Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха поредица

...
Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха поредица
Коментари Харесай

Смъртоносна гореща вълна тегне над Югоизточна Азия

Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като управляващите издадоха поредност от здравни предизвестия за смазваща и смъртоносна гореща вълна.

Филипините затвориха учебните заведения и предизвестиха за претоварване на електропреносната си мрежа. Министерството на образованието отмени присъствените занятия в държавните учебни заведения за два дни в неделя, съобщи " Ройтерс ".

" Вече имаме известия за високо кръвно налягане, замаяност и припадъци на възпитаници и учители през последните дни ", сподели Бенджо Басас, ръководител на Коалицията за достолепие на учителите.

Очаква се температурите във Филипините да доближат 37 градуса по Целзий през идващите три дни. В същото време доста от класните стаи са препълнени и без климатици.

Метеорологичната организация на страната сподели, че топлинният показател - действителната температура, усетена от тялото, включваща относителна мокрота - се чака да остане на рекордните 45 градуса по Целзий, в диапазона, който се класифицира като " рисков ". Условията могат провокират топлинен удар при дълготрайно излагане на слънце.

Горещата вълна оказва напън и върху електроснабдяването на основния остров Лусон, който съставлява три четвърти от икономическото произвеждане. Междувременно запасите понижават, откакто 13 електроцентрали бяха затворени по-рано този месец, се споделя в изказване на мрежовия оператор на Филипините.

В Тайланд се предвижда, че температурите ще надвишават 40 градуса в Банкок и в централните и северните региони на страната. От метеорологичната организация поучават хората да заобикалят да бъдат навън за дълготрайно време.

Температурите скочиха до 44.2 градуса по Целзий в северния град Лампанг на 22 април, като метеорологичният отдел съобщи в понеделник, че чака рисковите горещини да продължат тази седмица. През последния месец 30 души са умряли от топлинен удар, демонстрират данни на здравното министерство на Тайланд.
 Снимка 663063
Източник:

Виетнам също е обиден от мощни жеги, като Националната метеорологична организация на страната предизвести за опасности от горски пожари, дехидратация и топлинен потрес. Максималните температури, измерени в няколко елементи на северен и централен Виетнам, варираха от 40.2 до 44 градуса по Целзий. Температурите няма да спаднат до сряда.

Държавната електрическа компания на Виетнам също прикани потребителите да се въздържат от прекалено потребление на своите климатични системи, предупреждавайки, че потреблението на електрическа енергия е достигнало рекордно високи равнища през последните дни.

Малайзийският метеорологичен отдел издаде предизвестия за горещо време в неделя за 16 области, в които са регистрирани температури сред 35 и 40 градуса в продължение на три поредни дни.

В Сингапур метеорологичната работа заяви, че температурите в страната може да скочат още повече през 2024 година спрямо предходната година, която беше четвъртата най-топла година в Сингапур от началото на записите през 1929 година

Най-горещият регистриран ден в Сингапур беше 13 май 2023 година, когато най-високата дневна оптималната температура доближи 37 градуса по Целзий.

От предишния месец някои учебни заведения облекчиха разпоредбите за униформите, с цел да разрешат на учениците да носят по-удобно облекло за физическо образование на фона на непрекъснатата горещина.

Междувременно по-високите температури в Индонезия водят до скок на случаите на тресчица от денга, зараза, пренасяна от комари, като случаите са се удвоили до 35 000 от 15 000 година по-рано, заяви здравното министерство.
 Училища и колежи затвориха поради високите температури в Бангладеш
Училища и колежи затвориха поради високите температури в Бангладеш

Това е втората година, в която управляващите подхващат сходен ход поради рисковите жеги
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР