Украйна избива българи с български оръжия – различни версии на

...
Украйна избива българи с български оръжия – различни версии на
Коментари Харесай

Украйна избива българи с български снаряди - дезинформация

Украйна избива българи с български оръжия – разнообразни версии на това изказване се появяват в редица български медии в края на март и при започване на април 2024 година

Това е единственият знак, който дава времева рамка на изказванието за хипотетичен обстрел на населено място в херсонска област, в което живеят етнически българи. Броят им варира в другите изявления, а съгласно някои даже става дума за „ българско населено място ”. Макар че доста от българските медии не се базират на никакъв източник, в някои изявления са представени съветските държавни осведомителни организации ТАСС и РИА Новости, както и обвързаният с Кремъл информативен уебсайт НюзФронт. Това са единствените източници, до които информацията може да бъде проследена.
Имало ли е въобще обстрел с български снаряди над Олешки?
Информацията, съгласно която е имало обстрел над окупирания украински град Олешки идва от изявления в съветските държавни организации ТАСС и РИА Новости. Всъщност, показаните като доказателство за изказванието фотоси на снаряди са били оповестени още през 2022 година Проверка на Factcheck.bg не стигна до безапелационна информация по кое време, къде и дали въобще са били употребявани мунициите. 

Кадрите идват от два поста в онлайн платформата Х, респективно от 13 август 2022 година и от 28 април 2023 година

На фотосите се виждат снаряди, създадени в българските военни предприятия „ Арсенал АД “ и „ Вазовски машиностроителни фабрики ЕАД “. Снарядите са произвеждане от 2018 година, а не от 2016 година, както настояват изявленията в българските медии.

Второто „ доказателство ” за изказванията, че са употребявани български боеприпаси, е видео, в което украински бойци изстрелват снаряд. Видеото е оповестено на 28 април 2023 година и не може да бъде несъмнено къде е било снимано.

Някои изявления съдържат и изказванието, че снарядите, употребявани за хипотетичния обстрел, са пристигнали в Украйна чрез „ сиви схеми ” сред сдружението „ Арсенал ” АД и летище Стара Загора. Твърдението се появява на български език за първи път в потвърдено обвързвания с Кремъл агитационен уебсайт „ НюзФронт ”, като в следствие то може да бъде открито съвсем буквално и в български онлайн издания. В отговор на питане от Factcheck.bg, Министерство на стопанската система и промишлеността заяви, че старозагорското летище няма позволение за експорт на сходни произведения. 

Официалният отговор от министерството гласи, че „ от началото на военната интервенция в Украйна българското сдружение „ Арсенал ” АД, Казанлък, не е подавало заявки и надлежно не има позволения за експорт на артикули, свързани с защитата, за Украйна. ”

„ Държавна консолидационна компания “ ЕАД, притежател на терена, на който се намира летище Стара Загора, от своя страна удостовери, че летището е закрито за полети от 2007 година насам и че неприятното експлоатационно положение на инфраструктурата „ прави и физически невероятно реализирането на летателна активност “.
 Наистина ли град Олешки е български?
В другите версии на публикуваното изказване се приказва за „ българско населено място “, съществуване на „ етнически българи ” или се дава информация за 2000 българи, които живеят в херсонска област. 

Последното публично броене на популацията в Украйна, в това число и в Херсонска област, е направено през 2001 година В региона фактически съществува град на име Олешки. В българските медии градът постоянно е наименуван „ Олешка ” или с съветското му название „ Альошка ”. Градът е преименуван „ Олешки ” през 2016 година, за което свидетелства. Преди 2016 година градът се е наричал „ Цюрупинськ “. Проверка на състава на популацията в Цюрупинськ съгласно преброяването от 2001 година демонстрира, че има или 69 българи. 

В момента Херсонска област, където където се намира град Олешки, е оповестена за, демонстрира в формалния телеграм канал на администрацията на Олешки общински регион. Град Олешки е включен и в за президент на Руската федерация през март 2024 г. 

Тъй като град Олешки е под ръководството на Руската федерация, няма по какъв начин да бъде получена достоверна информация за етническия състав на града от локалната администрация.

Територията на Олешки към този миг е зона на военни дейности. Районът не за първи път е обект на сражения, само че за първи път в информациите се подчертава върху “българско население ” и се приказва за „ българско населено място “.
Пътят на дезинформацията
Недоказаната информация, че етнически българи са били обстрелвани от български снаряди, е оповестена за първи път на 27 март 2024 година в уеб страницата на съветската осведомителна организация ТАСС. 

Материалът цитира изявление на Алексей Живов, показан като „ боен доброволец ”, в което той съпоставя хипотетичният обстрел с геноцид над етнически българи: „ Смело можем да кажем, че се прави геноцид, който българите правят над своите културни и етнически сънародници “, споделя Живов.

Проверка на Factcheck.bg сподели, че Живов e създател на придвижване „ Национални патриоти на Русия “ и член на дясно радикалната организация „ Дясно закостенял алианс “. В своя телеграм канал Живов споделя съветски пропагандни послания по отношение на войната в Украйна – че съветските войски в Украйна са в действителност „ мироопазващи ”, да вземем за пример. 

ТАСС разгласява и видео, в което трима души, оповестени като „ представители на българската общественост в херсонска област ”, молят към президента Румен Радев с молба да приключи българските доставки на оръжие за Украйна. 

Участници във видеото са Генадий Недялков, брачната половинка му Любов Недялкова и Иван Абажер – добре познати на локалната общност фигури, симпатизиращи на окупационната власт.

Генадий Недялков е от украинската прокуратура. Обръщението на Недялков към българския президент е на съветски език. Понастоящем Недялков е част от окупационната власт в Херсон – народен представител от листата на „ Единна Русия ”. Любов Недялкова е брачна половинка на Генадий Недялков и народен представител от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ). Иван Абажер е член на Обществената палата на Руската федерация и на Черноморската асоциация за Международно съдействие. Във видеото той приказва на съветски и споделя, че България доставя на „ украинските нацисти ” „ оръжия за всеобщо заличаване ” – това е изцяло погрешно, защото оръжия за всеобщо заличаване значи нуклеарни, химически и биологични оръжия. Онлайн могат да бъдат открити доста негови изявления в духа на кремълската агитация. В изявление във връзка честването на трети март, Абажер да вземем за пример споделя, че това не е празник на България, а на „ руский мир ” (руския свят).

Малко след обявата в ТАСС от 27 март излизат и материали в българските онлайн издания „ Обективно “, „ Лентата “, „ Скандално ”, „ Гласове ” и „ Епицентър ” със същите изказвания. Ден по-късно в телеграм канала на Владимир Сальдо, губернатор на област Херсон, е оповестен видеоклип, в който изказванията са повторени. Същият видеоклип е оповестен и в публикация на български език в обвързваното с Кремъл онлайн издание „ Нюз фронт “, отново на 28 март. В рамките на деня, изявления, съдържащи идентични изказвания излизат с сходен текст и наличие в изданията „ Би нюз “, „ Гласове “, „ Правдa.бг “, “Информиран “, „ Критично “, „ Факти.бг “, „ Класа ”, „ SafeNews ”.

След мъртвило от малко над седмица, при започване на април стартира втора вълна на разпространяване – този път учредена на видеоклипа с тримата „ представители на българската общественост ” в Херсонска област. Изданията, които популяризират информацията, значително се припокриват със упоменатите до момента: „ Гласове ”, „ Лентата ”, „ Новини247 ”, „ От упор ”, „ ONovini ”, „ Класа ”, „ НюзФронт ”, „ ПИК ”, „ Свободно слово ”, „ Епицентър ”, „ Скандално ”, „ Труд ”. 

Твърденията за обстрел на Олешки с български снаряди не са потвърдени от съветските медии по никакъв метод. Снимките с български снаряди са остарели и не могат да се свържат с мястото, на което се твърди, че са употребявани. Не може да се каже с акуратност дали и какъв брой етнически българи живеят в Олешки, само че сигурно не може да се твърди, че е „ населено място на етнически българи ”. Тези причини, както и методът на разпространяване на изказванията, демонстрират, че става дума за дезинформационна акция. 

Целта е да се повлияе върху публичното мнение и институции в България по въпроса за доставката на оръжия на Украйна. „ ” е пропагандно факсимиле, конструирано по същия модел, както „ Украйна гори живи българи ” и „ ”. От самото начало на войната против Украйна Кремъл целеустремено се пробва да внуши на българското общество, че Украйна води антибългарска политика и че България не би трябвало да оказва помощ на Украйна, в това число с доставка на оръжия. 

*По тематиката работи също Свилен Оприков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР