжността президент на страната би трябвало да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента) като изпълняващ функционалността “ на президент.

Министърът на правораздаването на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села.



Биляна Ванковска, която също взе участие в президентските избори като претендент на Левица, написа във Facebook профила си, че е хубаво, че Гордана Силяновска не е загатнала „ Северна “ в клетвата си, само че „ в случай че е воин, ще прати нота за преустановяване (на договора) в Атина “.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предизвести Република Северна Македония да съблюдава Преспанския контракт.

В профила си в платформата „ Екс “ Фон дер Лайен написа, че „ От решаващо значение за Северна Македония, с цел да продължи сполучливия си път към присъединение към Европейски Съюз, е страната за продължи пътя на промените и в целокупност за зачита обвързващите си съглашения, в това число Преспанския контракт “.

Според Преспанския контракт сред Скопие и Атина от 2018 година дотогавашната Република Македония се ангажира да промени името си на „ Република Северна Македония “. Това стана с промени в конституцията ѝ.

Остра реакция имаше и от българска страна. Тази заран президентът Румен Радев излезе с позиция, в която се показва, че България не приема изказванията на новия македонски президент.

България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала, се показва в позицията.

България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват, отбелязва президентът Румен Радев.

Той напомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, прибавя Румен Радев.

Държавната изборна комисия (ДИК) на Северна Македония разгласи след съвещание на 11 май окончателните публични резултати от извършените на 8 май избори за президент и нов парламент на страната.

Гордана Силяновска Давкова е определена за президент на Република Северна Македония с болшинство от гласувалите гласоподаватели – 561 000 гласа против 251 899 на нейния конкурент Стево Пендаровски, разгласи ръководителят на ДИК Александър Дащевски.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР