СподелиПрезидентът Еманюел Макрон пристигна в Нова Каледония рано тази сутрин

...
СподелиПрезидентът Еманюел Макрон пристигна в Нова Каледония рано тази сутрин
Коментари Харесай

Макрон пристигна в разтърсваната от насилие Нова Каледония. Къде се корени напрежението?

Сподели
Президентът Еманюел Макрон дойде в Нова Каледония рано тази заран на посещаване в опит да бъде успокоена обстановката на френския архипелаг, където този месец породиха вълнения и принуждение.
Моето желание… е да поддържа хората, с цел да може мирът, спокойствието и сигурността да бъдат възобновени допустимо най-бързо “, съобщи той на слизане от самолета, и добави, че е пристигнал с „ огромно почитание и примирение “.
Френският президент изненадващо промени графика си, с цел да измине към 16 000 км до Нова Каледония, която не се е сблъсквала с сходно принуждение през последните 80 години.

Очаква се той да упорства за възобновяване на договарянията сред локалните водачи, разграничени от въпроса за независимостта от Франция.

В Нова Каледония са основани 3000 чиновници по сигурността в опит да бъдат овладени вълненията.

Насилието избухна на 13 май, когато френският парламент в Париж

обсъждаше изменение на френската конституция, с цел да направи промени в изборните описи на Нова Каледония.

Смъртоносно принуждение сковава френската отвъдморска територия за повече от седмица поправката, която разрешава на неотдавна пристигналите на територията да гласоподават на провинциални избори.

Поправката, за която някои локални водачи се притесняват, че ще размие вота на локалното население канак,

е най-новата точка на възпламеняване в траялата десетилетия борба за ролята на Франция на острова.

Най-малко шестима души починаха при митингите, което накара управляващите да затворят интернационалното летище и учебните заведения и да наложат полицейски час в столицата Нумеа, където бяха опожарени предприятия и транспортни средства, написа The Guardian.

Франция организира огромна интервенция по сигурността в опит да потуши насилието, а тази седмица Австралия и Нова Зеландия изпращат държавни самолети, с цел да изтеглят своите жители.

Разположена в топлите води на югозападната част на Тихия океан, на 930 благи (1500 км) източно от Австралия, Нова Каледония е дом на 270 000 души,
41% от които са меланезийски канаки и 24% от европейски генезис, най-вече французи.
Архипелагът е кръстен от английския откривател капитан Джеймс Кук през 1774 година

Той е анексиран от Франция през 1853 година и е употребен като наказателна колония до малко преди началото на 20-ти век.
Защо територията има такова значимо значение за Франция?
Нова Каледония, една от петте островни територии, обхващащи Индо-Тихия океан, държани от Франция, е централна част от проекта на Еманюел Макрон за увеличение на френското въздействие в Тихия океан.

Третият производител на никел в света, Нова Каледония се намира в сърцето на геополитически комплициран морски район, където Китай и Съединени американски щати се борят за власт и въздействие в сигурността и търговията.

Без да посочва Китай, френският президент по-рано сподели, че стремежът на Франция да разшири въздействието си в Тихия океан е, с цел да обезпечи „ развиване, учредено на правила “.
Каква е историята, свързваща територията с Франция?
Нова Каледония публично става френска отвъдморска територия през 1946 година

Напрежението там датира още от 70-те години на предишния век, изключително след създаването на находищата на никел.

Споразумението от Нумеа от 1998 година оказа помощ за прекратяването на спора, като очерта пътя към постепенна автономност и ограничи гласуването до канаките и мигрантите, живеещи в Нова Каледония преди 1998 година

Споразумението разреши провеждането на три референдума за установяване на бъдещето на страната. И в трите независимостта беше отхвърлена.
Защо избухнаха последните напрежения?
Съгласно изискванията на съглашението от Нумеа, гласуването в провинциални избори беше лимитирано до хора, които са обитавали в Нова Каледония преди 1998 година, и техните деца.

Мярката имаше за цел да даде по-голямо посланичество на канаките, които са се трансформирали в малцинство.

Париж стартира да преглежда съглашението като недемократично и законодателите утвърдиха конституционна корекция за отваряне на електората за включване на хора, които са живели в Нова Каледония от най-малко 10 години.

Макрон сподели, че ще отсрочи въвеждането му в закон и ще предложения представители на популацията на територията в Париж за договаряния за реализиране на съглашение посредством договаряния.

Той обаче сподели, че до юни би трябвало да бъде реализирано ново съглашение, или той ще го подпише като закон.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР